lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 02 Studeni 2020 09:24

Pajasen postao veliki problem, pokušat će se suzbiti širenje

Pajasen postao veliki problem, pokušat će se suzbiti širenje Foto: Pixabay

Širenje pajasena, uvezenog u Europu prije dvjestotinjak godina, a koji je raširen i na dubrovačkom području, pokušat će se suzbiti projektom „LIFE CONTRA Ailanthus”, kako bi se umanjio utjecaj te vrste koja je postala invazivna.

Pajasen (Ailanthus altissima) je stablo porijeklom iz istočne Azije, koje se od 18. stoljeća sadilo diljem svijeta kao ukrasna hortikulturna vrsta, a danas se smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi. Pajasen istiskuje zavičajnu vegetaciju i smanjuje bioraznolikost, štetnik je u poljoprivredi, izaziva alergiju kod ljudi, te uništava kulturnu baštinu i druge građevine izuzetno jakim sustavom korijena.

ailanthus 0211120 2

Vrsta se zbog negativnih utjecaja na bioraznolikost, gospodarstvo i zdravlje ljudi nalazi i na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj Uniji. U Hrvatskoj je pajasen široko rasprostranjen, ali posebno ugrožava zaštićena staništa i vrste u Mediteranskoj regiji.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalnim parkom Krka i dubrovačkim Vrtlarom, započinje stoga provedbu projekta „LIFE CONTRA Ailanthus” kao jednog u nizu projekata sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nositelj projekta, potpisalo je ugovor s Europskom komisijom za projekt „LIFE CONTRA Ailanthus” kojim se planira uspostavljanje kontrole nad invazivnom stranom vrstom pajasen (Ailanthus altissima) u mediteranskoj regiji Hrvatske. Uspostavljanje kontrole provodit će se na dijelu Pelješca i području grada Dubrovnika, kao i na širem području NP Krka.

ailanthus 021120 1

Očekivani rezultati projekta „LIFE CONTRA Ailanthus” su poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine i sprječavanje daljnjeg širenja ove invazivne strane vrste. Dodatni ciljevi su poboljšati kapacitete za upravljanje invazivnim vrstama i podići svijest javnosti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta na nacionalnoj razini.

Projekt se financira kroz „Program LIFE”, instrument Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime, a provodit će ga Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predviđeno trajanje projektnih aktivnosti je četiri i pol godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,59 milijuna eura od čega je 60 posto sufinancirano sredstvima Europske unije te 20 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za provedbu aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije predviđeno je 251 tisuća eura.

dm

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020