Utorak, 18 Siječanj 2022 15:31

Predsjednik SDP -a Dubrovnik Ivica Didić o poslovima čišćenja čekaonica

Predsjednik SDP -a Dubrovnik Ivica Didić Predsjednik SDP -a Dubrovnik Ivica Didić

Nakon što je jedan medij objavio kako je Grad Dubrovnik po provedenom postupku javne nabave, usluge čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima u 2020. i 2021. povjerio Inhouse Groupu, tvrtki u vlasništvu Andrije Njavra, inače brata pročelnice Ureda za poslove gradonačelnika Ivane Brnin, priopćenje za javnost uputio je predsjednik GO SDP-a Ivica Didić.

U priopćenju koje prenosimo u cijelosti, bez izmjena, Didić navodi kako je povjeravanjem navedenih radova bratu svoje pročelnice najbolje vidi što gradonačelniku Frankoviću znači „Obliti Privatorum Publica Curate“, izreka koju tako često upotrebljava u javnom prostoru. A kako Njavrova tvrtka se održava autobusne čekaonice i nadstrešnice Didić je potkrijepio i fotografijama.

„Grad Dubrovnik je nakon provedenih postupaka jednostavne javne nabave u 2020. i 2021. godini sklopio ugovor s tvrtkom Inhouse Group d.o.o. za usluge pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima Grada Dubrovnika. Za navedene usluge Grad Dubrovnik se obvezao navedenoj tvrtki u 2020. i 2021. godini platiti iznos od po 199.025,00 HRK bez s PDV-a.

Međutim, indikativno je da je Grad Dubrovnik navedene ugovore sklopio s bratom svoje gradske pročelnice koji se, uzgred rečeno, natjecao na listi HDZ-a za člana Mjesnog odbora Zaton. U okolnostima loše financijske situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, smanjenja plaća gradskim službenicima i drugim okolnostima držimo da za navedene poslove uopće nije trebalo provoditi postupak javne nabave, već da je navedene poslove trebala obavljati gradska tvrtka u sklopu svojih redovitih djelatnosti.

Oko krajnje suspektnih okolnosti u vezi postupka provedbe javne nabave nećemo trošiti riječi, već samo istaknuti da je i više nego očito da navedeno ponašanje gradske uprave nije etično niti moralno, odnosno da je razočaravajuće. Treba napomenuti kako je prema medijskim navodima g. Danko Deban osnovao tvrtku Inhouse Group d.o.o. koju je 2018. godine preuzeo g. Andrija Njavro. Tvrtka Dvori Lapad d.o.o. g. Danka Debana se dvije godine zaredom natjecala u postupku javne nabave nudeći iznos veći od predviđenog, odnosno dvije godine zaredom su napravili istu pogrešku. Zbog već opisanih veza između dvije tvrtke navodi se pitanje je li prijava tvrtke Dvori Lapad d.o.o. pro forma ne bi li se ispunio zakonski okvir? Kao što je gradonačelnik, g. Mato Franković naveo, ovim putem se svjesno stvara samo „percepcijski problem“, a ne zakonski. Upravo zbog ovakvih slučajeva građani gube povjerenje u politiku koja bi trebala biti usmjerena na javno, a ne privatno dobro određenih ljudi bliskih vladajućoj nomenklaturi. U konkretnom slučaju najbolje vidimo što za aktualnog dubrovačkog gradonačelnika znači izreka „Obliti Privatorum Publica Curate“ koju tako često upotrebljava u javnom prostoru.

Tvrtka Inhouse Group d.o.o. angažirana je na postupcima usluge čišćenja unutarnjih i vanjskih stranica autobusnih čekaonica uključujući i nadstrešnicu, reklamni pano, info ploču, inox stupove, klupe za sjedenje, odstranjivanje plakata sa stakala te uklanjanje grafita s unutarnjih i vanjskih stranica autobusnih čekaonica te vrši sanaciju štete krovišta i druge popravke prema štetnom događaju. O kvaliteti obavljanja ugovorenih poslova najbolje svjedoče slijedeće fotografije autobusnih čekaonica pa neka građani prosude je li to vrijedno njihovog novca.” - naveo je u priopćenju predsjednik GO SDP-a Ivica Didić.

nm