Utorak, 10 Listopad 2023 14:45

OPORBA NEZADOVOLJNA, TEREZINA ORLIĆ KAŽE DA ĆE SE O POSLOVNIKU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE JOŠ GOVORITI

Piše:
Terezina Orlić Terezina Orlić Foto: dpp

Izmjene Poslovnika o radu Županijske skupštine uvrštene su na dnevni red sjednice koja je zakazana za idući tjedan. Naime, nezadovoljni vremenom trajanja vijećničkih pitanja, izmjene Poslovnika inicirala je oporba, ali se i vladajući HDZ složio kako su one nužne.

Ipak, oporba nije zadovoljna, jer osim što ističu kako ih je unatoč dogovoru da će na koordinacijama na izmjenama raditi zajedno, HDZ s prijedlogom Poslovnika koji je već upućen u proceduru, doveo pred gotov čin, nisu zadovoljni ni izmjenama koje se odnose na trajanje vijećničkih pitanja. Ona, naime, neće trajati duže od sat vremena, a vijećnici će imati dvije minute po pitanju dok će župan na svako od njih moći odgovarati po pet minuta.

Dok oporba smatra kako se takvim izmjenama zapravo ništa neće promijeniti, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić smatra kako će se konačan prijedlog Poslovnika o radu Skupštine izbrusiti tijekom rasprave.

- U izmjene Poslovnika o radu Županijske skupštine prvenstveno se išlo zbog digitalizacije rada, a s ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg rada Skupštine. Također je bila namjera dodatno pojasniti neke procedure jer su uočeni pojedini nedostaci u Poslovniku i održano je nekoliko sastanaka s predstavnicima klubova svih stranaka u Županijskoj skupštini. - rekla je Orlić.

Odgovorila je i na pitanje jesu li prijedlogom izmjena Poslovnika uvaženi prijedlozi oporbe.

- Uvažen je dio prijedloga i vladajućih i dijela oporbe, ali sama rasprava na sjednici Županijske skupštine će pokazati kakav će biti prijedlog novog Poslovnika. Smatram da se predloženim izmjenama uvodi poboljšanje u radu Skupštine. - rekla je Orlić.

Ako ga u usvoje, po novom Poslovniku vijećnici u Županijskoj skupštini radit će na sjednici u prosincu kada će dobiti tablete i moći glasati elektronski, a ne uz pomoć pločica.