Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Srpanj 2022 22:31

Plenković: Izdašne potpore onima koji se odluče na spajanje općina

Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se danas na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Zajednice županije, Udruge gradova i Zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina.

- Mislim da je taj koncept dobar. Ministri Malenica i Primorac će imati dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija. - istaknuo je Plenković.

Dodao je da je jako je važno da se naprave iskoraci koji će omogućiti njihovo bolje funkcioniranje, a smatra da su poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje, dosta izdašni.

- U Hrvatskoj već godinama postoji suglasnost da jedinica lokalne uprave i samouprave ima previše, to nije sporno, ali u tim raspravama treba voditi računa ne samo o broju jedinica nego i o njihovim administrativnim i fiskalnim kapacitetima. - kazao je ministar financija Marko Primorac o mogućnosti spajanja administracije jedinica lokalne samouprave i mogućnosti pripajanja jedni drugima.

Kazao je i da u nekim drugim članicama EU-a koje imaju i više lokalnih jedinica to nije ograničavajući faktor, ali je činjenica kako je puno jedinica koje su slabe financijski, s malo zaposlenih i to su jedinice koje ne mogu učinkovito pružati građanima što trebaju niti upravljati imovinom i drugim.

dm