laus banner 2021 2

Petak, 28 Svi 2021 20:12

Petrov vs Dobroslavić; populizam nasuprot odmjernosti

Piše:

Aktualni župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Mosta Božo Petov u drugom će izbornom krugu u nedjelju odmjeriti snage. Dok se Dobroslavić utrkuje za četvrti mandat, Petrovljeva kandidatura za župana krajnje je čudna ako se uzme u obzir stav Mosta da su županije nepotrebne i da ih treba ukinuti.
No, zašto se onda Petrov trudi biti župan? Zašto se Nikola Grmoja na izborima prije četiri godine natjecao za mjesto župana? Hoće li Petrov, ukoliko postane župan, sam sebi izmicati stolicu, raditi na ukidanju županija? Pitanje je paradoksalno, ali je odgovor jasan. Petrov sem bude li izabran, u opstojnost županija više neće dirati niti je ikad stajao iza svojih riječi govoreći da županije treba ukinuti, posebno ne u kontekstu kad u tim županijama Most ima priliku uhljebljavati svoje ljude.

Ipak, kad govoriš da neku funkciju treba ukinuti pa se onda za ta funkciju natječeš tada si tek obični populist. Njegova najnovija floskula kako je Županija puna uhljeba samo podebljava njegovu populističku priču. Treba podsjetiti i kako je Most, još dok je prvi put s HDZ-om bio u Vladi, gurao priču o regionalnom ustroju Hrvatske, ali u toj njihovoj priči Dubrovačko- neretvanska županija nije bila zamišljena kao samostalna regija već su je namjeravali utopiti u dalmatinsku regiju s administrativnim središtem u Splitu.

Pitanje svih pitanja je zašto predsjednik jedne parlamentarne stranke, što Most jest, želi u fotelju župana kad mu je mjesto u Saboru, u Zagrebu? Župan ne može bit saborski zastupnik, a je li Petrovu baš cilj biti župan, predati svoj saborski mandat nekome drugome kad mu je kao šefu stranke koja participira u radu Hrvatskog sabora, mjesto u tom istom Saboru? Hoće li možda Petrov ukoliko u nedjelu postane župan vodstvo nad Mostom prepustiti nekome drugome ili će ga i dalje voditi? Ako će voditi Most kako će istodobno voditi i Županiju i hoće li umjesto u Dubrovniku više vremena provoditi u Zagrebu jer parlamentarnu stranku je možda i teže i kompleksnije voditi nego županiju, a Petrovu je stranka, kao i svakom političkom lideru, ipak nešto važnija od županije. Ili je Petrov na ovim izborima tek običan prevarant, populist i kandidat za župana jer u Mostu nije bilo osobe koja može polučiti dobar izborni rezultat.

Dobroslavić je u kampanju ušao nešto kasnije i dosta je vremena šutao dok je Petrov zalazio u gradske kvartove po Dubrovniku, iako župan po funkciji ni po nadležnostima po gradskim kvartovima nema što raditi. Penetracijom u kvartove Petrov je samo podilazio biračima. Zapravo je cijela njegova kampanja na dubrovačkom području samo čisto podilaženje biračima, nabildano jeftinim populizmom, poput onog sastanka na Batali s vlasnicima plovila i pokušaja nametanja nedostatka komunalnih vezova gorućim problemom županije, dok je zaboravio istaknuti kako su i ti postojeći vezovi zapravo nelegalni. Svojevrsna uzurpacija pomorskog dobra od strane građana, nije bila njegova tema jer gdje će sam sebi šegat granu na kojoj sjedi.

Krajnje patetično bilo je okupljanje mostovaca kod tvrđave na Srđu gdje je igrao na kartu emocija branitelja, ali i srđevaca kada je obećao smanjiti obuhvat golfa s 300 na 100 hektara. Nije dosta jedna tužba na Međunarodnom sudu pa treba još jedna?

