Petak, 07 Listopad 2022 15:59

Počelo kažnjavanje zbog buke; na Pustijerni postavljen video nadzor; radovi na sanaciji nogostupa u Ulici kneza Branimira i zida u Ulici Frana Supila

Saniran nogostup na više lokacija u Ulici kneza Branimira

Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika putem ugovornog izvođača na održavanju nerazvrstanih cesta proveo je radove na sanaciji nogostupa u naselju „Kineski zid“ na Montovjerni.
 
Ukupno je sanirano 150 metara kvadratnih nogostupa na više lokacija u Ulici kneza Branimira, a vrijednost izvedenih radova iznosi 50 tisuća kuna.

nogostup tjedni071022
 
Podsjetimo, u Ulici kneza Branimira već su prethodno izvedeni radovi cjelovitog uređenja i sanacije 4900 metara kvadratnih asfaltnog kolnika, a u sklopu iste investicije zamijenjena je i dotrajala pješačka ograda u dužini od oko 500 metara.

Na Pustijerni postavljen video nadzor

Grad Dubrovnik montirao je video kameru za nadzor arheološkog nalazišta na Pustijerni, nakon što su uništena vrata koja je  Zavod za obnovu Dubrovnika nedavno postavio zbog učestalih devastacija ovog vrijednog područja.

pustijerna tjedni071022

Naime, prostor arheološkog nalazišta na Pustijerni koristio se za odlaganje kućnog i glomaznog otpada te se ugradnjom vrata željelo spriječiti njegovo daljnje uništavanje. Djelatnici Zavoda za obnovu Dubrovnika odmah po ugradnji zatekli su uništena novopostavljena vrata išarana grafitima, urušen fiksni dio pregrade i obijen lokot. Stoga je Grad Dubrovnik odlučio instalirati video nadzor, koji je od danas u funkciji.
 
Zavod za obnovu i Grad rade na konceptu budućeg arheološkog muzeja i revitalizacije ovog dijela povijesne jezgre te s ciljem zaštite nalazišta opetovano nastoje onemogućiti pristup. U tijeku je priprema dokumentacije, koju izrađuje Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba, za uspostavu arheološkog muzeja na Pustijerni unutar bastiona sv. Spasitelja te arheološkog nalazišta na Pustijerni s ponovnom uspostavom Ulice ispod mira.

Prvi rezultati primjene odluke o buci

Nakon što je Grad Dubrovnik usvojio Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima, zabilježeni su i prvi rezultati. 
 
Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je dana 24. rujna 2022. godine u vremenu od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerene razine buke na javnim površinama.
 
Utvrđeno je kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su isti su reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili buku i prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika. 
 
Navedeni objekti su: 
Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke 79,2 decibela), 
Pub Le Petit Belge (70,8 db),
Casablanca (65,9 db), 
Mama's (71,0 db)
Mr. Goodlife (73,4 db). 
 
Isti će biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu i 2.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5.000 kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku. Nadalje, navedeni će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na 7 dana ukoliko se radi o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako se radi o drugom prekršaju ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju.
 
Ovim je Grad Dubrovnik započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte posebno one u povijesnoj jezgri a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana narušena reproduciranje glazbe iznad dozvoljenih vrijednosti povećala u odnosu na dosadašnje stanje.

U Lazaretima održano predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena”

Na prvoj u nizu konferenciji predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ održanoj u Lazaretima sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.
 
Ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura. Ovom investicijom predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora.

lazareti tjedni071022
 
U svom obraćanju gradonačelnik Franković zahvalio je resornom ministarstvu na potpori i praćenju čija je uloga kako je istaknuo od iznimne važnosti kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao na zadovoljstvo dubrovačkih sportaša.
 
- Mi u Gradu Dubrovniku svjesni smo brojnih izazova, vremena u kojem živimo ali i snažnog rasta cijena energenata. Zahvalu u ovoj prilici želim uputiti Vladi Republike Hrvatske na činjenici da je posebno za potrebe javnih ustanova ograničila cijene energenata. Unatoč tome i dalje je sveprisutan utjecaj troškova energenata na sve javne zgrade, a ovdje danas konkretno govorimo o jednom sportskom objektu, bazenu gdje godišnje otprilike trošimo milijun kuna sredstava koje ćemo implementacijom ovog sustava zapravo uštedjeti. Tako će preraspodjelom sredstava dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Ovaj će se iznos preusmjeriti na jednu drugu stavku korisnu i potrebne za daljni razvoj sporta u gradu. Usto, postići ćemo značajne uštede i unaprijediti sportsku infrastrukturu. - naglasio je gradonačelnik u svom govoru.
 
Zaključno je rekao kako je posvećenost i fokus ove gradske upravo usmjerena u daljnja ulaganja u poboljšanje uvjeta brojne sportske infrastrukture kako bi najmlađi sugrađani imali najbolje standarde za treniranje i napredovanje.
 
Konferenciji su prisustvovali ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ines Plašć, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif, glavni projektant iz tvrtke Abitus d.o.o. Filip Zorčić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.
 
Predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je na ovom projektu u svojstvu upravitelja programa, Ines Plašć zaželjela je Gradu Dubrovniku i partnerima uspješnu implementaciju ugradnje sustava dizalice topline dodavši kako ministarstvo stoji na raspolaganju kako bi cijeli proces bio okončan shodno očekivanjima.
 
Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. 

Započela sanacija zida u Ulici Frana Supila

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu i ugovornog izvođača Tehnogradnje, krenuo je s radovima na sanaciji ogradnog kamenog zida u Ulici Frana Supila.

zid plocetjedni071022
 
Kameni zid, koji se pruža uz nogostup, jednim se dijelom nagnuo i nalazi se u lošem stanju, stoga su, kako bi se povećala sigurnost pješaka, ali i odvijanje cestovnog prometa, pokrenuti radovi na njegovoj sanaciji.
 
Vrijednost ovih radova iznosi 72.000,00 kuna.

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 19. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskim braniteljima poginulima na širem području Osojnika, u organizaciji Grada Dubrovnika i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik.

osojnik tjedni071022
 
U ime Grada Dubrovnika vijence su položili gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, gradski vijećnik Krešo Marković te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.
 
''Neizmjernu zahvalu upućujem svim braniteljima koji su branili krajnji jug Hrvatske i bili spremni dati svoje živote da bi ovaj naš prostor ostao ono što je i oduvijek bio – hrvatski'', rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi, naglašavajući potrebu stalnog isticanja povijesnih činjenica vezano za obrambeni Domovinski rat, kako se povijest ne bi ponovila.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019