Petak, 25 Studeni 2022 14:34

Policija na jugu tvrdi kako je nasilje nad ženama u padu; B.a.B.e govore o porastu u cijeloj Europi

Ilustracija Ilustracija Foto: Nino Carè / Pixabay

Iz Policijske uprave dubrovačko – neretvanske izvijestili su kako je broj kaznenih dijela u kojima su žrtve žene u padu, dok iz Udruge B.a.B.e tvrde kako je nasilje nad ženama u porastu.

„U prvih deset mjeseci ove godine na razini Policijske uprave dubrovačko - neretvanske evidentirana su 93 kaznena djela nasilja u kojima su žrtve bile osobe ženskog spola. Promatrajući posljednje dvije godine, možemo zaključiti kako je broj takvih kaznenih djela u padu. Naime, tijekom prošle, 2021. godine, evidentirano je 148 takvih slučajeva, pri čemu moramo istaknuti da se ta brojka odnosi na cijelu godinu. Nadalje, tijekom 2020. godine evidentirana su 143 takva kaznena djela.” - stoji u priopćenju iz PU dubrovačko-neretvanske.

S druge strane B.a.B.e. navode kako su brojke nažalost neumoljive ta da sve više žena traži pomoć zbog nasilja.

„Svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, a nasilje se događa u svim državama članicama. U Hrvatskoj u usporedbi s prijašnjim godinama povećao se broj prijavljenih kaznenih djela, a smanjio se broj prekršajnih, na što upozorava i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.” - navode iz Udruge B.a.B.e.

Iz dubrovačke policije navode kako se u najvećem broju evidentiranih slučajeva radi se o verbalnom, a u manjem broju slučajeva o nasilju čija je posljedica lakša tjelesna ozljeda, dok se vrlo rijetko bilježe slučajevi koji za posljedicu imaju tešku tjelesnu ozljedu.

Najčešći počinitelji su muškarci srednje životne dobi, pri čemu njihov socijalni status nije u korelaciji s počinjenjem ove vrste kaznenih djela.

„Posljednjih nekoliko godina, brojnim edukativnim kampanjama koje su bile usmjerene na ovu problematiku, a koje, osim policije, provode i brojne udruge, porasla je svijest o potrebi prijavljivanja kaznenih djela i prekršaja iz oblasti nasilja u obitelji, tako da je tzv. siva brojka ovakvih događaja sve manja. Vjerujemo da cijeli niz mjera koje poduzimaju policija i državna odvjetništva u smislu kazneno pravnih sankcija za počinitelje kaznenih djela nasilja, odnosno presude koje vrlo često uključuju zatvor i sigurnosne i zaštitne mjere, dovelo do toga da su se žrtve ovih kaznenih djela ohrabrile i češće prijavljuju nasilje. U sprečavanju nasilja trebamo sudjelovati svi: policija, pravosudni sustav, tijela socijalne politike i skrbi, udruge i organizacije civilnog društva, odgojno - obrazovni i zdravstveni djelatnici, ali i svi građani koji o nasilju imaju saznanja - prijavom svojih saznanja policiji.” - poručuju iz PU dubrovačko – neretvanske.

kšc