Petak, 08 Prosinac 2023 19:31

POZNATO JE KAKO ĆE IZGLEDATI SPOMENIK POGINULOJ DJECI U DOMOVINSKOM RATU; PROJEKT PREUREĐENJA SPOMEN SOBE POGINULIH BRANITELJA

Dubrovnik je u Dubaiju proglašen vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom. Predstavljen je projekt uređenja Spomen sobe poginulih dubrovačkih brtanitelja. Otvorena je izložba natječanih radova za gradski park sa spomenikom poginuloj djeci. Za početak iduće godine najavljeni su radovi na novom hangaru Veslačkog kluba Neptun

DUBROVNIK TROSTRUKI POBJEDNIK WORLD TRAVEL AWARDS 2023.

Dubrovnik je na svečanoj finalnoj ceremoniji World Travel Awards 2023 u Dubaiju proglašen vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom, čime je zaokružena niska prestižnih nagrada i priznanja koje je Grad Dubrovnik osvojio u 2023. godini.

Vrijedno priznanje ujedno je i treća nagrada koju je Dubrovnik osvojio u sklopu ovogodišnje dodjele World Travel Awardsa. Naime, Dubrovnik je u rujnu u Batumiju u Gruziji proglašen Vodećom europskom destinacijom za krstarenja 2023. nagradom koju je prvi put osvojio 2021., te Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi 2023.

Finalna večer World Travel Awards 2023 održana je u čuvenom Burj Al Arabu, jednom od najluksuznijih hotela na svijetu, a Dubrovnik je nosio dvije nominacije: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska destinacija u 2023., osvojivši nagradu za potonju. Dubrovnik je nagradu osvojio glasovima profesionalca u turizmu, medija i turističkih potrošača u oštroj konkurenciji s Miamijem, Lisabonom, Cape Townom, Perthom, Dubaijem, Jakaratom, Šangajem i Atticom.

Šampion hrvatskog turizma već je ove godine ponio titulu najboljeg velikog hrvatskog grada za život, ali i najboljeg u Smart City kategoriji. Dobitnik je i četiri međunarodne turističke nagrade: „Meeting Star“ u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, „Best Leisure Destination for Groups", „Europe's Leading Cruise Destination 2023“ i „Europe's Leading Seaside Metropolitan Destination“ te je proglašen petim najsigurnijim svjetskim i najsigurnijim europskim gradom kao i jednom od deset najsretnijih svjetskih destinacija za putovanja.

Sve ove nagrade poticaj su Gradu Dubrovniku i partnerima za nastavak strateških aktivnosti koje vode daljnjem učvršćivanju pozicije globalno prepoznatog promotora odgovornog upravljanja destinacijom na putu prema trajnoj održivosti.

IZLOŽBA NATJEČAJNIH RADOVA ZA GRADSKI PARK SA SPOMENIKOM POGINULOJ DUBROVAČKOJ DJECI

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane Grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja u Studentskom domu otvorena ke izložba natječajnih radova za budući javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Uz odabrano rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića, na izložbi su prikazana četiri najbolje vrednovana rada te svi ostali pristigli radovi.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednicu ocjenjivačkog suda arhitekticu Bernardu Silov, članove ocjenjivačkog suda: akademskog kipara Alema Korkuta, arhitekte Romana Duića, Tončija Čerinu te predstavnicu Udruge civilnih stradalnika DNŽ Mariju Lukšić.

tjednitkest081223 2 min

- Djeca poginula u napadima na Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio u svojoj obrani i borbi za oslobođenje. Nema veće žrtve i težine od gubitka djeteta i zato je bilo vrlo važno pronaći adekvatnu lokaciju koja će pričati priču ne samo sadašnjim generacijama negó i svim generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima našeg grada. Gruž je prostor kojem trebamo dati jednu novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju i priča priču o gradu koji je više od sedam mjeseci bio okružen s kopna, mora i zraka, jedinom gradu u Republici Hrvatskoj koji je bio u takvoj strateškoj poziciji, a da nije pao.- rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali u žiriranju i koji su sudjelovali u natječajnom postupku prezentirajući svoje ideje i rad.

