Petak, 31 Svibanj 2024 20:49

POČELA JE SEZONA KOVAČA I TRAJAT ĆE CIJELO LJETO

Piše:
POČELA JE SEZONA KOVAČA I TRAJAT ĆE CIJELO LJETO Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Od sredine svibnja počela je sezona najboljeg lov kovača, poznatog još i kao šanpjer ili sanpjer te naravno riba sv. Petra. Kako god ga zvali jedan je od gurmanski najcjenjenijih vrsta jadranske ribe.

Od sredine svibnja do kraja rujna, iako zalaze i u najdublje predjele, ove ribe najmasovnije su u plićim vodama, oko 30 metara pod površinom, te na muljevitom, pjeskovitom i ljušturastom, ali zalaze i nad druge vrsta dna. Odrasli, oni duži od 22 cm, što je minimalna dozvoljena lovna dužina, najčešće se hrane sitnom ribom poput bukve, gera, modraka, srđele, širuna… Kovači prate njihova jata i naizgled spori i nespretni, koriste i najmanju prigodu za munjeviti napad na plijen u blizini. Zato je kao mamac za lov kovača udicom najbolje koristiti neku od tih, ali i druge ribice. Veoma rado će posegnuti i za lignjicom, a loviti se mogu, nešto manje uspješno, i drugim mamcima, primjerice mušulama te krakovima i mesom glavonožaca.

Donedavno, klasični je bulentin bio jedini udičarski alat kojim se kovač lovio udicom. No, ulovi su bili rijetki i slučajni. Tek se posljednjih dvadesetak godina rabe završnjaci manje ili više prilagođeni lovu ove gastronomski iznimno cijenjene ribe.

Vjerojatno najučinkovitiji završnjak prikazan je crtežom. Izrađen je tako da prvo ulovi malu ribu koja se ne izvlači na površinu, nego skoro neranjena u dubini ostaje kao mamac za lov kovača. Takav završnjak može imati dvije, ali je podjednako učinkoviti i lakši za upotrebu je s jednim parom udica vezanim redno.

zavrsnjak kovac 310524 min

Iako ogromnim ustima kovač može usisati u vrlo veliki mamac pa tako i najkrupniju udicu, glavne udice namijenjene lovu kovača ne smije biti preko 21 mm, jer to ne dozvoljava zakon. No, ne smije biti ni uža od 15 mm, kako se ne bi lovili nedorasli kovači.

Ona se vezuje na privez dužine 40 do 60 cm i debljine 0,35 do 0,50 mm, a za nju se strunom promjera oko 0,20 mm vezuje mala udica namijenjena lovu mamca. Dužina „dlake“, kako ribolovci nazivaju tako vezanu strunu, i male udice ne smije biti veća od 6-7 cm, a sve zato kako bi i manji kovač s mamcem progutao i veliku udicu.

Mala udica može biti „Aberdeen“, ali je bolja ona oblika „Crystal“, širine luka 4 do 6 mm. Kako bi se spriječilo da ribica - mamac zapetlja pribor, uz udicu priveza namijenjenog lovu kovača dobro je postaviti „pop-up“ plovak koji će mamac držati podalje od ostataka pribora. Privez s udicama se posredstvom kopče postavlja na trokraku vrtilicu između osnovne strune i priveza koji nosi uteg.

kovac 310524 min

Završnjak je najbolje u cjelini izraditi od nevidljive „FC“, fluorougljične strune. Ovisno o dubini mora i snazi struje na mjestu lova završnjak treba opteretiti s 50 do 200 grama olova, na privezu dužine 60 do 100 cm i debljine 0,25 do 0,35 mm.

Mamčiti treba samo jednu, manju udicu. Najbolje žilavim mamcem kakav je komad lignje. Tako će se izbjeći potreba čestog izvlačenje pribora radi provjere i ponovnog mamčenja. Pribor zatim treba spustit u more. Kako bi se izbjeglo dugotrajno traganje za plovom sitnih riba „na pola dna“, najbolje je pribor spustiti da olovnica dodirne dno na rubu kakvog braka, mjesta na kojima se sitne ribe, a s njima i kovači najradije zadržavaju. Spušteni pribor valja povremeno kontrolirati sve dok se ne potvrdi ulov. Ukoliko niste sigurni je li se ribica zakačila ili skinula mamac, pribor podižite polako sve dok u dubini ne vidite udicu. Kad se ribica ulovi, pribor treba podignuti za oko pola metra i učvrsti u tom položaju. Zbog takvog načina lova u more se mogu spustiti dva pribora, najbolje na međusobno što većem razmaku. Tamo gdje se brzo zakače ribice, treba dobro sidrit i čekati dolazak kovača.

Kako se to ne događa često, u međuvremenu je dobro loviti sitne ribe, a tek povremeno provjeriti jeli se zakačio kovač. Kako on ne gricka nego guta, zapravo usisava plijen, da je ulovljen primijetit će se po konstantnom, ali ne žestokom potezanju. S kontrom treba pričekati, osobito kad se lovi „Circle“ udicom, kako bi se ribi dalo vremena da proguta mamac i praktično se sama zakači.

Zakačeni kovač se neće poput većine riba otimati tijekom izvlačenja, nego samo lagano lelujati lijevo - desno. Sve rjeđe što je bliže površini. Ako se podiže iz veće dubine, nagla promjena tlaka će učiniti svoje i kovač će posve miran i sam izroniti pa za njegov prihvat neće biti potrebna mrežna prihvatnica. Tada ga je najbolje je s dva prsta prihvatiti za donju vilicu.

Opisanim načinom kovač se može loviti tijekom cijelog dana te noću po mjesečini. Najbolji se ulovi postižu u svitanje, dok se u sumrak uspješnije lovi nego tijekom ostataka dana i po mjesečini. Vremenski uvjeti nemaju osobitog utjecaja na apetit kovača. Ipak, najbolje se lovi po vedrom i tihom vremenu, mirnom ili jedva namreškanom moru.