laus banner 2021 2

Četvrtak, 22 Travanj 2021 19:52

Općina Župa dubrovačka pomaže pčelarima

Prije nekoliko dana Općina Župa dubrovačka donirala je 200 sadnica medonosnog bilja i stabala pčelarskoj udruzi Ruzmarin. Udruga je sadnice  podijelila svojim marljivim članovima koji će ih zasaditi diljem Župe dubrovačke kako bi u sušnom ljetnom periodu pčele imale sigurnu pašu. Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata, kako u svijetu tako i u Župi pa je  ideja za rješavanje ovog problema na koju je došla Općina itekako značajna.

Znajući  njihovu važnost 27 župskih pčelara iz udruge Ruzmarin vrijedno brinu o svojim pčelama i pčelinjacima. Osim što njihove pčele proizvode med, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke.

Župski  pčelari vode brigu i o zdravstvenoj zaštiti pčelinjih zajednica, pomažu  pčelarima kojima nastradaju pčele, a kroz razne radionice i sudjelovanja na sajmovima i predavanjima educiraju se kako bi što bolje brinuli o svojim pčelama. 

Danas je u prostorijama Općine održan sastanak načelnika  Nardellija s predsjednikom pčelarske udruge Ruzmarin Matom Kristovićem i  podpredsjednikom Matom Kesovijom na temu pomoći kroz poticajni program.

Općina Župa dubrovačka  putem Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje 2021. - 2027. podupire rad pčelarske udruge. U ovoj je godini, iz nepoznatih razloga, nestao veliki dio pčela u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, pa je Općina odlučila zatražiti od Ministarstva poljoprivrede suglasnost na izmjenu programa potpore male vrijednosti na način da se program proširi na mjere „obnove pčela“ i da se poveća ukupni iznos potpore za pčelare.

Sadržaj Općine Župa dubrovačka

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020