Četvrtak, 02 Lipanj 2022 05:35

Otvaranje izložbe „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“ (20:30 sati)

U sklopu programa obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta Dubrovački muzeji u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku otvorit će večeras (20:30 sati) u Kneževom dvoru izložbu „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“. Autorica stručne koncepcije izložbe je akademkinja Nella Lonza, a likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl.

Izložba je artikulirana kao itinerar kroz Knežev dvor sa šest motiva, kroz koje će posjetitelje voditi tiskani letak, a na otvorenju autorica. Svaki se motiv odnosi na jedan kapitel ili skulpturu, koji pripadaju ikonografskom programu Kneževa dvora, a koji pronose ideale „dobre vlade“, pravde i građanskih vrlina koji se odražavaju i u Statutu. Iste se poruke ponavljaju u dva medija, tj. skulpture su poput ilustracija Statuta čija se godišnjica slavi.

Organizatori programa proslave obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta su i Grad Dubrovnik, Državni arhiv u Dubrovniku, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Turistička zajednica grada Dubrovnika.
Izložbom „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“ koja će biti otvorena do prosinca, Dubrovački muzeji nastavljaju i s programom obilježavanja 150. obljetnice svog osnutka.

mv

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019