Petak, 22 Rujan 2023 03:37

OTVORENA IZLOŽBA ANDYJA WARHOLA U UMJETNIČKOJ GALERIJI DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA ANDYJA WARHOLA U UMJETNIČKOJ GALERIJI DUBROVNIK Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik sinoć je otvorena izložba „Ja sam niotkud, Andy Warhol - djela iz kolekcija Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborca”.

Izložbu jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu Andyja Warhola organizirala je Dubrovačko - neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke, a rezultat je dugogodišnjih razgovora i suradnje Županije sa slovačkom regijom Prešov.

Uz fotografije izložen je sitotisak na papiru i na platnu. Izložba mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i djela Andyja Warhola, već i aktualne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog podrijetla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop-arta na aktualnu umjetnosti i srodne teme. Osim sad već kultnih grafika među izlošcima se posebno izdvajaju fotografije pjesnika, dizajnera svjetla i fotografa Billyja Namea koji je od 1964. do 1970. godine radio kao arhivist u Warholovoj poznatoj "Tvornici" bilježeći trenutke svojom kamerom.

Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

Izložba „Ja sam niotkud, Andy Warhol - djela iz kolekcija Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborca” bit će otvorena do 29. listopada.

dm