Utorak, 06 Prosinac 2022 15:52

Predsjednik Milanović uz Dan dubrovačkih branitelja: Preko dubrovačke grbače se više čulo o Hrvatskoj nego bi se čulo inače

Piše:
Predsjednik Milanović uz Dan dubrovačkih branitelja: Preko dubrovačke grbače se više čulo o Hrvatskoj nego bi se čulo inače Foto: Ured predsjednika

Ovo je dan koji svi u Hrvatskoj pamte, tada je Dubrovnik obranjen, a obranio ga je mali broj ljudi, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u Dubrovniku nakon sudjelovanja na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja i 31. obljetnice najžešćeg napada na grad.

- Žao mi je što nisam prošle godine bio. Ovo je dan koji svi u Hrvatskoj pamte. Možda nije bio najteži koji je Dubrovnik doživio, ali je svakako bio najžešći. To je u simboličkoj i novijoj povijesti Hrvatske jedan od upečatljivijih događaja. - kazao je Milanović.

- Ovo je grad koji je drukčiji, prepoznatljivi od ostalih. Bio je takav ih 80-tih godina. To znaju oni koji su ovdje dolazili do 90-tih, ovdje su uvijek gosti bili drukčijeg profila, Amerikanci, gosti iz Velike Britanije, Australije. Preko dubrovačke grbače se više čulo o Hrvatskoj nego bi se čulo inače. Dubrovnik je obranio jako mali broj ljudi, baš jako mali broj ljudi je obranio grad. - rekao je predsjednik.

U sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja Milanović je prethodno odao počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen križa na groblju Boninovo, kod Križa na Srđu, a vijenac je spustio i u more u spomen na pomorce i branitelje stradale na moru.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenaca bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i stožerni časnik za operativnu potporu u Uredu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadir Ivica Kranjčević.