Petak, 19 Srpanj 2019 13:27

Parangalom na arbuna

Piše:

Rekreacijski te sportski ribolovci, ali samo oni koji posjeduju godišnju dozvolu uz koju su kupili i dozvolu za parangal, smiju loviti i s jednim ili više parangala s maksimalnim brojem od 100 udica. Onima koji u ovo doba godine žele iskoristiti tu mogućnost predlažemo da se opredijele za parangale prvenstveno namijenjene lovu arbuna. Zašto?

Arbun je jedna od najrasprostranjenijih riba našeg mora, ukusnog je mesa, dobro se lovi tijekom ljeta, osobito u srpnju dok je još u velikim jatima zbog dovršenja mrijesta. Sada se najradije zadržava na bijelom pjeskovitom dnu prošaranom kamenom i travom u području slivova rijeka, ali i na malim ljušturastim i kamenitim oazama na muljevitom dnu u kanalima i zaljevima.

Arbuni se mogu loviti „svaštarskim“ laganim parangalom s maksimalno dopuštenim brojem udica. Međutim, naši udičari specijalizirani za njegov lov radije koriste one s 50 udica. Naime, parangal s više udica, pa zato i duži, najčešće neće pasti svom dužinom na dobar teren za lov arbuna, jer su njegova obitavališta vrlo ograničena. Kratki će, pak, parangal poleći samo na željeno dno, ako slučajno zapne, lakše će se osloboditi, a ako se i izgubi, šteta nije velika. Struk kratkog parangala uobičajeno se pravi od klasičnog, najjeftinijeg najlona promjera 0,60 do 0,80 mm. Na razmacima od dva do tri metra na struk se vezuju privezi od istog najlona i dužine oko jedan metar. Na njihovim krajevima su udice širine luka 9 do 12 mm.To mogu biti klasične „parangalke“, udice oblika „Aberdeen“, ali i one oblika „Crystal“.

Posljednjih godina sve više se koristi malo drukčije kompletirani parangal. Struk mu se pravi od milimetar debelog najlona koji nosi 0,40 mm debele i 120 cm duge priveze (primule, pjoke). Na sredini struka, a kad se radi parangal s više od 50 udica, poslije svakih 20 priveza s udicama, postavlja se 180 cm dugi privez koji na kraju nosi 300 grama tešku olovnicu. Jasno, utezi se, također pomoću priveza, postavljaju i na krajeve struka. Dužina struka ovisi o razmaku između priveza. Taj razmak je dva paša (oko 350 cm), ali i duplo veći želi li se parangalom pokriti veća površina dna.
arbunparn1907Osim preciznom polaganju na željeno mjesto, kod parangala namijenjenog prvenstveno lovu arbuna punu pozornost treba posvetiti mamcima i njihovom postavljanju. Najbolje je koristiti najstandardnije mamce - komade velikog crva, lignjice i svježe srdele.

Međutim, isplati se mamčiti i komade skupog bibija, golog štrcaljca, jer ga neće „obrstiti“ sitne i malo cijenjene ribe. Parangali se mogu polagati noću ili tijekom prvih jutarnjih sati, najbolje bliže obali ili na brakovima na malim dubinama. Tijekom dana polagati ih treba dublje, čak do 50 metara pod površinom. Polaže li se parangal na postu okruženu muljevitim dnom, osim arbuna može se očekivati ulov mola i ugotice, a nerijetko i manjih pasa, mačaka, raža i goluba. Bez obzira gdje i kada se polažu, parangale je najbolje dizati i kontrolirati svaka dva sata.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019