Petak, 22 Srpanj 2022 22:11

Pogodnosti rebalansa proračuna Grada Dubrovnika direktno će osjetiti građani

Gradsko je vijeće usvojilo rebalans proračuna za 2022., a pogodnosti će, kazao je u prigodi gradonačelnik Mato Franković osjetiti direktno građani. Ministrica Tramišak gradonačelniku uručila ugovo vrijedan 11 milijuna kuna, nakon što je Sabor usvojio izmjene Zakona o sigurnosti promet ana cestama, Grad Dubrovnik sam će urediti promet na svom području.

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA ZA 2022.

Uslijed oporavka gospodarstva i odgovornog upravljanja financijama, Proračun Grada Dubrovnika za 2022. rebalansom je povećan za 37,6 milijuna kuna, a pogodnosti će osjetiti direktno građani. Naime, Gradsko vijeće usvojilo je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna kao i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

U uvodnom izlaganju, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pojasnio je planirane rashode po stavkama. Kao najvažnije novosti u Proračunu, naveo je izradu projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluge u zajednici, kao i povećanje satnice asistentima u predškolskom odjelu i asistentima u osnovnim školama s 25 kuna po satu na 35 kuna.

- Uveli smo mjeru povećanja satnice asistentima s 25 na 35 kuna, što i oni sami apelom ističu kao problem. Plaćeni su premalo za težak i zahtjevan posao. - naglasio je gradonačelnik Franković.

Proračun Grada je razvojan i okrenut ljudima, što se u novom rebalansu očituje i povećanjem sredstava za obrazovanje, šport, ustanove u kulturi. Više od šest dodatnih milijuna kuna namijenjeno je vrtićima i školama, a povećane su i dotacije za privatne vrtiće. Za dubrovački šport osigurano je dodatnih 5,6 milijuna kuna, između ostalog za sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik te za projektnu dokumentaciju za projekt multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju koja će biti kruna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove gradske uprave.

Gradska uprava nastavlja i realizaciju niza projekata u smjeru energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a s tim ciljem je u rebalans uvršten i projekt javne rasvjete na otoku Lopudu, za što su odobrena i bespovratna sredstva resornog ministarstva u iznosu od 50 posto vrijednosti projekta.

U ovoj godini pokrenuti su procesi realizacije projekata gradnje spomenika za branitelje i spomenika poginuloj djeci, a prvi korak je raspisivanje dva natječaja za izradu likovnih rješenja. U rebalans su stoga uvrštena potrebna sredstva za provedbu natječaja, a kako je i ranije najavljivano, u povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga.

MINISTRICA TRAMIŠAK FRANKOVIĆU URUČILA UGOVOR VRIJEDAN 11 MILIJUNA KUNA

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je gradonačelniku Matu Frankoviću ugovor u vrijednosti od 1.457.557,37 eura, odnosno 11 milijuna kuna, za projekt Ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena u Dubrovniku.

Projektom je predviđena rekonstrukcija strojarnice, pri čemu je cilj zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor.

U svom obraćanju, uz značaj europskih sredstava za realizaciju gradskih projekata, gradonačelnik Franković naglasio je i buduću uštedu na energentima od milijun kuna godišnje.

- Zahvaljujem ministrici Tramišak na dolasku u naš grad. U posljednjih šest godina smo povukli više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava u naš grad i s ponosom ističemo činjenicu kako smo u tih šest godina ulagali i u spomeničku baštinu, i u energetsku obnovu mnogih školskih i predškolskih ustanova, u infrastrukturu i brojne druge projekte, s ciljem povećanja kvalitete života svih naših sugrađana. Posebno mi je drago što ovim ugovorom nastavljamo ulaganja u sportsku infrastrukturu, ali odgovaramo i izazovima vremena. Cijene energenata uistinu snažno rastu. Ugradnjom ove dizalice računajući sadašnje cijene energenata štedimo milijun kuna godišnje, što je milijun dodatnih kuna sportu i sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika.- kazao je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik je rekao i kako je na početku prvog mandata ove gradske uprave postavljen jasan cilj – ne trošiti vlastita sredstva na projekte za koje su na raspolaganju europski novci.

