Ponedjeljak, 01 Svibanj 2023 14:25

Oporba: Dok vijećnicima nedostaje vremena župan previše govori

Piše:
Pero Jerković, Ivo Karamatić i Marko Giljača Pero Jerković, Ivo Karamatić i Marko Giljača Foto: dpp i Vedran Levi / CROPIX

Izmjene Poslovnika o radu Županijske skupštine bile su tema prvog sastanka predstavnika klubova političkih stranaka s predsjednicom Skupštine Terezinom Orlić. Kako stvari stoje, predstavnici oporbenih klubova sa sastanka su izašli zadovoljni.

Ivo Karamatić (SDP) bio je prvi od vijećnika oporbe, koji je od predsjednice Županijske skupštine Terezine Orlić tražio da vijećnicima omogući vrijeme za postavljanje vijećničkih pitanja, odnosno s druge strane ograniči vremenski župana Nikolu Dobroslavića u odgovorima na pitanja.

Vijećnička pitanja u Skupštini ograničena su na sat vremena, a Karamatić je prošle godine bio stava da bi puno više vijećnika stiglo postaviti pitanje kad bi župan kraće na njih odgovarao.

IVO KARAMATIĆ (SDP): VAŽAN JE DEMOKRATSKI KAPACITET ONIH KOJI ODLUČUJU

S prošlotjednog sastanka predstavnika klubova, prvom u nizu na kojem će se dogovarati izmjene Poslovnika, Karamatić je, prema onom što je kazao, izašao zadovoljan.

- Prijedlozi koje su iznijeli predsjednici oporbenih klubova su dobri jer svi imaju duboki smisao, a što će od toga biti prihvaćeno, to ćemo vidjeti. Bio je ovo prvi sastanak i jedni drugima smo dali vremena da na bazi iznesenih prijedloga napravimo jedan koji ćemo potom razmotriti i o njemu razgovarati. Inače, neke bi stvari, kao što su Statut i Poslovnik, trebalo usvajati aklamacijom i nadam se da će se na kraju to dogoditi s usvajanjem Poslovnika o radu Županijske skupštine. - kazao je Karamatić.

- Opozicija će sigurno dignuti ruke za navedene prijedloge jer su oni u velikoj mjeri inicirani od opozicije. Važna je samo dobra volja i demokratski kapacitet onih koji odlučuju. Moja je želja i nadam se da dijelim želje ostalih predsjednika klubova, da izmjene Poslovnika usvojimo jednoglasno, ali sve je na većini jer je većina ta koja odlučuje. - rekao je Karamatić.

Koji su prijedlozi SDP-a kad su u pitanju izmjene Poslovnika, Karamatić nije precizirao, ali je otkrio u kojem je smjeru išla njegova rasprava na sastanku.

- Moja je rasprava išla u smjeru da vijećnik, ako hoće, može naći točku dnevnog reda na kojoj će istupati i raspravljati. Može sazvati i konferenciju za novinare, ali mislim da je Skupština mjesto na kojem trebamo izlaziti s argumentiranim prijedlozima pa i onima koji se u datom trenutku većini i županu možda ne sviđaju jer je uloga opozicije da ukazuje na probleme i zapravo potiče one koju obnašaju vlast da to rade što kvalitetnije u interesu svih u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. - rekao je Karamatić.

MARKO GILJAČA (SJG): ŽUPANA NE TREBA OGRANIČAVATI, ALI TO VRIJEME NE TREBA SE NI URAČUNAVATI

Nešto više otkrio je Marko Giljača (SJG) koji je na jednoj od sjednica uputio prijedlog za raspravu o izmjenama Poslovnika, koji u konačnici nije uvršten u dnevni red.

- Svi smo se složili da je Poslovnik zastario i da ga treba mijenjati, a naši prijedlozi išli su u smjeru izmjena oko postavljanja vijećničkih pitanja, održavanja sjednica izvan sjedišta županije te još nekih tehničkih poboljšanja koja se mogu unijeti u Poslovnik. - kazao je Giljača.

