Petak, 10 Prosinac 2021 15:34

Pregled tjedna u gradskoj upravi: Grad isplatio naknade za djecu

Piše:

Iako je kruzera zbog pandemije bilo znatno manje nego lani, prihod od cruise takse za ovu godinu iznosi 1,4 milijuna kuna. Grad Dubrovnik spreman je za novo programsko razdoblje Fondova EU u kojima je za projekte održivog razvoja za hrvatske gradove predviđeno 5,1 milijardi kuna. Isplaćen je dar za djecu samohranih nezaposlenih roditelja. Hrvatskoj braniteljici, dragovoljki Domovinskog rata Grad Dubrovnik ustupio je stan u najam,

OD CRUISE TAKSI OSTVAREN PRIHOD OD 1,4 MILIJUNA KUNA

S prvim danom 2021. godine Grad Dubrovnik započeo je s naplatom turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima, a kako je i najavljeno 2019. kada je upravo na prijedlog Grada Dubrovnika resorno Ministarstvo turizma uvelo cruise taksu.

Ove je godine bilo ukupno 135 ticanja cruisera koji su imali preko 50 putnika na brodu i kao takvi su bili podložni plaćanju pristojbe. Tako sveukupni prihod turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na međunarodnim kružnim putovanjima za 2021. godinu iznosi 1.463.000 milijuna kuna, od čega 85 posto ili 1.243.550 milijuna kuna pripada Gradu Dubrovniku, a 15 posto ili 219.450 kuna pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja bi se ulagala u prometnu infrastrukturu za podizanje standarda destinacije.

Na nedavnom sastanku s predstavnicima CLIA-e, krovne organizacije cruise kompanija, dubrovački gradonačelnik Mato Franković izvijestio ih je o nastavku naplate cruise takse i u idućoj godini, kod čega će Grad Dubrovnik, kao i ove godine, iskazati fleksibilnost u odnosu na kapacitete kojima brodovi budu plovili.

Naime, zbog činjenice kako su zbog posebnih sigurnosnih protokola, uvjetovanih pandemijom COVID-a, brodovi na kružnim putovanjima plovili uglavnom tek s polovicom kapaciteta, Ministarstvo turizma i sporta je dalo mišljenje da se, dok traju te okolnosti, kapacitet putnika po brodu tumači po stvarnom broju putnika na brodu koji pristaje u luku, a ne kao ukupan kapacitet broda.

GRAD DUBROVNIK SPREMAN ZA NOVO PROGRAMSKO RAZDOBLJE FONDOVA EU – 5,16 MILIJARDI KUNA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž nazočila je u ime Grada Dubrovnika na sastanku ministrice Nataše Tramišak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na sastanku su sudjelovala ukupno 22 predstavnika gradova koji će u idućem programskom razdoblju od 2021. do 2027. koristiti Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa.

Tijekom sastanka ministrica je izvijestila predstavnike gradova o statusu provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.- 2020., kao i o mogućnostima i proširenju istoga u narednom sedmogodišnjem razdoblju.

- Kao i u prošlom programskom razdoblju, gradove koji su središta županija i regija prepoznali smo kao pokretače razvoja, no više neće samo veliki gradovi imati priliku sudjelovati u Mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja već ćemo uključiti još dodatnih 14 gradova koji su također izuzetno bitni za razvoj svoje okolice.- istaknula je ministrica Tramišak.

Iako je još prerano govoriti o točnim iznosima alokacija koje će biti na raspolaganju svakom od gradova, ministrica Tramišak najavila je ukupnu alokaciju za provedbu spomenutog mehanizma i to u iznosu od 5,16 milijardi kuna od čega će 4,94 milijarde kuna biti bespovratna sredstva, a 220,4 milijuna kuna u okviru financijskih instrumenata, odnosno zajmova, jamstava i kredita sa subvencioniranom kamatom.