„Spomenik je zamišljen kao kompozicija šarenih olovaka koja zamrzava prošlu svakodnevicu u kojoj se djeca bezbrižno igraju. Prizor djeteta koje crta sam je život, a šarene olovke i radost crtanja sjećanja su iz svačijeg djetinjstva.“ - navodi se u obrazloženju pobjedničkog rada.

Cilj natječaja bio je dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti koje baštinimo. Natječaj je bio trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi. Žrtve Domovinskog rata, a posebice stradala djeca, ostavila su dubok trag u povijesti Republike Hrvatske i međunarodne zajednice.

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema je koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba.

Vrijednost samog spomenika je nešto manja od 100 tisuća eura, a zajedno s drugom fazom, koja bi se trebala financirati novcem iz EU, cijeli projekt javnog parka sa spomenikom će iznositi 850 tisuća eura bez PDV-a.

Natječaj je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata, a trajao je od 5. listopada do 21. listopada 2023., te je zaprimljeno ukupno devetnaest radova idejno likovnih i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznih rješenja. Izložba je otvorena do 12. prosinca.

PREDSTAVLJEN PROJEKT UREĐENJA SPOMEN SOBE POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavljen je projekt preuređenja i opremanja Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza.

Cjelovitim radovima unutrašnjeg uređenja i opremanja postojeće Spomen sobe obuhvatit će se povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

Odabrano rješenje predstavili su njegova autorica, hrvatska autorica, dizajnerica interijera i samostalna umjetnica, autorica nagrađivanih muzejskih postava i izložbi Nikolina Jelavić Mitrović i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

tjednitkest081223 1 min

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati poginule dubrovačke branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stijenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će svjećice koje gore za poginule. Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Autorica Nikolina Jelavić Mitrović rekla je kako je Spomen soba posveta ovom gradu kao simbolu slobode te da muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom.

- Prilikom osmišljavanja ovog projekta željela sam da se žrtva branitelja prikaže na jedan dostojan način, jer svaki od njih je osoba s imenom i prezimenom s kojoj se posjetitelj može povezati. - rekla je autorica.

- Uređenje i opremanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja dio je aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi u cilju pružanja pijeteta i očuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskog naroda – branitelja i civila koji su svoje živote izgubili tijekom agresije na Dubrovnik i područje Dubrovnika kao i njegovu obranu u Domovinskom ratu.- rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uz Sobu poginulih dubrovačkih branitelja ti projekti uključuju i Spomen obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu za koji je odabrano idejno rješenje te novi spomenik braniteljima kao i uređenje postojeće memorijalne staze s križnim putem na Srđ te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u podnožju staze. Gradonačelnik je istaknuo kako se sve radi u suradnji s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruga branitelja.

15. OBLJETNICA DJELOVANJA MUZEJA DOMOVINSKOG RATA DUBROVNIK

U sklopu Programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 15. obljetnice djelovanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperial na Srđu, simbolu obrane Dubrovnika i pobjede u Domovinskom ratu, otvorena je izložba „15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode“, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Prikazan je razvoj jedinstvenog in situ muzeja od početaka djelovanja u tvrđavi Imperial do danas. Naime, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, koji je kao ustanova osnovan 2016. godine, obilježava 15. obljetnicu postavljanja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal.

Naime, tijekom prve polovice 2008. realizirana je akcija prikupljanja muzejske građe kroz suradnju voditeljice projekta osnivanja Muzeja Domovinskog rata Varine Jurica Turk s Udrugom ZNG–e Dubrovnik 1991. i istaknutim dubrovačkim braniteljima. Prikupljeno je više od 1500 izvornih ratnih fotografija, oko 120 sati video snimaka te deseci predmeta i dokumenata. Stručnom obradom ove vrijedne građe uspješno je realizirana izložba “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.–1995.”, kao dio projekta izrade budućeg stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu, koja za sve Dubrovčane predstavlja simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu. Od otvorenja do danas razgledalo ju je više od 800.000 posjetitelja.

