Petak, 15 Ožujak 2024 20:34

OPREZNOJ OVRATI PONUDITE RAKA NA TROKRAKIM UDICAMA

Piše:

Počela je sezona najboljeg lova ovrate, jedne od najpoželjnije lovine morskih rekreativnih udičara te jedne od rijetkih riba čiji se broj osjetno povećao posljednjih dvadesetak godina. No, unatoč svemu tome lukavu i opreznu „kraljicu priobalja“ ni sada nije nimalo lako uloviti, ali na brojne načine to se može olakšati. Jedan od njih jest i odabir najprikladnijeg mamca te načina nadjevanja, prezentacije i taktike lova njime.

Naime, ovrata u raznim dijelovima godine preferira razne vrste hrane. Tako sada, nakon što što se oporavila od napora mrijesta, više joj nije najpotrebnija energetska, masna nego hrana puna bjelančevina, proteina, neophodnih za razvoj i rast mišićne mase. Iako će i u najtoplijem dijelu godine posegnuti za sarđelom, olignjem i ostalom masnom hranom, ako može birati, sada će puno radije posegnuti za rakovima, crvima, školjkama, puževima i ostalom proteinima bogatijom, a mastima siromašnijom hranom.

Zato će mnogi iskusni udičari u predstojećem periodu ovratu pokušati prevariti njenim delicijama kao što su veliki morski crv i goli štrcaljac, školjke prstavac i sunčev izlaz… Međutim, najiskusniji među njim tvrde da je nepotrebno kupovati te skupe mamce jer je ovrata sada podjednako pohlepna i na mnoge znatno jeftinije i dostupnije mamce poput raznih vrsta rakova. Što više, neki od njih se mogu relativno lako i brzo vlastoručno skupiti u plimnoj zoni.

Razlog više za lov ovrate rakovima jest to što se njima love prosječno krupnije ovrate, ali i što se radi i o dosta selektivnim, mamcima koje osim ovrate mogu konzumirati rijetke, u pravilu cjenjenije i krupnije ribe. Prednost rakova je što ih je puno na mješovitom, dnu najprikladnijem za lov ovrate, pa na njemu ne izazivaju sumnju te oprezne ribe.

Najjeftinije, ali i vlastoručno najlakše je nabaviti kratkorepe rakove iz plimne zone, kosmeča (kosmelj, žbirac, grmelj, grmaj, kosmač…), vodara (baldaš, kamenjar, mažineta, svilinjak, zenčar…) te magaretara.

Rakovi se za lov ovrate mogu mamčiti na više načina te s više jednokrakih udica. O najčešćima smo pisali 12. svibnja prošle godine. No, najkrupniji među njim kosmeč može se nadijevati i na trokraku, čak i dvije, baš kao i plavi rak, sve brojnija pridošlica u Jadranu, kojeg ovrata izuzetno rado jede.

ovrate rakovi 150324 min

Kao i jednokrake, trokrake je na pribor najbolje postaviti tako da se prva trokraka pričvršćena na kraj priveza, a druga navučena na njega kako bi slobodno klizala i tako prilagodila prema veličini raka. Najprimjerenije su kratke udice veličine 8 do 10 tankog presjeka, ali ipak dovoljno jake da izdrže strašne zube ovrate. Postavljaju se jedna nasuprot druge na prednju i stražnje strane raka zabadanjem tijela udica u procijep oklopa raka ili se elastičnom niti vezuju uz oklop.

Ovako „naoružani“ rak je najbolje rješenje za lov ovrate kada je ona jako izbirljiva i jede grickajući mamac vršcima zuba. U takvim situacijama loveći jednokrakim udicama više se puta izvuče samo potpuno od mesa očišćeni oklop unatoč pravovremenoj kontri. Rak „naoružan“ trokrakim udicama povećava šanse da se ovrata ubode bez obzira napada, ali vrhom usana ili grickanjem zubima, odnosno sprijeda ili straga.