Četvrtak, 02 Veljača 2023 20:13

Potrebica izrazio nezadovoljstvo planiranom cestom do aerodroma: Planirana je cesta profila poput današnje magistrale

Piše:
Marko Potrebica na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Marko Potrebica na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Foto: Božo Radić / CROPIX

Podnoseći izvješće o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika Marko Potrebica na svečanoj je sjednici, upriličenoj povodom Dana Grada Dubrovnika i Feste svetoga Vlaha, istaknuo kako je posljednjih godinu dana održano 11 sjednica Gradskog vijeća na kojima je razmotreno i usvojeno 272 točke dnevnoga reda, od kojih njih 62 posto jednoglasno dok su u vijećnici provedena 82 sata.

Nakon što je podnio izvješće, Potrebica se mimo protokola osvrnuo na projektiranje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke. Naglasio je kako ta cesta ne može imati po jedan kolnički trak te zamolio odgovorne da planiraju cestu s dva prometna traka.

- Ako promatramo geostratešku poziciju našega grada, onda su proteklu godinu obilježila dva događaja - ulazak u Schengen te izgradnja Pelješkog mosta. Povijesni su to uspjesi za koje je zaslužna hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, na čemu im zahvaljujemo. - rekao je Potrebica.

Istaknuvši kako je prometna povezanost Dubrovnika i dalje strateški problem, Potrebica je kazao kako izgradnja kvalitetne kolničke ceste s četiri vozna traka do Dubrovnika i brze ceste do Zračne luke, trebaju biti prioriteti našeg prometnog povezivanja,

- Upravo s ovog mjesta želim zamoliti odgovorne da u planiranju rješenja brze ceste Dubrovnik – Zračna luka unaprijede postojeće rješenje jer je sad, nažalost, planirana jednokolnička cesta s dva prometna traka.- rekao je Potrebica, dodavši:

- Treba jasno istaknuti da to rješenje nije kvalitetno. Da budem kristalno jasan, do Zračne luke planirana je cesta profila poput današnje magistrale s po jednim prometnim trakom u svakom smjeru, naravno, s puno bolje riješenim ulazima i izlazima s te ceste. - kazao je Potrebica i ocijenio:

- Brza cesta do Zračne luke s dvije vozne trake u svakom smjeru je prioritet. Sa stručnog gledišta to je neupitno jer prosječni godišnji dnevni promet iznosi 13.025 vozila, a ljetni 24.066 vozila prema službenim podacima iz 2019. godine. Ne možemo 2023. planirati cestu profila kakva je trebala biti izgrađena prije 40 godina. - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.