Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Veljača 2021 18:53

Parangal za kantore

Piše:

Dok se ostale iz skupine „bijelih“, najcjenjenijih riba, sada love najlošije, kantor se lovi više nego dobro. Zbog mrijesta se okuplja u jata i prilazi obali, ali će do travnja biti na relativno velikim dubinama pa ga se do tada može loviti samo iz plovila, osobito dobro parangalom.

Kantor voli kurenat, a često se drži na njegovoj granici sa zavjetrinom. Zato ga treba loviti na strmim padinama ponta i litica koji su izloženi kurentu, još bolje na brakovima, pogotovo onim barem srednje dubokim, a u kasno proljeće plićim. Najčešće je na strmijem dijelu braka, a najbolji ulovi se ostvaruju u vrijeme smjeni, s tim da je bolja smjena oseke u plimi od one suprotne.

Kantor je aktivan danju, noću samo ako ima mjesečine. Najaktivniji je rano jutro, te nešto manje predvečer. Dakle, idealno vrijeme za njegov lov udicom bilo bi u tijeku smjene oseke u plimu ujutro sat vremena nakon izlaska sunca. U tim bi se uvjetima trebalo loviti od zore pa sve dok nakon smjene ne pojača kurenat. Osim tih, idealni uvjeti su i bunaca ili lagani južni vjetrovi te lagano oblačno vrijeme.

parangokantori260221 2

Lovu kantora najprikladniji je parangal od konopa debljine 1-2 mm, najbolje tamne boje da se što manje ističe i plaši ribu. Osnova može biti i od najlona debljine 0,90 mm. Takav parangal ima nešto bolju lovnost na plićim terenima, ali je s njim teže raditi, više reže ruke na zadivima i teže ga je slagati. Na svakih 4 - 5 metara treba biti najlonski privez dužine jedan metar i debljine 0,40 do 0,60 mm. S tanjim privezima lovnost će mu biti malo veća, barem na plićim pozicijama, ali će zato privezi češće pucati kod inače brojnih zadijeva. Privezima od 0,60 mm će se kod većine zadiva uspjeti otkačiti udice bez pucanja.

Značajan postotak kantara, od 30 pa do 60 posto, parangalom bude ulovljen tako da ih udica zakači negdje izvana za glavu, za oko ili škržni poklopac. Razlog tome je što kantor zbog malih usta ne uspije mamac progutati odmah nego se okrene i ponese ga. Kad se privez zategne, udica izleti iz usta prema natrag i zakači kantora.

Praksa je pokazala da udica vrha zakrivljenog u stranu oko pet puta češće tako zakači ribu nego ravna udica. Zato je dobro koristiti udice tipa „Kirbed“ i „Riversed“, u lijevu ili desnu stranu zavrnutog vrha. Najprikladnije su one veličine 11 i 12 tipa „Aberdeen“, kod nas znane kao parangalke. No, takvih zakrivljenih je teško naći na našem tržištu, ali im nije teško zakriviti vrhove.

Kako bi se zapinjanje svelo na što manju mjeru, može se na priveze postaviti plutnjake, koji mamce drže poviše dna. Time se neće smanjiti lovnost parangala jer se kantori hrane poviše dna.
parangokantori260221 1
Odlično rješenje je takav gotovi parangal „Ižanka“ od 50 udica koji je osim za lov kantora idealan i za lov mola te ostalih riba na mekanom dnu.

Za dnevni lov, ne samo parangalom, od mamaca je najbolje koristi srđelu i olignje. Srđela je osobito dobra na dubljim terenima i za veće kantore. Rezati je treba na komadiće koje valja nadijevati probadanjem dva puta. Prvi put s leđne strane, tik uz kralježnicu, a drugi put s trbušne strane, također uz kralješnicu. Vrlo je važno prilikom nadijevanja da udica ne prolazi kroz ljusku. Naime, kao kod lova parangalom nema kontre, udica s ljuskom na vrhu teško se može zabiti u tkivo. Zato ljuske treba malo razmaknuti vrhom udice i probosti je kroz golu kožu. Osim toga, vrh udice iz mamca mora slobodno viriti koji milimetar.

Najuniverzalniji mamac za parangal namijenjen lovu kantora svježa je lignja jer je ukusna, postojana i izrazito uočljiva. Najbolje je nadijevati trakice izrezane od njenog plašta.

Parangal obvezno treba polagati niz kurenat, ako ga ima. Ako bi se polagao kontra kurentu, parangal bi se mogao koncentrirati cijeli na jednom mjestu i zamrsiti. Najbolje ga je polagati u trenutku smjene kurenta ili malo prije, dok je kurenat vrlo slab. Kod podizanja iz mora, voziti treba u kurenat, parangal će tada će manje zapinjati. Krajem zime parangal u moru se može držati do 4 ili 5 sati, a s odmicanjem proljeća to se vrijeme treba smanjivati da bi se tijekom ljeta svelo na jedan do dva sata.
parangokantori260221 4
Umjesto jednog od 100, koliko smiju polagati aportsko - rekreativni ribolovci, bolje je loviti s dva manja parangala od po 50 udica položena na različite poste. Ulov je tako sigurniji. Osim kantora na ovakav parangal u podnožjima brakova zakačit će se pagri, pauci i arbuni, po brakovima kanjci i škrpine, a na strmim liticama picevi i fratri, ali i druge ribe.