Petak, 30 Listopad 2020 14:21

Pred zimu u ribolov na crnoguze (fratre)

Piše:

Fratar ili crnoguza na dubrovačkom području, jedna od rijetkih riba čiji se broj ne smanjuje, čak na nekim lokacijama i povećava, počinje se skupljati u velika jata radi priprema za mrijest početkom zime. Zato će se do tada ta iznimno ukusna riba intenzivno hraniti pa zato i dobro loviti udicom.

Zbog svega toga ribolov fratara u predstojećem periodu može biti izuzetni uspješan. Osnovni preduvjet za to jest pronaći mu plov. Najbolje tražiti na dubinama između 5 i 15 metara. Manji primjerci s ostalim sitnim srodnicima zalaze i u zatvorene vode i na blago nagnute terene, dok se krupniji radije zadržavaju u otvorenim vodama i uz strmije obale. Sve su to obvezno obrasli kameniti tereni s brojnim procijepima u kojima fratri nalaze sklonište i hranu.

Crvi, mekušci i račići su osnovna hrana fratara pa ih zato treba koristiti kao mamac, posebno velikog morskog crva. Odličan je mamac je i meso mušule te drugih školjki, kozica, rak samac i drugi račići, komadi lignje, sipe ili sipice te hobotnice. Vrlo dobri rezultati postižu se i pastelama od starog kruha i istruganog sira, usoljenim srđelama ili samim salamurama od nje ili soljenih inćuna i drugih riba. U noćnom ribolovu najbolje rezultate daju svjetlucavi mamci - veliki crv te lignjice i sipice.

Količina ulova se može, čak i značajno, poboljšati primamljivanjem prije i tijekom udičarenja. Primame mora biti takva da može stići na dno bez velikog rasipanja. To je najlakše pomoću brumalice. Primamu je najbolje raditi od istog materijala kao i mamac, ali je jeftinije, a ništa manje učinkovito, koristiti zdrobljene ježince te školjke i puževe iz plimne zone.

Manji se fratri hrane cijeli dan, intenzivnije u rano prijepodne. Stariji u potragu za hranom kreću u sumrak, a ako je noć s mjesečinom, vraćaju se pred zoru. Zato se tijekom jutra, posebice po mirnom moru, tišini ili tek laganom moru, u velikom broju love manji, do četvrt kilograma teški fratri. U istim vremenskim uvjetima, ali u popodnevnim satima love se oni teški do 400 g. Krupniji se počinju loviti tek kad se sunce približi horizontu, a najbolje „rade“ tijekom noći s mjesečinom.

crnoguza 301020 3

Fratri se mogu loviti i s obale, ali je to dosta mukotrpan posao zbog čestog zapinjanja pribora. No, pribor će zapinjati i u lovu bulentinom. Zato pribor treba spuštati okomito, bez odbacivanja. Da bi se takvim lovom pretražio što veći teren, treba koristiti dugački štap, čak do pet metara. Mora biti brze, akcije „A“, s vrhom iznimne osjetljivosti. Takav, čak i duži štap je odlično rješenje i za lov s obale. Bez obzira na to lovi li se štapom ili „preko prsta“, s obale ili plovila, osnovna struna pribora ne treba biti deblja od 0,25 do 0,35 mm, ako je od najlona. Toliko može biti debela i osnova završnjaka ,sistema. A završnjak je najbolje izraditi od nevidljive „FC“, fluorougljikove strune. Preveze mu treba biti debeo od 0,16 do 0,18 mm.

Kako fratar najradije uzima hranu s dna, na njemu mu treba i ponuditi mamac. To znači da udica treba biti ispod utega. No, kako se fratar hrani na škrapastom terenu, zbog što manje mogućnosti zapinjanja, pribor treba biti sa što manje udica koje leže na dnu. Bez obzira lovi li se ometcem ili bulentinom, najčešće se koristi završnjak s jednom udicom ispod klizne olovnice. Udaranje i nasjedanje olovnice na vrtilicu kojom je osnovna struna spojena sa završnjakom dužine do pola metra sprječava se postavljanjem gumene perlice na kraju osnovne strune.

Težina olovnice ovisi o dubini mora i snazi kurenta na mjestu ribolova, ali i načinu ribolova. Za lov bulentinom najčešće je dovoljna ona teška do 20 grama, dok je za lov na istoj poziciji, ali s obale potrebna i više nego dvostruko teža, najbolje olovnica izduženog, ovalnog ili oblika kapljice.

Veličina udice za lov fratra ovisi o očekivanoj veličini plijena. Za prijepodnevni ribolov sitnijih primjeraka dovoljne su udice širine luka 3 - 5 mm, a za noćni lov širine luka 5 do 10 mm. Od univerzalnih „Aberdeen“ i „Crystal“, bolje su udice oblika „Limerick“.

Fratri se love tako što se pribor odbaci, i kad olovnica dotakne dno, lagano zategne. Sitniji će veoma brzo zagristi, a odrasli, vrlo divlji i plahi, dugo će oklijevati. Ako nakon desetak minuta čekanja ne zagrize, treba mijenjati položaj. Gdje prvi zagrize, treba nastaviti loviti, jer su tu i ostali pripadnici jata. Položaj treba promijeniti i ako je prvi ulovljeni primjerak kraći od 18 cm, što je prema zakonu minimalna dopuštena lovna dužina, a sve zbog toga što su svi fratri u jednom jatu gotovo istih dimenzija.

crnoguza 301020 2

Fratri, ovisno o veličini, mamac uzimaju različito. Sitniji primjerci „tuku“, uzimaju tako snažno da se vrh štapa trese. Zagrizu pet, šest puta u nekoliko, zatim naprave stanku od petnaestak sekundi te ponovno nekoliko puta navale. Tako skinu i nekoliko mamaca, a da se ne zakače. Da se to spriječi, 6 do 7 sekundi poslije prvih udaraca treba kažiprstom ruke kojom se drži štap uz njega pritisnuti struna i vrh štapa malo podignuti. Ako se, pak , lovi „preko prsta“, strunu treba blago stisnuti među prstima i povući je desetak centimetara. Tada će se fratar baciti i punim ustima uhvatiti mamac pokušavajući ga zadržati ili odnijeti. To je trenutak za snažnu i kratku kontru.

Ako se poslije serije udaraca ne ulovi sitni fratar nego se sve umiri, to je znak da je u blizini krupni fratar. Tada treba biti posebno oprezan, jer će on uskoro uzeti mamac. A krupni fratri jedu drukčije. Najčešće prihvate mamac i počnu plivati poput ovrate. Ako se kontrira odmah ništa se neće postići jer fratar labavo drži mamac. Bolje je pustiti da uz lagani otpor ponese mamac. U lovu sa štapom treba dopustiti da lagano savija vrh. U lovu „preko prsta“ treba propuštati strune između lagano stisnutih prstiju. Kad se zbog otpora poboji da će ostati bez zalogaja, fratar će reagirati jačim stiskanjem i laganim trzanjem glave. To će se osjetiti kao trešnja strune ili vrha štapa. Tada treba reagirati odlučno i nimalo nježno. Kad shvati da je prevaren, energično će se opirati, ali ga izvlačiti treba bez zamaranja kako mu se ne bi dozvolilo da se zavuče i kakvu rupu.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019