lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2020 11:29

Prelijepa priča s Lokruma; najmlađi učili na radionicama brodomaketarstva i mornarskih čvorova

Prelijepa priča s Lokruma; najmlađi učili na radionicama brodomaketarstva i mornarskih čvorova Foto: Zajednica tehničke kulture DNŽ i Grada Dubrovnika

Ljetna škola male brodogradnje na otoku Lokrumu, koja je okupila 15 - tak naših najmlađih sugrađana, druga ovogodišnja, a ukupno sedma, održana je proteklu subotu i nedjelju. Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova u masliniku na otoku Lokrum.

Radionicu brodomaketarstva je vodio nagrađivani dubrovački brodomaketar, voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins, a radionicu mornarskih čvorova je održao Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ.

Na radionici brodomaketarstva polaznici su izrađivali makete pasare i barke s kabinom i nadkabinom, koje su na kraju radionice nosili doma.

lovre peovic cvorovi 3108
Na radionici mornarskih čvorova polaznici su naučili vezivati osnovne čvorove, poput ženskog, muškog, zastavnog, vrznog čvora i pašnjaka. Tradicionalno, nakon što su naučili vezivati osnovne čvorove, spojili su ih sve u jedan veliki konop i okušali se u povlačenju konopa.

potezanje konopa 3108
Osim tko će biti jači u potezanju gledalo se i hoće li se odvezati neki čvor.

Na kraju radionice, kako su polaznici bili zainteresirani za dodatne čvorove, radili su privjeske za ključeve i narukvice od konopa.

Radionicama u sklopu Ljetne škole male brodogradnje na Lokrumu je iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva te znanja vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara Argosy, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum. Radionicu brodomaketarstva potpomaže i Hrvatski savez brodomaketara s maketama brodova za polaznike.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020