Grad Dubrovnik u novom programskom razdoblju 2021. -2027. kao sjedište Urbane aglomeracije Dubrovnik, zajedno s Općinom Dubrovačko Primorje, Općinom Župa Dubrovačka i Općinom Konavle, na raspolaganju će imati dodatni indikativni dio bespovratnih sredstava za projekte u sklopu integriranog teritorijalnog ulaganja i održivog urbanog razvoja, a iz više područja koja uključuju kulturu, turizam, promet i mobilnost, digitalizaciju, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

ISPLAĆENI DAROVI ZA DJECU NEZAPOSLENIH SAMOHRANIH RODITELJA

Grad Dubrovnik i ove godine isplatio je novčani dar za 41 maloljetno dijete nezaposlenih samohranih roditelja. Jedna je to od mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika koja se provodi putem Upravnog odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Ove je godine iz gradskog proračuna za ovu mjeru ukupno isplaćeno 50.000 kuna, kao pomoć samohranim nezaposlenim roditelja maloljetne djece.

Nezaposleni samohrani roditelji pravo na godišnju potporu ostvaruju prema evidenciji nadležnog upravnog odjela i Centra za socijalnu skrb u Dubrovniku.

U TRI GODINE ISPLAĆENO 2,2 MILIJUNA KUNA NAKNADA ZA TREĆE I SVAKO SLJEDEĆE NOVOROĐENO DIJETE

Za demografsku mjeru „Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete“, Grad Dubrovnik je od 2019. godine isplatio ukupno 2,2 milijuna kuna za 238 korisnika. Broj korisnika ove naknade, kojoj je svrha djelomično olakšati financijsku situaciju višečlanim obiteljima, u kontinuiranom je porastu. Naime, u 2021. godini zabilježen je porast od 84 nova korisnika, dok je 2020. bilo bilo ukupno 154 korisnika, 82 više u odnosu na 2019. godinu kada su ovu mjeru koristila 72 korisnika.

Potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života. Ova mjera uvedena je kroz novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Gradu Dubrovniku, a primjenjuje se na svu djecu rođenu ili posvojenu od 1. siječnja 2019. godine.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je 2019. za tisuću kuna povećao iznose jednokratnih potpora za novorođeno dijete te one od tada iznose 2.500 kuna za prvo novorođeno dijete u obitelji, 3.500 kuna za drugo i 5.000 kuna za treće. Za svako daljnje novorođeno dijete u obitelji iznos se uvećava za 2.500 kuna.

U Proračunu za 2022. ukupno planirani iznos za "Dar za novorođeno dijete" iznosi 3.1 milijuna kuna, sukladno Mjerama socijalnog programa, a dio iste stavke je i naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete.

GRAD DUBROVNIK USTUPIO U NAJAM STAN HRVATSKOJ BRANITELJICI I DRAGOVOLJKI DOMOVINSKOG RATA

Nastavljajući provođenje skrbi o braniteljskoj populaciji Grad Dubrovnik ustupio je na korištenje stan u gradskom vlasništvu Ehlimani Božinovoj, hrvatskoj braniteljici s Liste reda prvenstva za davanje stanova u najam Grada Dubrovnika.

Na temelju jednoglasnog prijedloga Povjerenstva za davanje stanova u najam, gradski stan u Novoj Mokošici ukupne površine 66,06 metara kvadratnih gospođi Božinovoj ustupljen je na korištenje uz slobodno ugovorenu najamninu na određeno vrijeme, a sukladno s Odluci o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika te je na temelju Zaključka gradonačelnika Mata Frankovića sklopljen Ugovor o najmu.

Ehlimana Božinova hrvatska je braniteljica i dragovoljka Domovinskog rata koja je u postrojbama 163. brigade provela gotovo cijeli Domovinski rat. Neriješenog stambenog pitanja i kao majka dvoje maloljetne djece živjela je u podstanarstvu.

Podsjetimo, Lista reda prvenstva za najam objavljena je u svibnju 2018. godine na temelju provedenog natječaja, a nakon što je koncem 2017. godine proveden postupak revizije korištenja stanova u gradskom vlasništvu. Sukladno odredbama navedene Odluke Lista se ažurira te se pri predaji stanova na korištenje uz Listu reda prvenstva Grad Dubrovnik vodi računa o broju članova obiteljskog domaćinstva i veličini raspoloživog stana.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020