Petak, 19 Siječanj 2024 22:41

OTVORENA LAPADSKA OBALA; DUBROVNIKU SVE POHVALE ZA ORGANIZACIJU EUROPSKOG VATERPOLSKOG PRVENSTVA

Za sav promet otvorena Lapadska obala

Rekonstruirana i proširena Lapadska obala otvorena je za promet svih vozila u petak, 19 siječnja, a prvim vozilom koje je prošlo službeno otvorenom prometnicom, simbolično, upravljao je Leo Marinović, sin zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, general bojnika Nojka Marinovća. Lapadska obala nosit će ime upravo po generalu Marinoviću, ujedno i dobitniku Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo.

lapadska tjedni 190124 min

Podsjetimo, promet novoizgrađenom prometnicom od križanja na Batali do križanja s Ulicom Ivana pl. Zajca i Ulice Miljenka Bratoša odvija se dvosmjernim režimom. Kretanje Ulicom Ivana pl. Zajca (od restorana Orsan prema Lapadskoj obali) kao i Ulicom Miljenka Bratoša nije izmijenjeno i odvija se istim režimom prometovanja kao i do sada.

Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, kapitalna investicija financirana europskih i nacionalnim sredstvima, najveće je ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedesetak godina.

Gradonačelniku Frankoviću uručeno priznanje za izvrsno gostoprimstvo EP u vaterpolu

U sklopu Europskog prvenstva u vaterpolu, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u Francuskom paviljonu u Zagrebu sudjelovao je na završnoj večeri u organizaciji Hrvatskog vaterpolskog saveza i European Aquaticsa.
 
Ovom je prigodom dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću uručeno priznanje za doprinos i izvrsno gostoprimstvo Grada Dubrovnika, jednog od domaćina međunarodnog natjecanja.

epvaterpolotjedni 190124 min
 
- Dubrovnik je vrlo ponosan na činjenicu kako je po prvi puta bio sudomaćin ovakvog jednog prepoznatljivog i vrijednog sportskog događanja. Time smo poslali jednu lijepu poruku u svijet, o Dubrovniku kao gradu sporta. Zahvaljujem se svima, posebice Hrvatskom vaterpolskom savezu i Europskom vaterpolskom savezu koji su nam dodjelili mogućnost da ugostimo sportaše, vaterpoliste i priredimo našim sugrađanima i posjetiteljima događaj koji će ostati zapamćen. - istaknuo je gradonačelnik u svom obraćanju.
 
Europsko seniorsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce, osim u Zagrebu, održalo se u Dubrovniku kao gradu sudomaćinu, u kojem je ovo natjecanje i svečano otvoreno. Najveće je to sportsko natjecanje u dosadašnjoj povijesti Dubrovnika, a obilježili su ga odlična navijačka atmosfera,  veliki interes javnosti, ispunjene tribine bazena u Gružu i sjajni sportski rezultati. 

Gradonačelnik Franković zahvalio na izvrsnoj organizaciji vaterpolskog EP: „Dubrovnik ima sve resurse i znanja za domaćinstvo prvenstva na svjetskoj razini“

Povodom završetka Europskog prvenstva u vaterpolu 2024., najvećeg sportskog natjecanja u dosadašnjoj povijesti Dubrovnika, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na konferenciji za medije osvrnuo se na sudomaćinstvo Grada, suradnju uključenih institucija i odličnu organizaciju događaja u iznimno kratkom vremenskom razdoblju.
 
Zahvalu za čitav proces organizacije gradonačelnik Franković uputio je Hrvatskom vaterpolskom savezu, organizacijskim odborima u Dubrovniku i Zagrebu, institucijama na području Grada,  svim sportskim djelatnicima koji su uložili izniman napor u pripremi međunarodne vaterpolske manifestacije, koji je okupila vrsne vaterpoliste, stožere koji su sugrađanima i posjetiteljima priredili atraktivno sportsko događanje.
 
- Pokazali smo da Dubrovnik ima sve resurse i znanja da izvedemo jedan ovako zaista veliki posao. Zahvaljujem se organizacijskom odboru na čelu s Alenom Boškovićem i cijelom timu, volonterima, radnicima na bazenu, mladim snagama, PR službama, svima koji su doprinijeli da se Dubrovnik pokaže u najboljem svjetlu. Čestitku upućujem našim vaterpolistima na osvojenom drugom mjestu, uistinu sjajna utakmica i atmosfera u Zagrebu. Razgovarajući s brojnim predstavnicima reprezentacija, europskim dužnosnicima u vaterpolu moram istaknuti da su svi uputili pohvale čitavoj organizaciji. Ovo je izgledalo i bilo na svjetskoj razini, od kvalitete, koordinacije i sinergije svih. Dubrovnik je time pokazao da zna, može i hoće i treba u budućnosti organizirati još ovakvih natjecanja. Ovaj događaj pokazao je koliko je važno imati profesionalce u različitim segmentima, i na to svi skupa moramo biti ponosni. Zahvaljujem se  posebice i našim sugrađanima koji su vjerno bodrili reprezentaciju. Prepun bazen u Gružu, zajedništvo, sve su to pokazatelji uspjeha. Čast je biti na čelu ovog grada, kojeg svi hvale na europskoj razini vaterpola, u pogledu sjajnog ambijenta i organiziranosti. - istaknuo je gradonačelnik Franković.

