Petak, 16 Srpanj 2021 12:25

Pendulaška potapalica roni dok lovi, kad ulovi - ispliva

Piše:

Jedan od većih problema s kojima se susreću pendulaši jest kako prisiliti mamac da se kreće na određenoj dubini. Problem je to veći što je veća dubina koja se želi postići, a rješenja su raznovrsna pomagala. Za pendulu na dubinama 2 do 10, 15 do najviše 20 metara najprikladnije su naprave hidrodinamičkog oblika. Pendulama na kojima su one znatno se lakše manipulira nego onima s olovnim utezima, koji, uz to, u znatnoj mjeri smanjuju osjetljivost pribora. Osim toga, konstruirane su tako da se prevrću i krenu k površini kada se stvori dovoljan otpor na struni koju vuku usljed kačenja ribe ili nečeg drugoga. Tako olakšavaju izvlačenje ulova. To je njihova najveća prednost u odnosu na dubokoroneće teturavce, olovne utege i ostale vrste potapalica, koji to ne čine.

Postoji više vrsta hidrodinamičkih potapalica, odnosno pendulaških ronilica. Na našem tržištu je najviše onih najpoznatijih kao „Stim“ jer su se pod tim imenom pojavila prve, ali i zato što se njima mogu loviti od najmanjih do najvećih grabljivica, kako sporim tako i najvećim brzinama. Radi se o svojevrsnom mješancu utega i hidrodinamičke naprave jer zaron postiže zahvaljujući zajedničkom djelovanju težine olovnice smještene unutar potapalice te otporu koji stvara njeno plastično tijelo koje oblikom podsjeća na zrakoplov.

Pod raznim imenima te ronilice nude brojne tvrtke u tri veličine. Verzija „mini“je dugačka između 50 i 65, široka 25 do 30 mm i teška 30 do 50 grama. „Normal“ je dugačka oko 120 i široka 55 do 60 mm i teška od 30 do 60 grama. Verzija „super“ je dugačka 160 - 165 i široka 80 mm, a olovnim otežanjem od 235 do 315 grama. Ronilice su konstruirane tako da im se originalna olovnica može zamijenit težom ili lakšom i tako im se donekle promijeniti moć zarona.

ronilice160721 1

Na prednjem dijelu okomitog „stabilizatora“ manje ronilice imaju dvije, a veće tri rupe za spajanje vučne strune. Ovisno za koju bude spojena ronit će malo pliće ili dublje. Najpliće spojena za prednju, a najdublje na zadnju rupu. No, razlika u zaronu nisu drastične. Kod manje ronilice su pola metra do metar, a kod većih do 2, rijetko 3 m. I više od mjesta vezivanja, dubinu zarona određuje koliko daleko iza plovila se poteže ronilica, ali i brzina kojom se poteže. Na dubinu zarona utjecaj ima i debljina osnovne strune - pod istim uvjetima najpliće zaranja pribor koji se poteže ribarskim koncem, a najdublje onaj s PE strunom. To sve omogućava velike mogućnost kombiniranja, ali ujedno i otežava posao neiskusnima pendulašima.

Većina iskusnih ribolovaca spajanje izvodi u položaj za najdublji zaron i zatim manje ili više skraćuje udaljenost na kojoj ronilicu poteže iza plovila kada ronilicu i mamac želi voditi pliće.

Za spajanje završnjaka, sistema na kojem je mamac na manjim ronilicama postoje 2 do 3, a na većim 3 do 4 rupe na svakoj strani gornjeg dijela, „repa“ ronilice. To pruža mogućnost vođenja mamca bočno od plovila, što je od koristi kad se lovi s nekoliko pribora, jer se tako izbjegava njihovo međusobno mršenje, odnosno postiže veći razmak među priborima. Ako se predvez spoji za neku od rupa na njegovoj lijevoj strani - ronilica će mamac potezati s lijeve strane plovila. No, treba imati na umu da što je bočno udaljenija od plovila, ronilica plovi pliće. Kod „mini“ ronilica završnjak, najbolje od „FC“ strune, treba biti dugačak 2 do 5 metara, a kod većih 10 do 20, kod „super“ čak i 30 m.

ronilice160721 2

Osnovna struna i završnjak se za ronilicu mogu vezati, što otežava promjenu mjesta spajanja. No, i spajanje kopčom može uzrokovati probleme. Naime, većina kopči je ekscentrična, pomaknute osi u jednu stranu i stoga djeluju na hidrodinamiku ronilice što ponekad može uzrokovati da ona ispliva sama od sebe, bez djelovanja opterećenja na varalicu. To se događa u jačem kurentu i pri većoj brzini potezanja. Zato pri odabiru kopče treba paziti da ona bude uzdužno što simetričnija. Na kopču završnjaka dobro je postaviti vrtilicu kako bi se izbjegla eventualna vrtnja s mamca na cijeli pribor, što se često događa kod lova prirodnim mamcem ili varalicom oblika žlice.

Ni jedna tvrtka ne daje detaljne podatke o karakteristikama svojih ronilica. No, iskustvo brojnih naših pendulaša kazuje da „mini“ verzija može zaroniti do 5 m, „normal“ 4 - 20, a „super“ 5 do 22 metra dubine pri brzinama od 2 do 3 čvora, ovisno o težini utega u njima, o vrsti i veličini mamca, odnosno varalice koja se poteže te na koliko su debeloj i dugoj struni. Inače, uobičajeno je da se ronilica poteže na 25 do 50 m, čak i dužoj osnovnoj struni.

Zbog otpora koji pruža moru, ronilicu je potrebno potezati jakom osnovnom strunom, najbolje jačine 15 do 30 libri. Ako se koristi slabija, a ronilica udari u dno, pogotovo ako zapne u pijesak ili blato, vjerojatno je da će osnovna struna puknuti i da će ostatak pribora biti izgubljen.

Također, zbog spomenutog otpora s priborom na kome je „mini“ ronilica nije lako, a na kome je „super“ skoro je nemoguće loviti iz ruke. No, mnogi to ipak čine jer je takav ribolov jednostavniji. Pritom je dobro koristiti kožne rukavice kako bi se izbjegle posjekotine po dlanovima i prstima ruku. Kada se koriste štap i rola, pribor je potrebno odložiti nakon što ronilica dođe do vrha štapa i završnjak izvlačiti ručno. To uzrokuje pauzu čija posljedica može biti labavljenje strune i gubitak plijena.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020