Srijeda, 20 Travanj 2022 12:39

Povodom Dana UNESCO-ve svjetske baštine; edukativni program Dubrovačkih muzeja i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik

Povodom Dana UNESCO-ve svjetske baštine; edukativni program Dubrovačkih muzeja i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Foto: DUM

Povodom Dana UNESCO-ve svjetske baštine i kulturnih znamenitosti te 150. godišnjice osnutka Domorodnog muzeja, Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik u ponedjeljak su održali edukativni program za građane. Svjetski dan kulturnih znamenitosti i baštine obilježava se od 1982. godine kad je na prijedlog ICOMOS-a na 22. generalnoj konferenciji UNESCO-a prihvaćen prijedlog da se svake godine 18. travnja obilježava kroz odabrane teme i aktivnosti, a ove godine to je „Baština i klima“.

Viša kustosica Ivona Michl održala je stručno vodstvo kroz izložbu Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin, „Cvijet u kamenu“, nakon kojeg su okupljeni pogledali animaciju „Od kasnoantičkog kaštela do srednjovjekovnog grada“ te obišli gradske zidine s kojih su vidjeli dijelove grada i faze njegovog nastanka.

Kustosica Matea Martinović i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio, iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, predstavile su živi svijet koji raste i živi u kamenim pukotinama dubrovačkih zidina, s naglaskom na zaštićene životinje i endemske vrste poput bijele čiope i perunike.

Cilj programa je edukacija građana o UNESCO-vom svjetskom dobru u kojem žive, razvijanje svijesti o njegovu očuvanju za buduće generacije, uz istovremeno poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, a u skladu s Planom upravljanja Gradom.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019