Nedjelja, 27 Lipanj 2021 12:29

Ponta Lopud Festival počinje 1. srpnja

Ponta Lopud festival, koji se održava od 1. do 5. srpnja na Lopudu u posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme Cinelink Sarajevo Film Festivala otkriva imena petnaest sudionika prvog masterclassa oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar.

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu pozivnica, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa.

- Riječ je o dokazanim režiserima i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s velikim filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg izuzetno cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice. Izuzetno dobro poznaje našu regiju. Tijekom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje poznate filmove te pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. Izuzetno smo sretni da su Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije prepoznali naš trud i kvalitetu lopudskog festivala te se uključili u realizaciju masterclassa u sklopu istog. - istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala. 

Iz Hrvatske u sklopu ovogodišnjeg Ponta Lopud filmskog masterclassa Pawela Pawlikowskog, u međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci", sudjeluju glumica Iva Mihalić i glumac Toni Gojanović.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji "Režija" sudjeluju hrvatske redateljice Dubravka Turić i Dana Budisavljević.

Uz navedene sudionike iz Hrvatske u programu radionica sudjelovat će i filmski profesionalci iz Slovenije, glumica Nika Rožman i redateljica Urška Đukić, iz Bosne i Hercegovine glumac Igor Skvarica, iz Srbije glumci Filip Đurić i Ivana Zečević te redatelji Ognjen Glavonić i Marko Đorđević, iz Sjeverne Makedonije glumica Nataša Petrović i redateljica Eleonora Veninova te s Kosova glumice May Linda Kosumović i Rozafa Cekaj.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020