Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021 11:19

Preminuo je zapovjednik obrane Dubrovnika Nojko Marinović

Umirovljeni general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika, nakon duge i teške bolesti preminuo je jutros u 73. godini života.

Nojko Marinović bio je dobitnik nagrade za životno djelo Grada Dubrovnika 2010. godine kao nositelj najviših državnih odličja Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Reda bana Jelačića.

Umirovljeni general HV – a Nojko Marinović, rođen 1948. godine u Bruškoj, u Općini Benkovac, završio je vojnu akademiju, a do rujna 1991. godine sa činom pukovnika bio je zapovjednik vojarne JNA u Trebinju kao i zapovjednik 472. brigade JNA.

Početkom Domovinskog rata 19. rujna 1991. stavio se na raspolaganje domvini i skupa s planovima JNA za napad na Dubrovnik uspio je preći u Hrvatsku i pridružiti se tadašnjem Zboru narodne garde.

Nojko Marinović ubrzo je preuzeo zapovjedništvo obrane Dubrovnika. Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine.

U svibnju 1992. na vlastiti zahtjev odlazi iz bolnice i opet se priključuje obrani Dubrovnika te postaje zamjenik generala Janka Bobetka, zapovjednika Južnog bojišta. U zapovjedništvu djeluje još osam mjeseci, a zatim odlazi u mirovinu.

dm