Srijeda, 29 Rujan 2021 19:53

Povučen prijedlog o smanjenju cijena zakupa javnih površina i poslovnih prostora

Gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika povukao je dvije točke dnevnog reda o umanjenju cijena zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada u razdoblju od 1. studenoga ove godine do 1. ožujka 2022.

Istaknuo je kako će pročelnica Hladilo pozvati klubove gradskih vijećnika te će se usuglasiti novi prijedlog.

- Odluka treba stupiti na snagu 1. studenoga pa imamo vremena, idemo pronaći najbolje rješenje. Grad ne smije uprihodovati manje od 50 posto od pune cijene zakupa, to je ključno za proračun i daljnje funkcioniranje grada. – rekao je Franković.

Gradski vijećnik Blaž Pezo (HDZ) iznio je amandman kluba vijećnika HDZ -a na prijedlog gradonačelnika.
- U zaključku umanjenja koncesije, dodali bi smo točku da se navedeno umanjenje odnosi na one koji u tom razdoblju ne smanje broj zaposlenih. – rekao je Pezo.

Vijećnik Pezo naveo je kako će poslodavci biti dužni dati dokaz da su proveli ovaj naputak te će se tolerirati smanjenje zaposlenika od 20 posto.

- Moramo očuvati radna mjesta, kada već izlazimo ususret poslodavcima, neka taj novac iskoriste kako bi zadržali zaposlene. – Izjavio je vijećnik HDZ -a Blaž Pezo.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica komentirao je kako ova odluka ima dvostruku ulogu, negativnu na gradski proračun, a pozitivnu za gospodarstvenike pogođene krizom.
- Ja sam inzistirao na ovom amandmanu, mi živimo u kapitalističkom sustavu te poslodavci moraju snositi posljedice kako dobrih tako i loših godina. Nisam pristaša toga da mi umanjimo zakup za 50 posto, a poslodavci zaposlene pošalju na ulicu i kažu im vratite se 1. travnja sljedeće godine. – rekao je Potrebica

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić uključio se u raspravu rekavši kako s ovim mjerama stavljamo u nezavidan položaj dosta poduzetnika.
- Rijetki će imati mirnu zimu, neki poduzetnici mogu plaćati 50 posto zakupnine i zadržati svoje radnike, a neki to ne mogu. Stavimo međustopu od 25 posto i stopu od 0 posto. – rekao je Vlahušić.

Andro Vlahušić je predložio i da se sastane zajedničko tijelo koje će odlučiti o ovome.
- Dajmo sebi mogućnost da u dogovoru s ljudima pokažemo socijalnu različitost. Znamo kakva je sezona bila, negdje se nije moglo naći mjesto, a negdje se nije ostvario zadovoljavajući promet. – zaključio je Vlahušić.

Slavica Grkeš (DDS) smatra kako nisu svi poduzetnici u istoj situaciji.
- Ako ćemo raditi te kategorije, možemo li tražiti izvatke s porezne uprave, kako se radilo 2019., a kako 2021. Postoje poduzetnici koji su ove godine prešli promet iz 2019. Ako je pređen promet iz 2019. s manjim brojem zaposlenih onda se tu ne treba davati ništa. – smatra Grkeš.

Gradonačelnik Mato Franković na kraju se zahvalio svim vijećnicima i zaključio da je rasprava bila potrebna. Istaknuo je kako će sljedeća sjednica Gradskog vijeća biti održana do 19. listopada te da će se ova odluka donijeti na vrijeme.

Vlatko Car