Dok Petrov poput kakvog Mesije obećava već 31. svibnja riješiti sve, ama baš sve probleme Županije, Dobroslavić je dosta realniji. Ne zalijeće se i ne daje olako lažna obećanja. Nije to radio ni kao župan u proteklih 12 godina. Naglasak u kampanji ipak malo previše stavlja na državne projekte poput Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik. Za realizaciju tih projekata posao je ipak odradila Vlada. No nesporna je činjenica da su ta dva kapitalna projekta ipak na teritoriju Dubrovačko -neretvanske županije i da je Dobroslavić kao župan kod Vlade itekako lobirao i insistirao na njihovoj realizaciji.

Dobroslavić, inače odlično naglašava prioritete Županije na krajnjem jugu zemlje za koju je razvoj prometne mreže ključan. Nastavak gradnje autoceste do Dubrovnika, kao i brze ceste do dubrovačke Zračne luke jamac su razvoja svakog područja pa tako i naše Županije. No, sporost državne razine u realizaciji tih projekata Dobroslaviću je svojevrstan uteg. Ipak, on i dalje o razvoju cestovne i pomorske mreže govori. Od problema ne bježi. Dapače, često naglašava i projekte u pomorskoj infrastrukturi, izgradnju luka i lučica koje su ključne za povezivanje otoka, a time i njihov razvoj.
S druge strane Dobroslavićevim oponentima iz prvog kruga pa i Petrovu u drugom krugu, svi su problemi Županije u Centru za gospodarenje otpadom koji eto nije još izgrađen. Nisu u kampanji isticali koliko su taj projekt zakočile vlade čiji su ministri Holy i Dobrović svaki imali svoj pogled na njegovu realizaciju. Oni su i protiv projekta, ali drugo rješenje ne nude.

Ulaganja u razvoj poljoprivede za što dobar dio Dubrovačko-neretvanske županije ima predispozicije i rješavanje ključnih problema u tom području iznimno su važna tema, ali se o tim politikama nije previše raspravljalo, osim što je Petrov samo nabrajao nerealizirane projekte dok su izostala konkretna rješenja. Bez rješenja su se u kampanji samo pobrojavali problemi u zdravstvu, od povećeg duga dubrovačke opće bolnice do pitanja kvalitete zdravstvene skrbi u dolini Neretve. Ipak, radovi na dnevnoj bolnici u Metkoviću koji bi trebali biti gotovi u studenome pokazuju da se to pitanje rješava dok Petrov u sučeljavanjima opet populistički u celofan mota patetiku te igrajući na emocije birača, priča neke tužne priče iz zdravstva.

Dobroslavić je itekako radio, ali se ostvarenim projektima nije hvalio. Petrov se pak niti kao predsjednik Mosta niti kao gradonačelnik Metkovića i nije nešto pretjerano dokazao, ali se usavršio u patetičnim istupima u kojima samo kritizira.

Nejasna je ta Petrovljeva kandidatura za župana, baš nejasna. U svakom slučaju, 31. svibnja, ako pobijedi čeka ga puno posla. Naime, sve je probleme u Županiji obećao riješiti 31. svibnja, a da nije riješio onaj ključni – većinu u Županijskoj skupštini. Ona je preduvjet za rješavanja problema, odnosno realizaciju obećanih politika, a nju nema.

Kad su u pitanju glasovi, Dobroslavić je u prvom su izbornom krugu zaista imao manju potporu birača u odnosu na izbore 2017. no Dobroslavić je pred Petrovom ipak u velikoj prednosti. On je u prvom krugu prije četiri godine osvojio preko 29 000 glasova birača. Nikola Grmoja kao Dobroslavićev protukandidat skupio je tek nešto više od 16 500 glasova. No, opet više nego Petrov koji je u prvom krugu 16. svibnja imao 13 000 tisuća glasova birača.

Možda Petrov zaista dobije sve glasove SDP-a, no prije će bit da se većini SDP-ovaca gadi javna potpora koji su lideri te stranke s juga uputili Petrovu jer kad socijaldemokratska opcija javno stane iza kandidata klerikalne desnice, tog kandidata kao da zapravo žele utopiti.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020