Četvrtak, 10 Lipanj 2021 11:05

Oni će popuniti vijećničke klupe...

Piše:

Na konstituirajućoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća u utorak prisegnut će 21 vijećnik ili četiri manje nego u prošlom sazivu Gradskog vijeća, a zbog izmjena Zakona o lokalnim izborima. Većina vijećnika u Vijeće ulazi po redoslijedu po kojem su bili rangirani na stranačkim listama koje su se natjecali na izborima, no ne baš svi. A u klupe se vraćaju i neki stari vijećnici.

HDZ -ovu listu na proteklim izborima nosila je Zrinka Raguž. Budući da je ona pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, međunarodnu i regionalnu suradnju, jasno je da će u Vijeću umjesto nje prisegnuti netko drugi od HDZ -ovih kandidata s izborne list, kako se može čuti, to bi mogli biti Katarina Doršner ili Pero Milković.

U Vijeću je HDZ inače osvojio sedam mandata od čega je tek pet mandata HDZ -ovo. U vijećniče klupe tako se vraća Blaž Pezo koji će voditi sjednicu u utorak do izbora predsjednika Gradskog vijeća.

Vijećem će, ukoliko se većina tako usuglasi, iduće četiri godine predsjedati Marko Potrebica, koji je inače bio odličan predsjednik Gradskog vijeća. Četvrti s liste koji ulazi u Vijeće je Ivan Maslač. Novi od HDZ -ovih vijećnika je Zlatko Begušić.

U Vijeće s koalicijske liste HDZ -a ponovo ulazi Krešimir Marković iz Hrvatskih suverenista, ali i Olga Muratti iz HSU -a, inače po opredjeljenju uvjerena socijaldemokratkinja.

S liste Srđ je Grad, koja je inače druga po snazi politička opcija u Dubrovniku, u Vijeće ulaze tri vijećnika. Tako će Đuro Capor po prvi put izreći vijećničku prisegu, a u radu gradskog predstavničkog tijela mogao bi biti veliko osvježenje.

Uz Capora u Vijeće ulazi Nikša Selmani, a nova među srđevcima je Petra Marčinko, mlada sociologinja za koju sami srđevci kažu kako bi radom u Vijeću mogla iznenaditi mnoge.

Kad je u pitanju DDS, osvojili su tri mandata. Jedan od njih zasigurno će konzumirati Pero Vićan dok će upravo on odrediti tko će biti preostala dva vijećnika DDS-a koja s njim ulaze u Vijeće.

Sigurno je da Lukša Matušić neće u Vijeće jer to kao direktor Vodovoda, tvrtke u vlasništvu Grada Dubrovnika, niti ne može učiniti.

Uz Željka Raguža iz DUSTRA -e u Vijeće ulazi Ivana Šepak, a s liste SDP -a Ivan Tropan i Anita Bonačić Obradović kojoj je politički uzor njezina mama.

Maro Kristić i u novom će sazivu Vijeća braniti boje Mosta, a u vijećničke klupe ovoga puta kao nezavisni vijećnik vraća se bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020