Srijeda, 07 Lipanj 2023 20:03

Poskupit će najam javnih površina, ali i dalje je smiješan u odnosu na zaradu

Piše:
Poskupit će najam javnih površina, ali i dalje je smiješan u odnosu na zaradu Foto: Nikša Duper / CROPIX / arhviska fotografijaa

Krešio ih je, ali ih nije krešio dovoljno. Gradonačelnik Mato Franković, kao što je i najavio, cijenu zakupa javnih površina podigao je za 10 posto. Ovo simbolično poskupljenje u ponedjeljak će amenovati Gradsko vijeće.

Nakon što je Vlada kroz poreznu reformu, ne bi li povećala plaće, jedinicama lokalne samouprave ukinula prirez, gradonačelnik Mato Franković najavio je kako manjak u gradskog blagajni neće nadomještati povećanjem poreza na dohodak, već da će podignuti cijene zakupa javnih površina.

Tako će stolovi i stolice u prvoj zoni, koja obuhvaća Stradun, Lužu i Brsalje, uz poskupljenje od 10 posto po kvadratnom metru, stajati 44,97 eura ili 339,23 kuna.

U II. zoni, odnosno prostorom Pred Dvorom, Poljani Paska Miličevića, Širokoj ulici, na Prjekom i na Trgu oružja metar kvadratni javne površine stajat će 36,94 eura ili 278,65 kuna. U III. zoni u kojoj su Gundulićeva, Držićeva, Bunićeva i Boškovićeva poljana, te u Ulicama Zeljarica, Za Rokom i Cvijete Zuzorić kvadrat je 27,30 eura ili 205,93 kune.

Dosad je zakup kvadrata javne površine u prvoj zoni stajao 40,88 eura ili 308 kuna, u II. zoni 33,58 eura ili 253 kune, dok je u trećoj zoni ta cijena iznosila 24,82 eura ili 187 kuna.

Zakupnina za korištenje javne površine u povijesnoj jezgri, ovisno o zoni, određuje se po metru kvadratnom i djelatnosti koja se na toj površini obavlja.

No, i uz poskupljenje cijene zakupa javnih površina u povijesnoj jezgri i dalje ostaju zapravo tek simbolične s obzirom na razinu eksploatacije Grada, odnosno količinu zarade.

Povijesna jezgra zagušena je stolovima i stolicama, a visoka cijena zakupa mogla bi biti odličan „regulator”, ali nažalost nije tako.

Treba naglasiti kako u nekim ulicama i prostorima u Gradu ne bi ni smjelo biti stolova i stolica na javnim površinama. Kada bi se poštivao zakon, norme i standardi, neki objekti ne bi ni mogli dobiti dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. No inspekcije te krucijalne nedostatke iz nekog razloga ne žele vidjeti.

Inače, te niske cijene zakupa javnih površina neke od ugostitelja nisu motivirale da se drže reda i pravila, već koriste svaku priliku za izbacivanje dodatnih stolova, odnosno uzurpiranje javnih površina.