Petak, 22 Prosinac 2023 15:27

OTVOREN NOVI VRTIĆ; IZGRAĐENO IGRALIŠTE NA ŠUMETA, LAPADSKOM U SIJEČNJU

Uskoro Lapadskom obalom

Održana je Završna konferencija projekta ''Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II., III. i IV. faza izgradnje'', financiranog iz Operativnog program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Riječ je o kapitalnoj investiciji od javnog interesa, ujedno najvećem ulaganju u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, odnosno oko 9,3 milijuna eura, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim (85%) i nacionalnim (15%) sredstvima.

tjednilapadska221223 min
 
- Ovo je hvalevrijedan projekt koji može poslužiti kao primjer ostalima, od toga da je završen u roku do zadovoljenja svih pokazatelja poput dugoročne održivosti, prometne povezanosti, zaštite okoliša i utjecaja na klimatske promjene, korištenje javnog gradskog prijevoza. Sve je to rezultat zajedničkog timskog rada. - kazala je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zrinka Raguž, te zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.
 
Gradonačelnik Mato Franković naglasio je njegovu važnost za grad Dubrovnik.
 
- Lapadska obala dobiva potpuno novu dimenziju, to je bila cesta gdje je infrastruktura često pucala, a u konačnici danas svjedočimo transformaciji u lijepu šetnicu i dvotračnu cestu koja će u mnogočemu pomoći rasterećenju Lapada, s novim prometnim rješenjem. Čast mi je biti na čelu gradske uprave koja je ishodila građevinske dozvole za sve faze ovog projekta, koji je bio sve samo ne lagan. - rekao je gradonačelnik Franković te najavio otvaranje prometa u siječnju, nakon postavljanja urbane opreme.
 
Riječ je o prometnici dužine 840 metara koja se sastoji od dvije kolničke trake, s pješačkom i biciklističkom stazom uz more, opločenom kamenom i nogostup uz objekte. Radovi su i službeno završeni, a Lapadska obala dobila je uporabnu dozvolu. Pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija pojasnila je tijek radova zadnje dvije godine i osam mjeseci, s posebnim naglaskom na oborinsku odvodnju.
 
- Oborinska odvodnja se kupi uz rub nogostupa i ispumpava u more snažnim pumpama, a plavljenja Lapadske obale više ne bi trebalo biti. Ugrađen je zahtjevan sustav odvodnje, s rezervnim pumpama i agregatima kako bi pumpe mogle raditi i kada nestane struje tako da vjerujemo da će sustav funkcionirati. - kazala je pročelnica Pikunić Vugdelija.
 
Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale rezultirala je novom obalnom konstrukcijom i šetnicom sa zelenilom te biciklističkom stazom, uređenjem stajališta javnog gradskog prijevoza, izmjenom regulacije prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, uređenjem parkirališnih površina i rasterećenjem postojećih prometnih pravaca. Ugrađeno je i 27 LED rasvjetnih tijela, deset kamenih i tri pametne klupe, pet autobusnih nadstrešnica i 11 stabala muške murve, otporne na sol.

Novo igralište na Šumetu

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima,obišao je novoizgrađena igrališta u Šumetu. Na površini od ukupno 540 metara kvadratnih izgrađeno je i uređeno dječje i sportsko igralište, čime je ovo naselje prvi put dobilo ovakav sadržaj za djecu i odrasle.
 
-Drago mi je da na ovaj način nastavljamo gradnju novih igrališta, ali i kontinuirano ulažemo sredstva u obnovu postojećih igrališta. Jednakim intezitetom nastavljamo i dalje. U ovom trenutku u tijeku su radovi na novom igralištu u Suđurđu na Šipanu. U ovoj godini, na samom isteku godine, novo igralište u Šumetu stavljamo u funkciju svih stanovnika Šumeta, a poglavito djece. - rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

sumettjedni221223 min
 
Sportsko igralište za basket i mali nogomet dužine je 15,5 i širine devet metara, a uz njega su izgrađena i dva reda tribina za gledatelje. Dječje igralište namijenjeno je djeci od dvije do dvanaest godina, opremljeno je toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom, a naknadno će se ugraditi i mali pješčanik. Radovi su trajali nešto više od tri mjeseca.
 
Igrališta imaju zasebne ulaze, ograđena su zaštitnom ogradom i osvijetljena s pet LED reflektora snage 95 W. Opremljena su i svom potrebnom urbanom opremom poput klupa, koševa za smeće, zaštitnih ograda, slavine za vodu te adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona. Za najmlađe korisnike osiguran je primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta.
 
Na inicijativu stanovnika usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima, poput održavanja ispraćaja i slično, privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.
 
Ugovorena vrijednost ove investicije iznosi 123.926,93 eura s PDV-om, a radove je izvela tvrtka Tehnogradnja.

Otvoren novi vrtić „Čiopa”

Novi gradski dječji vrtić u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu primio je svoje prve polaznike. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je nove prostore vrtića ''Čiopa'', kojima Grad Dubrovnik osigurava smještaj pet novih jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 60 djece.
 
- Kapaciteti u ovom vrtiću još nisu u potpunosti popunjeni i sa zadovoljstvom mogu reći da s današnjim danom Dječji vrtići Dubrovnik više nemaju djece na listi čekanja za jaslice. - kazao je gradonačelnik Franković, napominjući da će svoje mjesto imati i djeca koja će u narednom razdoblju napuniti godinu dana. Zahvalio je u ovoj prigodi i tvrtki Valamar Riviera koja je osigurala donaciju u iznosu 10.000 eura za opremu i igračke, kao i obitelji Brbora koja je odlučila adaptirati i iznajmiti ovaj objekt za potrebe gradskog vrtića.
 
Riječ je o prostoru površine 690 metara četvornih za kojeg je Grad ugovor o zakupu sklopio s društvom DB-KANTUN d.o.o. na rok od 10 godina. Ugovoreno je i 12 parking mjesta te vanjski prostor površine 55 metara kvadratnih s namjenom uređenja dječjeg igrališta. Vrtić zadovoljava sve pedagoške standarde.

tjednivrtic221223 min
 
- Radi se o lijepom i modernom prostoru ugodnom za rad odgojiteljicama i smještaj djece, a od velikog nam je značaja i polivalentna dvorana za dječju igru i boravak. - rekla je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.
 
Ulaganja Grada u vrtiće se nastavljaju te se uskoro očekuje završetak još jednog novog vrtića, u DOC-u, gdje se uređuju tri vrtićke odgojno-obrazovne skupine ukupnog kapaciteta 39 djece. Osigurana je građevinska dozvola za novi vrtić u Mokošici, pri kraju je dozvola za vrtić u Komolcu, a za oba su dobivena bespovratna sredstva za sufinanciranje. Potpisan je i ugovor s Dubrovačkom biskupijom za prostor Biskupskog dvora za dječji vrtić i jaslice te ujedno prijavljen na posljednji natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, za rekonstrukciju.

Sadržaj Grada Dubrovnika