Ispiši ovu stranicu
Petak, 29 Listopad 2021 21:52

Premijer Plenković: U pandemiji je Vlada posebnu pozornost posvetila Dubrovačko - neretvanskoj županiji

Piše:
Premijer Plenković: U pandemiji je Vlada posebnu pozornost posvetila Dubrovačko - neretvanskoj županiji Foto: Vlada RH

Europska unija globalno je turistički najatraktivnije područje, a Hrvatska je u tom kontekstu, u smislu broja ljudi koji dolaze i broja stanovnika, jedinstvena. - kazao je premijer Andrej Plenković danas na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Župi dubrovačkoj.

- Mislim da nema niti jedne druge članice Europske unije koja ima nešto više od četiri milijuna stanovnika, a da joj u jednoj godini dođe 20 milijuna turista. - kazao je Plenković, naglasivši kako je radi ublažavanja posljedica pandemije Vlada turističkom sektoru isplatila 4,8 milijardi kuna za 36 tisuća poslodavaca i 190 tisuća radnika u turizmu.

Podsjetivši da su pandemijske okolnosti izazvale poteškoće i na ovom području, premijer je naglasio da je Dubrovnik ovog listopada uz Zagreb najposjećenija destinacija.

- To znači da smo na putu oporavka i onih brojeva koji su krasili jug Hrvatske prije pandemije. - rekao je Plenković, istaknuvši da je u Dubrovniku ove godine ostvareno 520 tisuća dolazaka i dva milijuna noćenja što je 133 posto više nego prošle godine.

Premijer je podsjetio i da je Vlada u prošloj godini, koja je bila teška i zahtjevna zbog pandemije posebnu pozornost posvetila upravo Dubrovačko - neretvanskoj županiji u koju turisti dolaze zrakoplovima, dok su svi ostali dijelovi Hrvatske praktički auto destinacija, čemu pridonosi i odlična mreža autocesta.

- I ta razlika će se smanjivati već od proljeća iduće godine kada će u promet biti pušten Pelješki most i čime će dodatno zauvijek biti fizički ne samo spojen hrvatski teritorij nego će lakše biti dolaziti turistima i u Dubrovačko - neretvansku županiju. - rekao je Plenković.

Kazao je i da je Vlada uz činjenicu da je stala iza cijelog turističkog sektora i radnika, istovremeno radila i na brendiranju Hrvatske kao sigurne destinacije.

Plenković je naveo da je smanjen iznos članarina i boravišnih pristojbi u iznosu višim od 120 milijuna te je pokrenut projekt „Safe stay in Croatia”, odnosno „Ssiguran boravak u Hrvatskoj”, što je, kazao je, „jako dobro prihvaćeno na ključnim hrvatskim tržištima, osobito u europskim zemljama, a to se vidjelo i po broju dolazaka”.

- Jasno smo regulirali pravila putovanja, nabavili testove i postavili punktove za testiranje te omogućili besplatno cijepljenje svih turista. Pokrenuli smo i kampanju „Mjesec hrvatskog turizma” koja traje do kraja listopada, s naglaskom na privlačenje naših građana da koriste blagodati hrvatskog turizma. - rekao je.

I kada se sve to skupa zbroji, naglasio je premijer, „u prvih devet mjeseci ove godine imali smo 13 milijuna dolazaka i preko 82 milijuna noćenja, kao i 89 posto vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine”.

Naglasio je da je Hrvatska zahvaljujući aktivnostima koje su poduzete bila najbolja u usporedbi sa svim drugim konkurentima na Mediteranu.

- Balansirane mjere i kvalitetna priprema turističkog sektora rezultirale su sezonom koja je bila iznad svih očekivanja. - kazao je.