Petak, 08 Ožujak 2024 17:54

PANEL RASPRAVA O PLANU UPRAVLJANJA POVIJESNOM JEZGROM

PANEL RASPRAVA O PLANU UPRAVLJANJA POVIJESNOM JEZGROM Foto: Grad Dubrovnik

U organizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika, u dvorani Studentskog centra danas je održana panel rasprava posvećena temi izrade i provedbe planova upravljanja za povijesne gradske jezgre upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Sudionike skupa uvodno je pozdravila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora Upravljačke komisije dubrovačkog Plana upravljanja, koja je zahvalila Gradu na organizaciji panela i prilici da ostali gradovi čuju iskustva Dubrovnika, vjerujući da će im to biti korisno u pripremi i provedbi njihovih planova upravljanja.

Iskustva Dubrovnika, prvog grada koji je donio i provodi Plan upravljanja povijesnom jezgrom, predstavila je Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika i predsjednica Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja.

U panel raspravi sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru Grada Splita Jasna Jerkov, v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Bruno Diklić i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Plana upravljanja gradonačelnik Franković istaknuo je brojne mjere Grada za područje povijesne jezgre, poput kontrole buke, čišćenja kanalizacije kroz projekt Aglomeracije, rješavanja problematike prometa oko povijesne jezgre reguliranjem prolaska, što se kroz testnu fazu očekuje ovo ljeto, kao i izrada Plana nosivog kapaciteta koji je završen i kroz nekoliko dana se očekuje njegovo predstavljanje javnosti.

- Moram istaknuti i projekt demografske obnove povijesne jezgre – izgrađena je nova škola i primila je svoje prve učenike, u tijeku je i natječaj za stanove za mlade obitelji s više djece, putem kojeg ćemo zbrinuti šest dubrovačkih obitelji u stanovima u vlasništvu Grada. Dva smo stana već kupili, a u planu je kupnja još četiri nova objekta u povijesnoj jezgri. Važno je napomenuti i da su svi ovi stanovi ranije bili apartmani za iznajmljivanje turistima, a sada će u njima živjeti obitelji s djecom. - kazao je gradonačelnik Franković.

dpp