Petak, 11 Kolovoz 2023 04:40

POSKUPLJUJU USLUGE JAVNIH BILJEŽNIKA

Ilustracija Ilustracija Foto: martaposemuckel / Pixabay

Od početka rujna naknade za usluge javnih bilježnika mogle bi porasti u prosijeku za 25 posto, prođe li vladin prijedlog o javnobilježničkim tarifama koji je od ovog tjedna u javnom savjetovanju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave navodi da se Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se „revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje” i proširio obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova.

„Zbog nesporne činjenice da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile u odnosu na vrijeme donošenja Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama te je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji”, ističe ministarstvo.

Koliko će koštati najčešće usluge koji većina nas koristi, poput ovjere potpise i koje nas još promjene očekuje možete čitati na portlu Južni OVDJE.