- Cijela nova europska perspektiva je ispred nas, niz novih operativnih programa, a sve dočekujemo spremni s nizom gotovih građevinskih dozvola, velikim kapitalnim infrastrukturnim projektima i očekujemo samo raspisivanje natječaja. Koliko smo uspješni u privlačenju europskih sredstava govore brojke, dosada smo povukli više od milijardu kuna, zacrtali smo cilj u ovom mandatu tri milijarde i vjerujem kako ćemo taj cilj dosegnuti“, rekao je gradonačelnik Franković. Zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na podršci, kao i resornom ministarstvu na čelu s ministricom Natašom Tramišak na razumijevanju potreba Grada Dubrovnika.

frankovictramisaktjedni220722

Ministrica Tramišak istaknula je zadovoljstvo potpisivanjem vrijednog ugovora od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik.

- Ugovor je to prema kojem ćete koristiti obnovljive izvore energije, upravo one energije iz resursa koji je vama itekako dostupan, a to je energija iz mora. Vi ste među našim inovativnim projektima u ovom razdoblju i financirano je sve sredstvima Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. Vidimo kako pratite trendove u Gradu Dubrovniku. Osim ovih milijardu kuna vrijednih projekata financiranih iz fondova EU i nacionalnih sredstava, možemo potvrditi kako s područja Grada Dubrovnika gospodarstvenici, poduzetnici i institucije koje koriste sredstva povukli dvije i pol milijarde kuna. Brojke su zaista impresivne te govore i kvaliteti i načinu na koji razmišljate o vašem gradu i onome što želite ostaviti u budućnosti.- rekla je ministrica.
Istaknula je kako su ovakvi projekti važni za energetsku neovisnost te kako je Dubrovnik po tom pitanju napravio ozbiljne korake. Operativni programi za fondove EU za razdoblje 2021.-2027. poslani su u Europsku komisiju 8. srpnja te se čeka formalna procedura, a u rujnu bi prema riječima ministrice trebale krenuti pripreme za korištenje ovih sredstava u iznosu od 6,7 milijardi eura. Naglasila je kako je za Dubrovnik posebno važno korištenje ITU mehanizma.

- U novoj financijskoj perspektivi, Grad Dubrovnik se svrstao s većim gradovima te će imati dodatnu mogućnost korištenja dodatnih sredstava za samo područje Grada Dubrovnika. Mi ovdje govorimo o iznosu od oko 22 milijuna eura.- izjavila je ministrica Tramišak.

Ugradnjom dizalica topline, more-voda za potrebe grijanja Gradskog bazena, značajno bi se smanjila emisija CO2 u atmosferu u iznosu od 656 tona godišnje što čini smanjenje od 89 posto, te osim pozitivnih učinaka na globalnoj razini doprinijelo bi se i poboljšanju kvalitete zraka na lokalnoj razini.

Projekt je financiran u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.457.557,37 eura, od čega je 85 posto iznosa, odnosno 1.238.923,76 eura donatorskih sredstava, a 15% iznosa, odnosno 218.633, 61 eura sufinanciranje Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA d.o.o.

GRAD DUBROVNIK NA TOP LISTI HRVATSKIH GRADOVA KOJI RODITELJIMA SUFINANCIRAJU CIJENU VRTIĆA

Na osnovi podataka komparativne analize proračuna hrvatskih gradova portala gradonacelnik.hr Grad Dubrovnik istaknuo se po izdvajanjima u predškolskom odgoju, odnosno sudjelovanjem u cijeni vrtića.

Sukladno provedenoj komparativnoj analizi o visini sufinanciranja cijene dječjih vrtića u 77 gradova utvrđeno je kako se Dubrovnik nalazi na 1. mjestu po cijeni vrtića za treće dijete s cijenom od 0 kuna. Među hrvatskim gradovima u ovom istraživanju ukupno 44 grada osiguravaju besplatno pohađanje vrtića za treće dijete.

Prema cijeni vrtića za drugo dijete po imovinskom cenzusu Dubrovnik je među hrvatskim gradovima koji su se uključili u istraživanje zauzeo 6. mjesto s najnižom cijenom od 125 kn po imovinskom cenzusu. S najnižom cijenom vrtića od 250 kuna po imovinskom cenzusu za prvo dijete, Dubrovniku je pripalo 7. mjesto.

Izvor za navedene podatke su službeni podaci koje o lokalnim proračunima na svojim stranicama objavljuje Ministarstvo financija Republike Hrvatske, kao i službene stranice samih analiziranih gradova na kojima se redovito objavljuju podaci o proračunskim planovima i izvršenjima.