epvaterpolo tjedni2 190124 min
 
Voditelj organizacijskog tima koji je koordinirao svim događajima u Dubrovniku bio je Alen Bošković, uz članove: Tomislav Dumančić, Maro Kapović, Ivana Brnin, Lukša Klaić, Ognjen Kržić, Lina Njirić i Romana Malohodžić.
 
- Sretan sam i ponosan na ovaj zaista veliki pothvat, izvrsnu suradnju, komunikaciju, angažiranih mladih generacija – volontera, prisustvo medija,  svih ostalih dionika, poglavito gradskih žurnih službi koji su čitavo vrijeme natjecanja bili spremni i voljni pomoći. U kratko vrijeme organizirati ovaj događaj na ovoj razini, zaista fantastično. Svo ovo proteklo razdoblje pokazana je zavidna razina organizacijskog procesa. Dubrovnik je takav da može provesti ovakve manifestacije i pothvate, možemo biti ponosni. - kazao je voditelj organizacijskog tima Alen Bošković.

Podsjetimo, svečana ceremonija otvorenja Europskog prvenstva na bazenu u Gružu održana je 4. siječnja uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, uz nastup Četiri tenora. Nadmetanja po skupinama odigrana su u Zagrebu, a nakon početnog dijela u Dubrovniku, drugi dio natjecanja za poredak od 1. do 8. mjesta igrao se u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u Dubrovniku. Hrvatska reprezentacija u konačnici je osvojila europsko srebro.

Dubrovačko oko u 2023. godini: riješeno 87% od 1310 prijava

Građani su u 2023. godini vrlo aktivno koristili platformu Dubrovačko oko, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji omogućava brži protok informacija i bržu realizaciju manjih popravaka. Tako je tijekom protekle godine pristiglo ukupno 1456 urednih prijava što je 57 posto prijava više nego 2022.

Trenutno je riješeno 87 posto od ukupno obrađenih 1310 urednih prijava na Dubrovačkom oku, točnije njih 1140, dok je preostalih 170 prijava u postupku rješavanja. Obrađeno je i 146 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima. Osim toga, 11 prijava koje su se odnosile na predmetne zahtjeve poput nove rasvjete, klupa i rukohvata proslijeđene su nadležnim gradskim kotarima. Dodatnih 140 prijava je odbijeno radi preglednosti platforme jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem.

Od 1139 riješenih prijava, najučestalije bile one vezane uz kršenje komunalnog reda (175), čišćenje javnih površina (170), kvar javne rasvjete (150), sanaciju prometnih površina (144) te neuredan okoliš (127). Od ostalih prijavljenih problema i nepravilnosti vrijedi istaknuti prijave koje su se odnosile na opreme na gradskim igralištima i terenima (61), klupe (24), odvodnju (23), parking (18) te pločnik u staroj gradskoj jezgri (14).

okotjedni190124 min

Na platformu je pristiglo i 110 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ponovno pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730 ili Postaju prometne policije Dubrovnik na broj 020/443 666, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja. Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, radi li se o originalnoj fotografiji.  

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pokrenuo je  platformu „Dubrovačko oko“ kako bi građanima omogućio jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje nepravilnosti i problema u Gradu Dubrovniku te zaprimanje povratnih informacija od Grada po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva, odnosno prijava. Najveći dio zaprimljenih prijava građana moguće je riješiti brzo, dok je za druge potrebno više vremena, ali rješavanju svih prijava se pristupa bez odlaganja. Nepravilnosti građani prijavljuju uz kratak opis problema, fotografiju i lokaciju.

Kako bi se omogućila što lakša i neposrednija komunikacija, osim Dubrovačkog oka, građani na raspolaganju imaju i dva broja telefona Pododsjeka za hitne intervencije - 0800 203020 i 020/333-792 s mogućnošću ostavljanja govornih poruka van radnog vremena, ali i e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Otvorena je i Facebook stranica Hitne intervencije na komunalnoj infrastrukturi Grada Dubrovnika.

Sadržaj Grada Dubrovnika