Petak, 09 Srpanj 2021 20:09

Posude s protokom mora za čuvanje žive ješke

Piše:

Najcjenjenije jadranske udičarske lovine najlakše je prevariti živim glavonošcima i ribama, a njih je najlakše, najduže i u najboljem stanju do mamčenja na životu održati u čuvarici, posudi s protokom morske vode, kakvu može izradi svaki iole spretniji ribolovac.

Čuvaricu je najjednostavnije napraviti od plastične posude u koju se pumpom dovodi svježa morska voda, a višak se kroz odvod izbacuje natrag u more. No, stalnim dovođenjem mora i kisika ribe nakon nekoliko sati postanu „pijane“, omamljene i manje primamljive grabljivicama, a lignje podivljaju, puste pjenu i počnu se međusobno ubijati. Osim toga, stalnim radom pumpa troši značajnu količinu električne energije pa za pet, šest sati isprazni akumulatore kakvi se koristi na većini naših plovila.

Rješenje tog problema je ugradnja vremenskog prekidača u sistem. Taj uređaj domaće proizvodnje, koji se nudi u brojnim prodavaonicama ribarske i brodske opreme, naizmjenično uključuje i isključuje pumpu dovoda vode. S njim, bez naknadnog punjenja akumulatora, pumpa omogućava više od 24 sata optimalne životne uvjete ješki.

Tajmer, vremenski prekidač je elektronički uređaj smješten u vodonepropusnu kutiju koja se lako može montirati na bilo koju vrstu plovila. Pomoću kablova smješten je između akumulatora i pumpe. Na vanjskom dijelu tajmera su tri komande. Prva je prekidač koji ima tri položaja – u donjem položaju omogućava pumpi stalni rad za punjenje bazena, u gornjem povremeni rad, dok u srednjem drži pumpu isključenom.
S druge dvije komande se regulira vrijeme rada pumpe (1 do 15 minuta) i trajanja pauze (2 do 30 minuta). Montaža tajmera je jednostavna, bilo tko s malo električarskog znanja i alata može ga lako montirati pomoću priloženih upustava.

Čuvarica se može izraditi od prenosive ledenice, kante za zidnu boju, bačve... Važno je da bude što veća u odnosu na veličinu plovila. Koriste se posude od najmanje 15 litara, što se smatra minimalnim prikladnim obujmom za čuvanje nekoliko oliganja, cipola, širuna, ali ne i iglica. Naime, iglica za dugi život u zarobljeništvu treba prostor minimalnih dimenzija 70 x 50 cm i dubinu mora od barem desetak centimetara. Te dimenzije moraju biti veće, barem dubina, ako se zajedno čuva više iglica. Uz to, prostor mora biti zaobljen, jer iglica u zarobljeništvu stalno pliva i može se ozlijediti ako su kutovi oštri. Ako se i ne ozlijedi, iglica u takvoj te posudi manjih od navedenih dimenzija pliva u savijenom položaju, koji najčešće zadrži i poslije mamčenja što dovodi do njenog šijavanja i rotiranja, što više plaši nego mami grabljivice.

Za naše uvjete idealna je čuvarica od 60 - litarske plastične bačve! U nju može stati mamaca za višednevnu pendulu, najviše cipola i širuna, čak do 40 komada! U njoj olignji prežive i tri dana. No, smatra se da su bolje one s navojnim poklopcem, zbog lakšeg i sigurnijeg otvaranja i zatvaranja. Također, idealno rješenje je brodska kaljužna pumpa kapaciteta najmanje 360 litara vode na sat. Takve pumpe imaju snagu od oko 60 W i tijekom 8 sati rada troše oko 40 Ah struje, što znači da prosječni brodski akumulator isprazne za manje od jednog dana.

No, s preporučenom postavkom tajmera od jedne minute rada i pet minuta pauze potroše šest puta manje struje, a osiguravaju optimalne uvjete preživljavanja ješke. Prikladna bačva košta oko 200, a pumpa oko 160 kuna. Osim njih, potreban je i tajmer (390), 2 do 3 m kabela (50), uvodnice i obujmica (oko 50), 2 do 3 m crijeva(do 100), ostali sitni materijal (50) - ukupno oko 1200 kuna! Promjer crijeva, prirubnica i obujmica mora odgovarati promjeru otvora na pumpu, koji je najčešće jedan palac, col.

Prosječan čovjek s alatom i osnovnim tehničkim znanjem čuvaricu može izraditi za pola dana. Prvo se na pumpu postavi dovodno crijevo koje dalje posredstvom dvostruke prirubnice ulazi u bačvu i ide do njenog dna. Kako po prestanku rada pumpe more ne bi prirodnim padom iscurilo iz bačve nazad, na najvišoj točci crijeva s unutarnje strane bačve treba izbušiti rupicu promjera 8 mm.

Kad po prestanku rada pumpe voda poteče obrnutim smjerom, kroz rupicu potegne zrak i zbog toga prestaje istjecati. U istoj razini, s vanjske strane bačve, što bliže poklopcu, preko prirubnice postavlja se i crijevo koje odvodi višak vode. Ni elektro spajanje nije puno kompliciranije. Tajmer se crvenim kabelom spoji na plus pol akumulatora, smeđim na pumpu, a crnim na masu. Zatim se spoje pumpa i akumulator i posao je gotov. Priključci za spajanje na akumulator mogu biti u obliku štipalica ili na auto utikač, što nije preporučljivo. Da bi smanjili mogućnost zapinjanja, kabele koji vode od pumpe dobro je uz dovodno crijevo stisnuti pomoću kabelskih vezica.

Čuvarica se može postaviti bilo gdje na plovilo, ali je najbolje na krmu ili njenu vanjsku platformu, dok je tajmer najbolje montirati na komandnu ploču plovila. Pumpa se pomoću „kingstona“, usisne košare, može ugraditi u dno plovila što se ne savjetuje jer se time olakšava prodor vode u plovilo u slučaju loma pumpe. Puno je bolje pumpu potopiti iza krmenog zrcala, najjednostavnije tako da se spušta za nju vezanim konopom. Kod takvog rješenja može se pojaviti problem tijekom brže plovidbe, jer pumpa najčešće ne poteže dovoljno mora. No, te plovidbe su uglavnom kratke, a za do pola sata manjeg dotoka mora mamcima se neće ništa loše dogoditi. Osim toga, u takvim situacijama može se produžiti vrijeme upumpavanja mora, a smanjiti pauza. Najbolje je pumpu montirati na kakav čvrsti držač koji s pumpum isporučuju neki proizvođači, a nije ga ni teško izraditi.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020