Petak, 17 Rujan 2021 14:32

Oslobođene javne površine na Babinom kuku, napreduju radovi na bivšem hotelu Gruž; zbor građana Šipanske luke

S prometnih površina koje je grad Dubrovnik uknjižio na sebe, Valamar Riviera uklonio je protupravno postavljene stupiće kojima je građanima Dubrovnika bilo onemogućeno parkiranje na Babinu kuku. Na Zboru građana Šipanske Luke usuglašena je trasa kanalizacijske mreže. Grad je osigurao isplatu subvencije troškova stanovanja za 229 korisnika.

VALAMAR UKLONIO STUPIĆE S PARKIRNIH MJESTA NA BABINU KUKU

Po nalogu Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, tvrtka Valamar Riviera uklonila je protupravno postavljene stupiće na javno-prometnim površinama na Babinu kuku, odnosno ispred hotela Argosy.

Uklonjena je rampa ispred hotela Tirena te stupići prema odvojku uz hotel Tirenu, a koji vodi prema Malom Stradunu čime se osiguralo nesmetano korištenje javnih površina građanima grada Dubrovnika.

Grad je putem Upravnog odjela za promet u sklopu svoje nadležnosti, putem knjiženja komunalne infrastrukture na području Babina kuka, uknjižio Ulicu Iva Dulčića u cijelosti, počevši od kružnog toka na Pošti Lapad, a što uključuje i odvojak prema vodoinstalateru "Grgi” te odvojke koji vode do Valamar Club Dubrovnik hotela sa okretištem za autobus, odvojak koji vodi do hotela Lacroma te cijelu cestu uključujući i parkinge koji vode do hotela Argosy. Također, uknjižena je u cijelosti i Ulica Vatroslava Lisinskog sve do plaže Copacabana te plaže Mandrač s druge strane.

Time je Grad Dubrovnik do sada uknjižio oko 58 200 kvadrata na području Babina Kuka kao komunalnu infrastrukturu koja predstavlja javno dobro.

Postupci evidencije komunalne infrastrukture se nastavljaju te će Grad Dubrovnik kroz primjenu zakonskih propisa nastaviti štititi javni prostor te osigurati kvalitetniji javni sadržaji dostupan svim građanima.

NA ZBORU GRAĐANA ŠIPANSKE LUKE USUGLAŠENA TRASA BUDUĆE KANALIZACIJSKE MREŽE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na zboru građana naselja Šipanska luka na kojem se razgovaralo o izgradnji sustava kanalizacijske mreže naselja. Uz gradonačelnika zboru su prisustvovali članovi Uprave Vodovoda Lukša Matušić i Vicko Begović.

- Na Lopudu je u tijeku izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a za kanalizacijsku mrežu naselja Suđurađ ishodovali smo građevinsku dozvolu. Na redu je i Šipanska Luka i kao kod svih ostalih investicija kojima rukovode Vodovod i Grad Dubrovnik želimo uvažiti želje većine mještana te poslušati sve one dobre i konkretne prijedloge. Kanalizacijska mreža je ključna za turistički i svekoliki razvoj mjesta i jamac je čistog mora što nam je svima cilj.- rekao je gradonačelnik Franković, dok su predstavnici Vodovoda, kao investitora uz Hrvatske vode, odgovarali na sva pitanja mještana.

U konačnici je usuglašena trasa buduće kanalizacijske mreže, a gradonačelnik je svim prisutnima uputio zahvalu na izrazito konstruktivnom dijalogu. Najavio je provođenje ciljanih izmjena Urbanističkog plana uređenja Šipanske Luke. Izmjene UPU-a pratit će dorada dokumentacije te u konačnici ishođenje građevinske dozvole koja se prema planu očekuje u 2022. kada bi trebalo početi i radovi na izgradnji kanalizacijske mreže Suđurđa.

HOTEL GRUŽ – NAKON RUŠENJA POČELA GRADNJA NOVOG OBJEKTA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i v.d. pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija održali su radni sastanak s voditeljem projekta iz tvrtke IGH Vedranom Kosovićem i njegovom suradnicom Natašom Dedo. Tema sastanka bila je tijek i trenutno stanje građevinsko obrtničkih radova na Rekonstrukciji hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel.