Naime, Klub vijećnika SJG – Možemo – NLJ – Zaokret već je predlagao da produži vrijeme trajanja vijećničkih pitanja.

- Župana u odgovaranju na vijećnička pitanja ne treba ograničavati jer je on taj koji nam mora dati kvalitetne odgovore. Mi smatramo da se vrijeme koje župan potroši na odgovaranje na naša pitanja ne bi trebalo ubrajati u onih 60 minuta koliko traju vijećnička pitanja. Dakle, predsjednica Skupštine bi unutar tih 60 minuta trebala oduzeti vrijeme koje je pripalo županu, odnosno trebala bi računati samo ono vrijeme koje su potrošili vijećnici. - rekao je Giljača, koji je prvim održanim sastankom zadovoljan.

- Moj je dojam da postoji dobra volja za izmjenama Poslovnika. Svatko je iznio neke svoje prijedloge i razmišljanja i cilj je da zajedno pokušamo izraditi izmjene Poslovnika, vidjet ćemo hoćemo li u tome uspjeti. - kazao je te odgovorio na pitanje kad očekuje da bi izmjene Poslovnika mogle doći na dnevni red neke od sljedećih sjednica.

- Sve ovisi o tempu koji će zadati predsjednica Županijske Skupštine. Svakako će biti još nekoliko sastanaka i moguće je da ćemo Poslovnik usvojiti na sjednici u rujnu. - kazao je Marko Giljača (SJG).

PERO JERKOVIĆ (MOST): DIJELU VIJEĆNIKA TREBA OMOGUĆITI ONLINE SUDJELOVANJE

Prijedlozi Mosta, kazao je Pero Jerković, na tragu su prijedloga srđevaca.

- Predložio sam da se vijećnicima omogući vrijeme od tri minute da se očituju na odgovore na pitanja koja su uputili pisanim putem, da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo na te odgovore također odgovorom, da se mogu obratiti Skupštini ako nisu dobili odgovor na postavljeno pitanje. - rekao je Jerković, koji je predložio da se Skupština češće sastaje.

- Istaknuo sam da bi bilo poželjno da se sjednice održavaju češće, a ne svako tri mjeseca. Također sam predložio da se, kao za vrijeme pandemije, vijećnicima koju su nekad spriječeni doći, omogući da u radu Skupštine sudjeluju online putem. Naravno, treba paziti, odnosno odrediti Poslovnikom način online sudjelovanja, ograničiti koliko bi to bilo vijećnika po sjednici, da ne bi dobili sjednice u čijem bi radu svih 37 vijećnika sudjelovalo online, putem video veze. Možda da to bude broj od pet, šest vijećnika po sjednici.
Predložio sam da nam se kao u Saboru omogući vrijeme za slobodne govore.- kazao je Jerković.

Osvrnuo se i na prijedlog o dispreziranju sjednice u druge dijelove Županije.

- S tim prijedlogom je kroz vijećničko pitanje izašao naš vijećnik Mario Galov, on je to prvi problematizirao i s tim prijedlogom se načelno slažemo. Mi iz doline Neretve, kao i kolege s Korčule, jako puno vremena gubimo na putovanje do Dubrovnika, a na sjednicama bude i preko 40 točaka dnevnoga reda i znaju jako dugo trajati, pa nam se onda prigovara ako krenemo doma ranije, iako ne napuštamo sjednicu dok na red ne dođu one tehničke točke, poput prvokupa ili koncesija. Svakako podržavamo disperziju sjednica, one neće bit česte, ali važno je da ih bude. - kazao je Jerković, koji je također istaknuo kako je s prvim sastankom zadovoljan.

- Prijedlozi su bili dobri, kao i reakcije predsjednica Terezine Orlić i Tea Andrića iz HDZ-a. Razgovarat ćemo i dalje i vidjet ćemo što će predstavnici vladajućih, koji imaju većinu, o svemu reći, na što će pristati, za koje će prijedloge doći do kompromisa. Još nas razgovora čeka i dogovorili smo se ponovo sastati u svibnju. - kazao je Pero Jerković (Most).