Srijeda, 19 Svi 2021 15:21

Ovo nisu bili izbori, ovo je bila tragedija demokracije

Piše:

Protekli izbori za gradska i općinska vijeća u Dubrovačko – neretvanskoj županiji tragedija su za demokraciju, ne zbog rezultata izbora, odnosno izbora samih birača, već zbog toga što zapravo u dvije općine nisu ni imali izbora između koga birati, a u još dvije imali su izbor samo između HDZ-a i SDP-a, dok su se u šest općina na izborima pojavile samo tri liste. Od tih šest općina sa po tri liste u pet bi kniga spala na dva slova da nije bilo nezavisnih lista, odnosno kako se to službeno zove kandidacijskih lista birača.

Tako je bio čisti mazohizam izaći npr. na izbore u Janjini i Zažablju gdje je, s obzirom da ne postoji zakonski minimum, za stopostonu pobjedu, apsolutnu vlast, bilo dovoljno da samo kandidati izađu na izbore i zaokruži svoju listu, jedinu na izborima, a riječ je o HDZ-ovim listama. U Janjini je tako na izbore izašlo 44 posto mazohista, a u Zažablju čak 51,41 posto.

Na Lastovu i Mljetu natjecale su se samo dvije liste, a i Lastovci i Mljećani su birali samo između HDZ-a i SDP-a. OK, doduše na Mljetu se na izborima našla i kratica HSS-a, na koalicijskoj listi s HDZ-om.

Kako je već spomenuto u šest općina na izbore su izašle samo tri liste. Donosimo popis...
Blato: HDZ, KLGB Ante Šeparović, SDP
Dubrovačko primorje: HDZ, KLGB Vlaho Mozara, DDS
Kula Norinska: HDZ-HSLS, Most, SDP-HSU
Pojezerje: HDZ, KLGB Matej Marević, NLM
Slivno: HDZ, KLGB Dario Sršen, NLM
Smokvica: HDZ, SDP, KLGB Jerko Stipišić

Izbori bi trebali biti festival demokracije, no kada u dest od 22 jedinice lokalne samouprave stanje na političkoj sceni ovakvo, nije to ni blizu da bi se izborima mogao prišiti takav epitet.

Povrh svega u još pet jedinica lokalne samouprave na izborima je bilo samo po četiri liste, od toga su u tri jedinice bile kandidirane nezavisne liste.

Sve to pokazuje totalni nerad u mnogim strankama, jer jedino je HDZ izašao na izbore u svim jedinicama lokalne samouprave na području Dubrovačko – neretvanske županije, dok su pojedine stranke, koje su se nekada dičile brojnim članstvom, bile parlamentarne pa i značajne, u potpunosti nestale, nisu uopće izašle na izbore, dok pojedine, primjerice HSU, također nisu imale snage izaći samostalno na izbore, a nije daleko od njih ni npr. HSS, ta stranka jedino je u Konavlima izašla samostalno na izbore. Stranke poput nekakvog Glasa, NS Reformista, raznih inačica HSP-a i sličnih valjda je suvišno i spominjati.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020