Subota, 02 Veljača 2019 18:11

Otvorena 1047. Festa svetoga Vlaha

Piše:
Otvorena 1047. Festa svetoga Vlaha Foto: DPP/DM

Puštanjem golubica i podizanjem svečeva barjaka ispred parčeve crkve otvorena je 1047. Festa svetoga Vlaha. Svečev barjak podigli su ovogodišnji festanjuli Ivica Lončarica i Pero Butijer. Brojnim Dubrovčanima, hodočasnicima i svima onima koji su pristigli na otvorenje Feste obratio se biskup dubrovački Mate Uzinić koji je između ostalog poručio kako je Festa prigoda da postanemo bolji ljudi, ljudi za druge, a ne samo za sebe.

Uvodno je biskup dubrovački monsinjor Mate Uzinić kazao kako je ove godine 10. obljetnica upisa Feste svetog Vlaha na popis nematerijalne UNESCO-ve baštine pa imamo puno gostiju. Kazavši kako ima cijele dvije stranice imena koja bi trebao pročitati, biskup je rekao kako bi vjerojatno nekoga zaboravio te predložio da te dvije stranice sažme u dvije rečenice, što je uz osmijehe i pljeskom dočekano od vjernika okupljenih ispred crkve svetoga Vlaha.

- Prva rečenica je, dragi gosti, prijatelji, hodočasnici, dobrodošli u Grad svetoga Vlaha,a dobrodošli na našu Festu, drage Dubrovkinje i Dubrovčani, neka vam je blagoslovljena Festa svetoga Vlaha. Ovog Festom započinjemo svoju trogodišnju pripravu za 1050. obljetnicu Feste i veliku obljetnicu slavljem biskupske sinode, a posljednja je bila u godini 1990. Tom sinodom želimo zahvali za bogatu tradiciju kojoj je ogledni primjer Festa i na nov način promicati sadašnjost naše mjesne crkve i s ljubavlju se suočiti izazovima trenutka, kako bi se s nadom mogli otvoriti budućnosti. - rekao je biskup.

Istaknuvši kako se ove godine Festa obilježava na Dan života, biskup Uzinić nije zaboravio kazati kako su ove godine pred Festu dogodile i strašne tragedije.

- Festa je obilježena žalosnim tragedijama koje su pogodile grad i biskupiju i te su tragedije u mnoge naše obitelji unijele žalost zbog gubitka života, a u nama drugima izazvale nevjericu i zbunjenost koja nas čini da se zapitao što se događa i ima li u tome i naše odgovornosti. Neke tragedije ne možemo izbjeći jer živimo u nesavršenom svijetu, ali neke su dio naše odgovornosti, osobito kad je riječ o našem odnosu prema životu drugih i prema vlastitu životu. Festa je prilika da se nad tim ispitamo i da se svi, osobito mi koji se ispovijedamo kao kršćani katolici pokušamo usmjeriti prema bitnom, a što nam sveti Vlaho pokazuje svojim primjerom, a to pokazuju i dokazuju i davno poznata gesla koja po njegovu zagovoru žele osloboditi od navezanosti na sporedno, kako bismo mogli imati sluha za ono bitno, opće i zajedničko. Dužni smo napraviti ono što je u našoj moći da ovo ne bude generacija koja će uništiti ono što je primila nego ona koja će ono što joj je ostavljeno u naslijeđe proslijediti sljedećoj generaciji i to je ono bitno što ne ostvarujemo i ne možemo ostvariti samo u onom imati, koje smo pretvorili u najvišu vrijednost i koje nas samo osiromašuje.- rekao je biskup dubrovački Mate Uzinić.

Laus je tradicionalno čitao don Toma Lučić, a po otvorenju 1047. Feste svetoga Vlaha uslijedilo je grličanje vjernika u parčevoj crkvi.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019