Kosović je izvijestio kako su zahtjevni radovi rušenja i iskopa za temeljenje završeni, montirana je dizalica te je u tijeku izvođenje armiranobetonske konstrukcije. Izrada trakastih temelja koja obuhvaća izvedbu oplate i armiranje te betoniranje temelja, započeta u kolovozu, pri samom je kraju. Paralelno sa završetkom trakastih temelja izvodi se betonska ploča i zidovi suterena objekta.

Na sastanku je istaknuto da tijek izvođenja radova slijedi dinamički plan te kako nema većih problema pri izvođenju građevinsko obrtničkih zahvata. Prema najavama, građevinski radovi bit će završeni u travnju 2022., nakon čega slijedi opremanje te potom ishođenje uporabne dozvole.

Podsjetimo, zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je u planu nadogradnja oko 620 četvornih metara dodatnog prostora. Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade od zadanog objekta dobit će se koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

Osiguravanje smještajnih kapaciteta za umirovljenike na području Grada Dubrovnika jedan je od prioriteta u segmentu socijalne skrbi ove gradske uprave. Prvi put u 51 godinu pokrenut je novi projekt ovog tipa, dok je za dom ispod Opće bolnice dozvola u postupku ishođenja, odnosno predan je glavni projekt. Dodatnih 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika, uz 48 korisnika doma u gradnji, značajno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

NOVI CJEVOVOD NA LIECHTENSTEINOVU PUTU

U sklopu investicije Vodovoda Dubrovnik, vrijedne 220 tisuća kuna, na Liechtensteinovu putu zamijenjeno je 75 metara dotrajalog vodoopskrbnog cjevovoda novim cijevima te su rekonstruirani postojeći vodovodni priključci i produžena hidrantska mreža.

Novi cjevovod je većeg profila od dosadašnjeg, što će u budućnosti osigurati bolje uvjete i sigurnost vodoopskrbe na cijelom tom području.

Ovakvim zahvatima Vodovod Dubrovnik rješava manje kritične točke sustava, koje nisu obuhvaćene Aglomeracijom Dubrovnik.

- Iako ovdje nema puno stambenih objekata kao u drugim dijelovima grada, ovaj dio mreže nam je bitan, a ona je tu bila poprilično stara i podložna kvarovima. Zato smo se odlučili rekonstruirati je i dugoročno osigurati nesmetanu opskrbu pitkom vodom.- rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Ujedno je u planu dio mreže povezati s cjevovodom u Ulici Josipa Kosora, čime će se dobiti alternativni pravac opskrbe pitkom vodom u slučaju nekog većeg kvara, pa je postavljanje ovog novog cjevovoda većeg profila prvi korak u ostvarenju tog cilja.
Investiciju je Vodovod financirao vlastitim sredstvima, a radovi su trajali tri tjedna.

OSIGURANA UREDNA ISPLATA SUBVENCIJE TROŠKOVA STANOVANJA ZA 229 KORISNIKA

U uvjetima financiranja nužnih i neophodnih troškova, Grad Dubrovnik je osigurao urednu provedbu Mjera socijalnog programa u okviru kojih subvencionira i troškove stanovanja obiteljima i samcima slabijeg imovnog stanja.

Grad Dubrovnik obiteljima i samcima koji žive u unajmljenim stanovima u statusu podstanara, koji u vlasništvu nemaju nekretnine, a slabijeg su materijalnog stanja, osigurava novčanu subvenciju za plaćanje najma stana. Mjesečni iznos subvencije iznosi 500 kuna za samca, 700 za dvočlano kućanstvo, 800 za tročlano i 1500 kuna za četveročlano kućanstvo i više, sve sukladno Mjerama socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2021. godinu.

Subvencija je ovaj mjesec isplaćena za 229 korisnika, u ukupnom iznosu od 289.400 kuna.

Treba napomenuti da je Grad Dubrovnik, za vrijeme trajanja krize subvencionirao troškove najma stana korisnicima privremene pomoći s 1.500,00 kuna neto, a kako bi se građanima pogođenim pandemijom pomoglo i na ovaj način te je nastavio isplaćivati i redovne pomoći za stanovanje kao što su subvencije za podstanarstvo za mlade, jednokratne novčane pomoći, dodatak na mirovinu, dodatak za osobnu invalidninu te pomoć osobama starije životne dobi kroz umirovljenički dodatak i novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020