Četvrtak, 27 Lipanj 2024 12:32

POTREBICA: PONIZIO NAS JE DAVOR LUKŠIĆ, NEKA OBJASNI ZAŠTO TO RADI GRADU KOJI GA HRANI

Piše:
Marko Potrebica i Davor Lukšić Marko Potrebica i Davor Lukšić Foto: Grad Dubrovnik i Darko Tomas / CROPIX; ilustracija Dubrovnikpress

Iako je na snazi zabrana izvođenja zemljanih radova, iz Jadranskih luksuznih hotela na to se oglušuju. Oni i dalje izvode teške građevinske radove na izgradnji hotela Argentina pa je vijećnica Petra Marčinko (SJG) pitala gradonačelnika što će Grad učiniti kako bi se radovi zaustavili. Izlaganje Marčinko podržao je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ). Štoviše, obrušio se na vlasnika JLH Davora Lukšića. Lukšićima je zaprijetio i gradonačelnik Mato Franković.

- Danas je 27. lipnja, a na hotelu Argentini se izvode zemljani radovi, što je suprotno odluci o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom ljetnih mjeseci. Susjedi su iscrpljeni i neispavani, domovi su im šporki. Neki su uspjeli naći drugi smještaj. Mi ovim slučajem investitorima poručujemo da mogu raditi protivno zakonu, dok god imaju novaca za platiti kaznu. - rekla je Marčinko, pitavši što će Grad Dubrovnik učiniti kako bi zaustavio radove na izgradnji hotela Argentina tijekom turističke sezone.

- U ime građana Ploča molimo vas da nam objasnite koji su vaši idući koraci? Ovo je opasan presedan, a pokazuje da investitore nismo naučili da moraju komunicirati s lokalnim stanovništvom. Do kada će ti ljudi moći maltretirati cijelo susjedstvo? - pitala je Marčinko, koju je podupro predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ).

- Kao predsjednik Gradskog vijeća zadnjih 20 dana sam se osjećao postiđeno. Svi smo na ispitu kad oni koji imaju kapital dođu, zloupotrebljavaju i rugaju se s odlukama Gradskog vijeća. To je učinio Davor Lukšić. - rekao je Potrebica i nastavio:

- Kolegica Marčinko je dala jednu kronologiju iza koje stojim u potpunosti. Davor Lukšić mora poštivati zakone ove države i odluke ovog Gradskog vijeća. Ne smije ponižavati ovo Vijeće i ovaj Grad. - rekao je Potrebica te kao jedan od rijetkih HDZ-ovaca istaknuo što misli o privatizaciji iz devedesetih.

- Držim da je velika greška HDZ-a privatizacija devedesetih. Njegov djed je za sitne pare kupio ono što su naši roditelji, djedovi i bake gradili. Bio sam postiđen kad sam vidio objavu Nika Bulića, koji je snimio te radove, zapitavši se što radi Gradsko vijeće, Grad Dubrovnik i hrvatska država. - istaknuo je Potrebica, postavivši pitanje Davoru Lukšiću.

- Otvoreno pitam Lukšića, koji dobro živi na imovini ovoga grada, zašto ne poštuje odluke grada koji ga hrani. Ovo nije Zanzibar, ni banana republika. Krši odluke Gradskog vijeća i nastavljaju raditi kao da samo oni postoje, kao da je samo njihov euro bitan. Gradu možete biti partneri ili nepartneri, a oni postaju nepartneri jer teroriziraju cijeli grad. Ne mogu probleme svoje kompanije i kašnjenje s radovima prebacivati na leđa građana, susjeda i cijeloga grada. Grad im je partner, ustupili smo im javne površine da mogu graditi hotel, izdali smo im dozvole u rekordnom roku, jesu li nas ponizili? Jesu! Ponizili su nas! Ponizio nas je Davor Lukšić. Neka mi danas preko svoje loše PR službe odgovori zbog čega to radi gradu koji ga hrani, koji ga je prihvatio kao svoga, gradu koji mu je sve pružio. - kazao je Potrebica.

Nakon što je pitao gradonačelnika što je Grad napravio ne bi li radovi na izgradnji hotela Argentine stali tijekom turističke sezone, Potrebica se obrušio na građevinsku inspekciju i njihovo nepostupanje kad su veliki igrači u pitanju.

- Građevinska inspekcija je posebna priča. Da sam ja radio kuću u roku 48 sati bi gradilište bilo zatvoreno Pravna država se ogleda i po tome kako se ponašamo protiv onih velikih, a ja se tih velikih ne bojim. - naglasio je Potrebica.

I gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako u nijednom trenutku nije bio zaštitnik velikih.

- Zalagao sam se i da se žičara zaustavi dok se ne riješe imovinsko - pravni odnosi. Tada su mi pojedini gospodarstvenici u gradu slali poruke da sam ograničen k'o balkon. - prisjetio se Franković, istaknuvši kako je komunalno redarstvo više puta izlazilo na gradilište hotela Argentina.

- Nevjerojatna je ta bahatost i arogancija prema gradu. Komunalni odjel je više puta izašao na teren, pisao i redovito piše kazne. Donijeli smo odluku o zabrani gradnje i poslali je građevinskoj inspekciji koja je sad na potezu. Ona može u potpunosti zaustaviti sve radove, ne samo zemljane iskope nego sve radove jer se krši temeljna odluka Gradskog vijeća kao i krovna odluka da se u sezoni ne mogu i ne smiju vršiti radovi iskopa. - rekao je Franković, istaknuvši što očekuje od građevinske inspekcije kad su pitanju radovi na izgradnji hotela Argentina:

- U ovom tjednu će građevinska inspekcija izaći na teren i ukoliko se nastave radovi, gradilište će u potpunosti biti zatvoreno pa će šteta koje će trpiti investitor biti nemjerljiva. Ukoliko se ne zaustavi u ovom tjednu, investitor mora znati da je to kraj cijele te priče jer tada odluka o tome kad će dalje nastaviti s radovima ovisi o upravnim postupcima. - zaprijetio je Lukšiću gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.