Inače, u posljednjih pet godina Grad Dubrovnik provodi sustavna ulaganja u predškolski odgoj. Nakon provedbe EU projekta „Grad za djecu“, kojim je osigurano 14 milijuna kuna za unapređenje rada i programa vrtića te novu opremu, Grad Dubrovnik vlastitim sredstvima financira poslijepodnevni rad i rad subotom s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja.

Otvoreno je novih 14 vrtićkih skupina, i to u novim objektima vrtića „Palčica“ i „Mala kuća“, u proširenom objektu vrtića u Zatonu i u dodatnom prostoru vrtića Pile 2, koji je otvoren u svibnju.

Uz osiguranje dodatnih prostora i proširenje kapaciteta u postojećim vrtićima te uz novoplanirana kapitalna ulaganja u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Dubrovnik radi na ispunjenju svog strateškog cilja – upisi bez lista čekanja i potpuno ispunjenje pedagoškog standarda.

Za vrtić u prostoru Biskupskog dvora u Gospinom polju, koji će moći primiti 122 jasličke i vrtićke djece, izrađen je idejni projekt, dok je za dogradnju i nadogradnju vrtića Pčelica ishođena građevinska dozvola. Razvijaju se i projekti novih vrtića u Komolcu i Solitudu.

SABOR USVOJIO ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Hrvatski sabor usvojio je izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojima će Grad Dubrovnik sam regulirati promet na svom području. Naime, u Zakon je uveden pojam „zona prometa u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni” koji povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućuje uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je današnjim usvajanjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama donesen još jedan zakonski okvir od interesa za Grad.

- Netko rad u Hrvatskom Saboru mjeri brojem rasprava, replika i slično, no ja sam uvijek gledao drugu dimenziju-raditi, kao jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, u interesu Grada.- rekao je gradonačelnik Franković.

Podsjetio je da uz Zakon o sigurnosti prometa na cestama do sada usvojeni Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji je u potpunosti zaštitio dubrovačke vodiče, Zakon o turističkoj pristojbi, kojim je kroz naplatu pristojbe za brodove na kružnim putovanjima osiguran značajan financijski iznos za proračun Grada te Zakon o žičarama.

- Ono na čemu sada radimo jesu izmjene i dopune zakona koji se tiče obnove spomeničke baštine te izmjene odredbe članka 77. Zakona koji definira povrat nacionalizirane imovine. - dodao je.

Gradska uprava prethodno je implementirala tehničko i prometno-tehnološko rješenje u zoni posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre Grada. Postavljena je oprema koja uključuje video nadzor za regulaciju zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) i pokrenuta web aplikacija na kojoj se rezerviraju termini zaustavljanja vozila u zoni.
Primjenom novog zakona, Grad Dubrovnik sustavno će regulirati i urediti načine i uvjete ulaza, prometovanja i izlaza svih kategorija vozila u kontaktnoj zoni kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA: OMOGUĆEN POVRAT DOKUMENTACIJE

Slijedom najave gradonačelnika Mata Frankovića kako će se omogućiti povrat dokumentacije, a s obzirom na činjenicu kako je ista iziskivala financijski trošak podnositeljima zahtjeva, na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o povratu dokumentacije zaprimljene na temelju provedenog Javnog poziva od 5. veljače 2022. godine.

Time su ispunjeni preduvjeti da podnositelji zahtjeva koji nisu objavljeni na Končanoj listi reda prvenstva zatraže od Grada Dubrovnika povrat predane dokumentacije.

Kako bi podnositelji zahtjeva ostvarili navedenu mogućnost potrebno je podnijeti Zahtjev za povrat dokumentacije na Obrascu A (može se preuzeti u vezanim dokumentima ispod ove objave). Rok za predaju Zahtjeva je do 16. kolovoza 2022. godine.

Zahtjev se predaje osobno na pisarnicu Grada Dubrovnika ili preporučenom pošiljkom na adresu Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik.

Nakon isteka navedenog roka, Povjerenstvo za administrativnu provjeru pripremit će, sukladno zaprimljenim zahtjevima, dokumentaciju za povrat te obavijestiti podnositelje zahtjeva o vremenu preuzimanja iste.

Na temelju provedenog Javnog poziva od 5. veljače 2022., pravo na stan ostvarilo je 17 dubrovačkih obitelji. Za preostalih 26 stanova Grad Dubrovnik će raspisati novi Javni poziv koji će biti otvoren za podnošenje zahtjeva 45 dana od 15. rujna 2022. godine.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019