tjednimuzej081223

Gradonačelnik Franković istaknuo je važnost pamćenja i očuvanja istine o ovom dijelu dubrovačke i hrvatske povijesti živom te njenom prenošenju novim generacijama, ali i brojnim stranim posjetiteljima koji pokazuju izniman interes za tematiku Domovinskog rata i hrabre obrane Dubrovnika. Prisjetio se pritom poznatih riječi pokojnog generala Nojka Marinovića koji je rekao „Djecu moramo učiti da pamte, a ne da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret“.

Djelujući u visokovrijednim poviješću bogatim prostorima tvrđave Imperijal Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik omogućeno je revitaliziranje i oživljavanje mjesta koje je bilo i ostalo simbol pobjede i slobode u Domovinskom ratu. Danas se u njemu čuva više od 20 tisuća fotografija i 7 000 predmeta i dokumenata.

UZ BLAGDAN SVETOGA NIKOLE NOVČANI DAR DJECI SAMOHRANIH RODITELJA

Grad Dubrovnik isplatio je novčani dar za 48 maloljetne djece nezaposlenih samohranih roditelja. Dar iznosi 138,25 eura po djetetu te je za ovu namjenu ukupno isplaćeno 6.636,00 eura.

Naime, jedna od mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2023. godinu usmjerena je na pomoć djeci nezaposlenih samohranih roditelja u vidu novčanog dara koji se isplaćuje povodom blagdana svetog Nikole.
Nezaposleni samohrani roditelji pravo na godišnju potporu ostvaruju prema evidenciji nadležnog upravnog odjela i Hrvatskog zavoda za socijalni rad- područni ured Dubrovnik.

POČETKOM GODINE RADOVI NA NOVOM HANGARU VK NEPTUN

Jedan od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku, Veslački klub Neptun obilježava stotu godišnjicu osnutka, a tim je povodom u Kazalištu Marina Držića održana svečana Skupština kluba. Uz sadašnje vodstvo i članove kluba svečanosti su nazočili i brojni „Neptunaši“ koji su kroz protekla desetljeća dali svoj doprinos razvoju kluba koji je već odavno postao neizostavnim dijelom dubrovačke, ne samo sportske svakodnevice.

Svečanoj skupštini nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. On je u svom obraćanju istaknuo zajedništvo i međugeneracijsko prihvaćanje koje se osjeća iz svake izgovorene riječi i koju najbolje potkrepljuje puno kazalište.

- Osjeća se kako vi živite ovaj klub. Sve medalje ovog svijeta ne mogu nadmašiti ono što ste danas ovdje pokazalo. - rekao je gradonačelnik.

Najavio i skore radove na izgradnji hangara i klupskih prostora na Orsanu za što je VK Neptun ishodio svu potrebnu dokumentaciju, dok je Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurao sredstva u iznosu od 700 tisuća eura.

Predsjednik VK Neptun Marko Potrebica rekao je kako su svi „Neptunaši“, sadašnji i bivši, jedna velika obitelj i da je upravo u tome tajna njihovog uspjeha i dugovječnosti.
- Veslanje je sport gdje se ne vrti veliki novac i u kojem je čast i međusobno poštovanje iznad svega. Veslanje kažnjava svako zabušavanje, a nagrađuje rad i trud. Veslanje izgrađuje mlade ljude u odgovorne osobe. - rekao je.

Svečanost su svojim govorima uveličali predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije Nikša Skelin, ujedno osvajač srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama, počasni predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije i predstavnik Hrvatskog veslačkog saveza Juraj Gamulin te pročelnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Žaklina Marević.

U Kazalištu Marina Držića prikazan je dokumentarni film o povijesti VK Neptun, predstavljena je monografija „VK Neptun 1923-2023“ autora Suada Ahmetovića i sadašnjeg tajnika Kluba Mara Kapovića te su dodijeljene prigodne zahvalnice.

Sadržaj Grada Dubrovnika