Četvrtak, 27 Siječanj 2022 16:51

Potaknuta ideja o osnivanju Muzeja dubrovačkog vatrogastva

Potaknuta ideja o osnivanju Muzeja dubrovačkog vatrogastva Foto: dpp/arhiva

Ususret Noći muzeja u sklopu koje će se 28. siječnja u Muzeju hrvatskog vatrogastva održati poseban program, a uoči donošenja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika u kojem će se, kako je to najavio gradonačelnik Mato Franković, na magistrali ponovo ucrtati lokacija za novi vatrogasni dom, dubrovački HSLS predlaže da se, nakon izgradnje i preseljenja, u postojećem vatrogasnom domu otvori Muzej dubrovačkog vatrogastva te da se u novom GUP -u na toj lokaciji odredi i ta namjena te lokacije.

„Povijest dubrovačkog vatrogastva seže još od 1272. godine kada se u Statutu Dubrovačke republike upisane dvije protupožarne odredbe, od kojih je i ona da se unutar zidina zbog opasnosti od požara ne smiju graditi drvene i slamnate kuće i jedne su od najstarijih pisanih vatrogasnih zakona u Europi. 1309. godine uvedena je i odredba o organizaciji i načinu gašenja požara koja bi se mogla smatrat i Prvim Zakonom o vatrogastvu i to ne samo u Dubrovniku, a nabavljena je i oprema za gašenje požara. Zakon je čak predviđao rušenje susjednih kuća u slučaju opasnosti širenja požara. Navedeno je tek kap u bogatoj arhivskoj povijesnoj građi Dubrovnika koja svjedoči o povijesti razvoju vatrogastva u našem gradu.” - navodi danas predsjednik dubrovačkog HSLS -a Miho Baće.

„Držimo da bi takvo bogato povijesno naslijeđe trebalo prezentirati široj javnosti, a boljeg mjesta od sadašnjeg vatrogasnog doma kao Muzeja dubrovačkog vatrogastva ne vidimo. Obzirom da mnoge zemlje baštine i ponose se svojom poviješću vatrogastva, koja je, bez podcjenjivanja, zasigurno siromašnija od dubrovačkog primjera, ne sumnjamo da bi interes za Muzej dubrovačkog vatrogastva na toj lokaciji bio izniman, posebice jer bi, kako se planira, tu bio stacionira određeni broj vatrogasaca zbog mogućih intervencija u povijesnoj cjelini pa bi se vidjelo kontinuirana organizacija vatrogastva do danas. Svakako u sklopu Muzeja trebala bi biti i suvenirnica u kojoj bi, obzirom na popularnost vatrogasaca, svaki posjetitelj pronašao svoju uspomenu na dubrovačke vatrogasce. Time bi suvenirnica, po uzoru na američke vatrogasce, bila i dodatni izvor financiranja Dubrovačkih vatrogasaca.” - napisao je Baće u svom prijedlogu dodavši kako „dubrovački HSLS ovom prigodom iskazuje punu podršku za lociranje novog vatrogasnog doma na magistrali kao i za dosadašnje ulaganje u dubrovačko vatrogastvo”.

dm