Petak, 27 Kolovoz 2021 19:44

Pregled tjedna u dubrovačkoj gradskoj upravi

Gradonačelnik Mato Franković u proteklom je tjednu nazočio konferenciji „Izvrsnost u turizmu”. Bio je i na otvorenju Stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika održanom u Dubrovniku. Uz zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljene su nagrade Orladno, a Linđo je dobitnik Grand prixa za osobit umjetnički doprinos Igrama. U ovome tjednu imenovani su i članovi nadzornog odbora društva Libertas Dubrovnik.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ NA KONFERENCIJI „IZVRSNOST U TURIZMU”

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je svečanom otvaranju konferencije „Izvrsnost u turizmu“. Konferenciju usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma organizirao je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u suradnji s Dubrovačko – neretvanskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Prilikom otvaranja konferencije gradonačelnik Franković kazao je kako svrha dubrovačkog i hrvatskog turizma treba biti pružanje visoko kvalitetne turističke usluge i ponude za sve posjetitelje.

- Danas ovdje važno je naglasiti kako se uspjeh u turizmu mjeri kvalitetom pružanja usluge i brojnim drugim parametrima. Turizam kao najvažnija gospodarska grana treba se temeljiti na pametnom načinu upravljanja, održivosti i načinu kohabitacije sa lokalnim stanovništvom koje živi od turizma. Ključna je stoga uloga stručnjaka u turizmu, koji svojim promišljanjima i idejama mogu znatno doprinijeti jačanju kvalitete života građana i istodobno učiniti destinaciju jedinstvenom. – rekao je gradonačelnik u svom izlaganju.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na važnost Regionalnog centra kompetentnosti čija je uloga u nadolazećim vremenima ključna, posebice kada je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, napredovanju u struci i podršci mladim naraštajima za rad u turističkom sektoru.

Konferencija „Izvrsnost u turizmu“ ima za cilj okupiti partnere i ključne sudionike projekta, upoznati se s njihovim radom, razmijeniti znanja i iskustva te razraditi daljne strateške ciljeve u projektu koji je od iznimne važnosti za županiju Dubrovačko – neretvansku.

ODRŽAN STRUČNI SKUP ZA UČITELJE HRVATSKOG JEZIK

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je svečanom otvaranju stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika koji rade s učenicima pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

U ovoj se prilici gradonačelnik Franković obratio organizatorima stručnog skupa, učiteljima, znanstvenicima i akademicima istaknuvši neprocijenjivu bit hrvatskog jezika.

- Hrvatski jezik najsnažniji je pečat našeg naroda. Danas smo ovdje okupljeni u gradu Marina Držića, Ivana Gundulića i brojnih drugih ličnosti koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi. Hrvatski se jezik kao i svaki drugi jezik nalazi pred brojnim izazovima, posebno u ovim novim modernim vremenima. Međutim, taj snažni hrvatski jezik je nešto što moramo kontinuirano nastaviti širiti među mladim generacijama i među onima u inozemstvu, bez obzira na utjecaje i prepreke. – kazao je u gradonačelnik.

Naglasio je i posebnu ulogu svih nastavnika i njihovog predanog služenja posebice kada je riječ o učenju mladih naraštaja o osnovnom državnom identitetu, a to je jezik.

Naime, stručnu edukaciju otvorila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, a prisutnima su se obratili i državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak te savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.
Stručni skup usmjeren je na veće znanje i spoznaje o hrvatskom jeziku. Radni dio skupa obuhvatio je teme poput jačanja kompetencija učitelja i kratkih prezentacija o povijesti, kulturi i prirodnoj baštini Dubrovnika. Važno je za istaknuti kako je ovu četverodnevnu edukaciju organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

DODIJELJENE NAGRADE ORLANDO: LINĐU GRAND PRIX ZA UMJETNIČKI DOPRINOS IGRAMA

U Kazalištu Marina Držića održana je svečanost dodjele nagrada Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

Nakon što je odgledao sve predstave na 72. Igrama, Ocjenjivački sud za dramu većinom glasova nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu dodijelio je predstavi Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić, režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelio je sopranistici Juliji Ležnjevoj za koncert održan 25. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, Grand prix za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona dodijeljen je Folklornom ansamblu Linđo, koji svaku sezonu Igara od 1967. godine obogaćuje svojim nastupima, uglavnom na taraci tvrđave Revelin, a često i bude najljepši dio same ceremonije Otvaranja. U 55 godina na Igrama, Linđo je postao kultna konstanta, onaj dio nas koji s ponosom trebamo pokazati svijetu i učiniti da ga taj svijet odnese u svoje domove kao najdragocjeniju uspomenu, a mi ga čuvati kao zalog za budućnost. Nagradu je u ime ansambla primio ravnatelj ustanove Vlaho Kljunak.
Nagrade su uručili članovi Vijeća Zdravko Kedžo i Marija Nemčić te predsjednik Vijeća i v.d. ravnatelja HRT-a Renato Kunić.

IMENOVANI ČLANOVI NADZORNOG ODBORA DRUŠTVA LIBERTAS

Na Skupštini društva Libertas Dubrovnik imenovani su članovi Nadzornog odbora tog društva u vlasništvu Grada Dubrovnika.
U Nadzorni odbor na mandat u trajanju od 4 godine imenovani su Marko Potrebica, Emilio Puljizević, Ivo Dragović i Ivo Kola.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020