Petak, 01 Ožujak 2024 18:33

OVRATE SU SAD GLAVNI CILJ

Piše:
OVRATE SU SAD GLAVNI CILJ Foto: Joško Ponoš / CROPIX

Ovrata ili komarča, orada, sve više prilazi obali, a već se i oporavila od napora mrijesta pa je sada glavni cilj odmetaša. No, „kraljica“ se može uspješno loviti i iz plovila. Najbolje istim priborom kao i za „fermu“, lov s kraja „preko prsta“, ali kompletiranim na suvremeni način.

Osnovu klasičnog pribora izrađenog na suvremeni način čini stotinjak metara najlona promjera 0,30 do 0, 40 mm. Preko što manje ali vrtilice ne slabije od 10-12 kg, na nju se vezuje predvez dužine 3-5 m i promjera 0,25-0,30 mm, ali ne od najlona nego „FC“ fluorougljika strune. Prije nego što se na njegov drugi kraj veže druga vrtilica, predvez se provuče kroz plastični klizač- nosač olovnice.

klizac olovnica 010324 min

U usporedbi s unutarnjim kanalom tradicionalnog kliznog olova, ovaj plastični dodatak omogućava puno lakše klizanje strune, praktično bez otpora. Druga prednost klizača- nosača je što njegova kopča omogućuje jednostavnu i brzu promjenu utega kako bi se mogli prilagoditi različitim uvjetima (vjetar, struje, dubina itd.). Isto tako, ovaj dodatak se automatski orijentira u smjeru ribe i tako nudi optimalno klizanje. Hod klizača se pomoću lažnog čvora ograniči na desetak centimetara od krajnje vrtilice.

Pribor može završiti s jednim ili dva udice, ali ne postavljene redno na jednu strunu nego parelelno na „dopjaduru“- dva priveza izrađena iz jednog komade strune, obvezno fluorougljične. Ovisno o očekivanoj veličini plijena, na privez(e) se mogu postaviti udice širine otvora luka 10 i 15, čak i 20 mm. Udice mogu biti oblika „Aberdeen“, „Beak“, „Live bait“ ili „Circle“. Najbolje ga je birati prema vlastitim afinitetima i vrsti mamca kojim se lovi.

ovrata 010324 min

Loviti se može brojnim mamcima. Kad se koristi najjeftiniji i najdostupniji- srđela, prednost treba dati onoj koja je bila zamrznuta jer je učinkovitija od svježe. Ali samo ako je prije zamrzavanja bila očišćena od krljušti i oprana u slanoj vodi. Nakon vađenja iz zamrzivača, sarđela je mekana ali dovoljno čvrsta. Za mamčenje se reže na tri do četiri komada, s tim da se glava i rep ne mamče nego koriste za primamljivanje. A primamljivati je najbolje tako da se mamac postavi labavo kako bi spao čim bi stigao na dno, a priborom trgnulo.

Prethodno je na željenoj poziciji, a ona se bira kao i za lov ometcem, potrebno dobro sidriti s dva sidra paralelno s obalom. Mamac je potrebno spuštati polako kako bi potonuo ispod okova, a ne zapetljao se za predvez. Zatim pribor treba lagano zategnuti, pripremiti mrežnu prihvatnicu, jer napad može uslijediti vrlo brzo. No, treba biti spreman i na dugotrajno čekanje. Ako do napada ne dođe tijekom određenog vremena, primjerice pola sata, treba provjeriti jesu li račići i sitne ribe pojele mamac. To je nepotrebno ako se lovi s volkom ili kojim drugim žilavim mamcem.

Najbolje je loviti s tri lepezasto raspoređena pribora, ali barem je jedan dobro stalno držati u ruci. Naime, u lovu tradicionalnim načinom iz plovila vrlo je teško osjetiti napad ovrate. Posve suprotno nego u lovu s obale, što je ovrata veća napad joj se teže osjeti i to kao da netko lagano povlači strunu. Nakon prvog napada treba biti brz jer ovrata ne ili rijetko jede cijeli dan, ponekad samo pola sata. A u ovo doba godine najčešće jede između 10 ili 11 pa sve do 15 sati. Dogodi li se da u to vrijeme plima bude na vrhuncu, ili barem u porastu, velika je vjerojatnost iznimno uspješnog lova.

Svijet ovrate je svijet tišine. Zbog toga tijekom ribolova, posebice na mirnim lokacijama, treba nastojati proizvoditi što manje buke. Treba izbjegavati lupanje po podnicama i ostalim dijelovima plovila. Umjesto tijekom ribolova, školjke, ježeve i puževe treba razbijati na obali prije odlaska u ribolov. Tako se dobiva i na vremenu. Pri sidrenju sidro ne treba baciti nego spustiti u vodu, itd.