Četvrtak, 07 Srpanj 2022 20:18

Orlando se više neće smjeti koristiti kao nosač jarbola za zastavu; moguće i postavljanje niske ograde oko njega

Monitoring Orlandovog stupa Monitoring Orlandovog stupa Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić održali su u četvrtak sastanak sa stručnim timom na temu sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu. Ovog tjedna, od 4. do 7. srpnja proveden je terenski rad i održani su radni sastanci na kojima su sudjelovali stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Proteklih su dana razmotreni rezultati višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije, te je utvrđena dinamika daljnjih konzervatorsko - restauratorskih radova. Kako su istaknuli stručnjaci ICCROM-a, savjetodavnog tijela pri UNESCO-vom Odboru za svjetsku baštinu, dobra je vijest da stup neće biti potrebno izmjestiti već će se radovi sanacije izvoditi na mjestu. Naglašeno je kako je riječ o dugotrajnom procesu koji će se, zbog ugrožene statike stupa, trebati obaviti vrlo pažljivo. Početak sanacije planiran je za iduću godinu, a glavni radovi trebali bi biti odrađeni 2024. godine. Za potrebe izvođenja radova i dalje će biti u funkciji zaštitna ograda.
 
Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan, s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm, a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.
 
Do kraja tekuće godine planiran je dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i započetih strukturalnih istraživanja jezgre stupa. Temeljem interpretacije rezultata dosad provedenih istraživanja, budući zahvati biti će usmjereni na provedbu konzervatorsko - restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Prijedlog dugoročnog konzervatorskog plana koji uključuje i otpuštanje sile centralnog trna biti će dostavljen od strane ICCROM-a tijekom rujna 2022. godine.
 
Na sastanku je posebno istaknuto kako se Orlando više ne smije koristiti kao nosač jarbola za zastave, već će se u tu svrhu osigurati stup u neposrednoj blizini. Spomenuta je i mogućnost vraćanja niske ograde oko samog supa, u svrhu njegove buduće zaštite.
 
Ponovni sastanak stručnog radnog tima, na kojem će se revidirati izvedeni radovi i definirati daljnji postupci, uslijedit će nakon provedbe svih spomenutih konzervatorsko - restauratorskih aktivnosti, u jesen 2023. godine. 
 
Složeni proces monitoringa pukotina mjernim uređajima postavljenim in situ započeo je 2019. godine, u godini koja je u povodu 600. obljetnice podizanja stupa proglašena Orlandovom godinom.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019