Ponedjeljak, 28 Lipanj 2021 19:54

Panel rasprava „Mladi i budućnost održivog turizma“

Panel rasprava pod nazivom „Mladi i budućnost održivog turizma“ održana je danas u Lazaretima, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Potpredsjednica Komisije zadužena za ovaj proces Dubravka Šuica, koja je uvodno govorila na panelu, istaknula je kako je cilj Konferencije postići da građani osjete da imaju stvarni utjecaj na oblikovanje Europe. Podsjetila je da su ključni alati Konferencije višejezična digitalna platforma na kojoj svi mogu iznositi prijedloge oko tema koje ih zanimaju, građanski paneli, aktivnosti na nacionalnoj i europskoj razini, te plenarna skupština. Pozvala je javnost na što veći angažman u ovom procesu koji će potrajati do proljeća iduće godine.

Šuica je rekla kako njen portfelj, demokracija i demografija, u nazivu uključuju pojam „demos“, odnosno narod i štogod se radi besmisleno je bez naroda koji se treba uključiti u procese.

- U zadnjih 50 godina Europljani žive 10 godina dulje. Treba promišljati kako tih 10 godina živjeti, kako promišljati mirovinske i zdravstvene sustave, ali i turizam. Mislim kako će građani još više osnažiti demokraciju i kazati što se događa na terenu. Ti mladi će živjeti u toj europskoj budućnosti. – kazala je Šuica a naglasila je kako su u rasprave uključeni i mladi od 16 do 25 godina. U kontekstu održivog turizma, rekla je kako neće biti jednostavno dosegnuti ga, ali se nada da će se u tome uspjeti upravo uz pomoć mladih koji su puni ideja.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pozdravio je sudionike, a sudjelovao je i u raspravi posebno se osvrnuvši na masovni turizam, utjecaj virusa COVID-19 na turistička kretanja u Gradu, kao i oporavku od koronakrize.

U svom obraćanju gradonačelnik Franković je istaknuo kako, usprkos teškom financijskom razdoblju uzrokovanom globalnom pandemijom, itekako postoji potreba za zaokret k održivom turizmu. Štoviše, naglasio je kako je koronakriza upravo odlična mogućnost za takvu promjenu.
 
- Još 1991. kada je Dubrovnik bombardiran, UNESCO-vi promatrači koji su boravili u našem gradu i svjedočili teškom razaranju, u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji će se opet obnoviti i biti svjetska atrakcija te već treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam. – prisjetio se bliske prošlosti gradonačelnik Franković.
 
Također, gradonačelnik je upozorio će, prema informacijama UNWTO-a iz 2019., uskoro svaki četvrti stanovnik Zemlje postati putnik. Sve poželjne svjetske destinacije, među kojima je i Grad Dubrovnik, postat će tada još zanimljivije i posjećenije što nameće brojna pitanja o budućnosti turističkog razvoja, dodao je. Rekao je i kako postoji alat za oporavak turizma, a to je cijepljenje, te je iskoristio prigodu da pozove sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Dubrovačko - neretvanski župan Nikola Dobroslavić govorio je o koristima što ih je Hrvatska imala od EU članstva. Pohvalio je proces Konferencije o budućnosti Europe te istaknuo da u njemu sudjeluje i Odbor regija čiji je aktivni član. Podsjetio je da to europsko tijelo predstavlja čak 90 tisuća jedinica lokalne samouprave. Govoreći pak o važnosti turizma za županiju pozvao je građane na cijepljenje protiv virusa COVID-19 zaključivši kako je to trenutačno jedini način na koji se “možemo suprotstaviti pandemiji koja ugrožava zdravlje, gospodarstvo i turizam”.

Tijekom rasprave, panelisti su se dotaknuli raznolikih tema koje u konačnici utječu na održivi turizam, kao što su masovni i kruzing turizam, uloga mladih u unapređenju osviještenog turizma te disperzija posjetitelja na ruralna područja. Profesorica održivog turizma na Sveučilištu u Dubrovniku Ana Portolan obrazložila je što sve spada pod terminologiju „održivi turizam“, a ukratko ga je definirala kao razvoj turizma do mjere negativnog utjecaja na gospodarstvo, kulturu, okoliš, lokalno stanovništvo i doživljaj posjetitelja određene destinacije.
 
Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti. Ovo je prva takva konferencija. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu bliskom građanima i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020