Subota, 09 Srpanj 2022 19:56

Plenković posjetio Arhiv

Plenković posjetio Arhiv Foto: Grad Dubrovnik

Povodom 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je posjetiO Državni arhiv u Dubrovniku. U nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, župana Dubrovačko - neretvanske županije Nikole Dobroslavića i ravnateljice Arhiva Nikoline Pozniak, predstavljena mu je bogata pravna baština Dubrovnika.
 
Akademkinja i autorica izložbe Nella Lonza prezentirala je dva najstarija službena primjerka Statuta, od kojih je primjerak iz 15. stoljeća nedavno restauriran. Sačuvan je i niz prijepisa koji su pripadnici vlasteoskog kruga naručivali ili sami izrađivali za vlastite potrebe. Ti su im primjerci trebali na dužnostima koje su obnašali, a istodobno bili i potvrda njihovog staleškog statusa, pojasnila je.
 
Premijeru i njegovim suradnicima akademkinja Lonza iznijela je kratki uvid u odredbe o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, izazovima pomorstva i urbanom životu. Ovaj vrijedan dokument idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada, istaknuto je između ostalog.
 
Prilikom posjeta, savjetnica u HAZU-u Vesna Miović i viši arhivist Zoran Perović izložili su brojne zanimljivosti dragocjenosti koje se čuvaju u dubrovačkom Arhivu. Predsjedniku Vlade Plenkoviću uručen je poklon, dva primjerka Statuta, na hrvatsko - latinskom i englesko - latinskom jeziku, katalog izložbe te medalju limitiranog izdanja, izrađenu od bronce.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019