Utorak, 21 Prosinac 2021 20:08

Otvorena izložba „Na razvalinama starog Epidaura”

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala otvorena je izložba „Na razvalinama starog Epidaura”, a otvorenje je održano u sklopu događanja „Fragmenti Epidaura i okusi antike”.

„Razvaline starog Epidauruma vrijedno je razgledati”, zapisao je 15. srpnja 1929. godine član dubrovačkog ogranka Hrvatskog starinarskog društva I. Kunčević, predlažući da se svi do tada poznati nalazi objedine na jednoj topografskoj karti. Stoga je i zadatak ove izložbe bio predočiti širi prostor Cavtata i mapirati sva dosadašnja istraživanja i nalaze, kroz online platformu kako bi se omogućio senzibiliziraniji odnos zajednice prema povijesnom antičkom prostoru.

Predmeti i fragmentirani arheološki nalazi s istraživanja provedenih u Cavtatu, a koji su dio fundusa Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu, interpretirani su u kontekstu povezanosti Epidaura s važnim centrima proizvodnje keramičkih, staklarskih i prehrambenih proizvoda diljem Rimskog Carstva.

O izložbi i online platformi govorile su kustosice Jelena Beželj i Helena Puhara, a uvodnu riječ o važnosti arheološke baštine u kontekstu stvaranja šire slike o našem iznimnom i bogatom identitetu dala je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019