Subota, 26 Studeni 2022 12:12

Oštriji nadzor nad ilegalnim odlagalištima u Župi dubrovačkoj

Piše:
Ilustracija Ilustracija

Općinska uprava odlučila je stati na kraj ilegalnom odbacivanju otpada na području Župe dubrovačke. Pred župskim vijećnicima u ponedjeljak bi se trebala naći i odluka kojom se utvrđuju mjere za sprječavanje protuzakonitog odbacivanja otpada, kao i za njegovo uklanjanje.

Prema toj odluci, protuzakonitim odbacivanje otpada u okoliš se smatra svako ostavljanje, napuštanje, odbacivanje ili odlaganje otpada izvan lokacije gospodarenja otpadom i ne odnosi se na mjesto primopredaje otpada u sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Općina Župa dubrovačka uspostavila je sustav za zaprimanje obavijesti o ilegalno odbačenom otpadu i evidentiranju takvih lokacija. Na općinskoj web stranici u za to posebno označenoj rubrici „Obavijesti o protuzakonito odbačenom otpadu“ ispuni se priloženi obrazac i dostavi na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., poštom ili osobno. Nakon toga će djelovati komunalni redar. Također je predviđeno da komunalci redovito obilaze teren, a posebno lokacije na kojima je ranije evidentirano postojanje ilegalnog otpada. Postavit će se znakovi upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, fizičke barijere i druge mjere sprječavanja odbacivanja otpada, a u planu je i provođenja informativnih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom.

Prema novoj odluci, komunalni redar naređuje uklanjanje osobi koja je nepropisno uskladištila, ostavila, odbacila, odnosno odložila otpad i o tome izdaje rješenje. Komunalni redar je ovlašten identificirati počinitelje uvidom u njihovo osobne dokumente, a ukoliko dođe do problema može zazvati policiju.

Ukoliko se ne bude znalo tko je počinitelj, rješenje o uklanjanju će glasiti na vlasnika ili posjednika nekretnine. Ukoliko se otpad ne ukloni, Općina Župa dubrovačka će zato ovlastiti stručnjake i račun poslati osobi navedenoj u prethodno izdanom rješenju.