Petak, 22 Srpanj 2022 19:53

Potvrdio da dolazi na otvaranje, a Milanović objasnio i zašto se u njegovom mandatu nije krenulo s izgradnjom Pelješkog mosta

Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik RH Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović koji je kazao kako će doći na otvaranje Pelješkog mosta rekao je kako je pozivnicu za sudjelovanje na otvorenju Pelješkog mosta dobio od ministra prometa Olega Butkovića i HAC-a te je ustvrdio da je most bio najbolje rješenje za Dubrovačko-neretvansku županiju koja je prekinuta teritorijem BiH.

Na konstataciju novinara da se prije desetak godina pitao je li ta investicija isplativa, predsjednik je rekao kako to 2012. nije govorio jer je tada počeo raditi na realizaciji mosta, ali prije toga jest kada mu je kao premijeru na stolu ostao ugovor o izgradnji.

- Vi ne biste radili besplatno, pa tako nisu htjeli ni izvođači, a mene je nakon izborne pobjede dočekao ugovor koji sam mogao krenuti ispunjavati bez novca, a situacija je bila katastrofalna ekonomski, ili raskidati taj ugovor uz dogovor s izvođačima koji su bili s jedne strane protiv, ali su bili svjesni da je to potpuno nerealno i da je prethodna vlast ostavila mačka u vreći. - rekao je te objasnio kronologiju događaja.

Između ostalog, rekao je kako su prvo počeli istraživati koja je varijanta - tunel, trajekti, neumska obilaznica, most - najpametnija jer je to tražila EU, zatim su išli u izradu projekta, sve je bilo zrelo za evaluaciju u ljeto 2015. kada je on još bio premijer, a iz Bruxellesa je došlo pozitivno mišljenje te je kasnije posao dobila kineska firma.

Podsjetio je i kako je ta priča o Pelješkom mostu krenula od pokojnog Ivana Šprlje, SDP-ovog župana Dubrovačko-neretvanske županije, u kampanji 1997. godine.

Južni

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019