Petak, 31 Svibanj 2024 15:49

OTVORENA IZLOŽBA UZ 50. OBLJETNICU ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA

OTVORENA IZLOŽBA UZ 50. OBLJETNICU ZAVIČAJNOG MUZEJA KONAVALA Foto: MIGK

Povodom 50. obljetnice od osnutka Zavičajnog muzeja Konavala sinoć je u Čilipima otvorena izložba „Pola stoljeća Zavičajnog muzeja Konavala – od kuće do muzeja”. Izložba je dokumentarni doprinos sagledavanju i valoriziranju djelovanja ove važne kulturne institucije u Konavlima čiji put od kuće do muzeja u trajanju od pedeset godina nije tekao mirno, već je obilježen i nekim turbulentnim trenutcima. Izložbom se putem dokumentarnog materijala, arhivske građe, fotografija i audiozapisa prikazuju trenutci stvaranja, razaranja i ponovnog uzleta Zavičajnog muzeja Konavala, kao važne točke prekretnica u povijesti ove institucije.

Ivan Kušelj, v. d. ravnatelja Muzeja i galerija Konavala u svom govoru na otvaranju izložbe osvrnuo se na tematiku i simboliku zavičaja i važnost očuvanja za lokalnu zajednicu, te sadržaja koji muzej u Čilipima njeguje i prezentira još od 1974. godine.

Autorica izložbe i kustosica Zavičajnog muzeja Konavala Maris Stanović predstavila je sadržaj, građu i koncept izložbe koji je kronološki podijeljen po tematskim cjelinama: osnivanje i uspon Zavičajne kuće Konavala, ratno razaranje i potpuna devastacija muzejske kuće, zahtjevna poslijeratna obnova, osnivanje muzejske institucije i njeno djelovanje u tom zahtjevnom vremenu, ponovno otvorenje muzeja u novom muzeološkom i izložbenom konceptu, djelovanje novootvorenog muzeja, današnji rad muzeja.
Izložbu je otvorila Marina Desin, kulturna djelatnica i etnologinja koja je u Zavičajnom muzeju Konavala kao kustosica, voditeljica i svojevremeno ravnateljica djelovala preko trideset godina te je svojim radom i angažmanom značajno doprinjela razvoju i napretku muzeja u svim njegovim razvojnim etapama. Istaknula je svoje osobno muzejsko iskustvo i djelovanje u prijeratnom, poslijeratnom i novouspostavljenom muzeju kao i kulturološke uvjete i standarde koje je svako vrijeme donosilo sa sobom.

Izložba ostaje otvorena do studenog ove godine.

JPA