Ponedjeljak, 23 Listopad 2023 13:22

PREPUCAVANJA UMJESTO KVALITETNE RASPRAVE O SPORTU

Piše:
Sjednica Gradskog vijeća Sjednica Gradskog vijeća Foto: Grad Dubrovnik

Već mjesecima, nakon što je u neke klubove ušao DORH, gradski vijećnici traže tematsku sjednicu o stanju u sportu u Dubrovniku. Osim što nad radom klubova nemaju nikakve ingerencije, kad su se već skupili na tematskoj sjednici, umjesto da razgovaraju o stvarnim problemima, vijećnici se od početka međusobno prepucavaju.

Nakon što izlaganje tajnika Dubrovačkog saveza sportova Alena Boškovića nije baš sjelo gradonačelniku Matu Frankoviću, Đuro Capor (SJG) podsjetio je kako u Vijećnici neki od vijećnika često imaju praksu docirati, vrijeđati i podizati tonove i ponižavati neke profesije. Potom je kazao Potrebici kako ponašanja pojedinaca često nije sankcionirao.

- Često je sve to prolazilo bez vaših reakcija kao predsjednika Vijeća. Često ste i vi, gradonačelniče, govorili kako nije lako vašoj obitelji slušati vrijeđanja na sjednicama. - rekao je Capor te zatražio od predsjednika Vijeća i gradonačelnika da se drukčije ponašaju prema predstavnicima Dubrovačkog saveza sportova.

- Vi ovdje trebate zaštiti ove časne i poštene ljude koji rade po zakonu, a koje ste usporedili s kravama koje gradu daju 100 litara mlijeka, a ne da dopuštate koalicijskim partnerima da te ljude povlače po blatu. - kazao je Capor, kojega je Franković podsjetio kako je Srđ je Grad tražio raspravu o sportu.

- Ne znam je li SJG promijenio smjer djelovanja ili to samo vi radite. Upravo je SJG tražio raspravu o sportu nakon kriminala u PK Jug. Dijalog je interes svih nas, a politikanstvo neće proći. Trebamo razgovarati, jer ovo tijelo ima pravo propitivati što se događa s novcima koje dodjeljuje. Ne smije nam biti svejedno da imamo probleme u rukometnom, plivačkom i vaterpolo klubu. Moramo raspravljati o tome kako je jedan čovjek zarobio rukomet, a Savez sportova nije reagirao. Zakonski ne može, ali može svojim stavom i izjavom, a gospodin Bošković to nije napravio. Oni su nijemo promatrali sve, ne reagirajući javno ni nakon istrage ni nakon optužnica. - kazao je Franković.

- Kad se u rukometu dogodi situacija, kad je jedan čovjek, Ivo Dragić, odlučio da će upropastiti dubrovački rukomet i to je i uspio, a krovno dubrovačko sportsko tijelo ostane šutke, to je problem. Savez treba progovarati jasnom čvrstinom. Imali smo klub koji je igrao u Premier ligi, a danas ne igra uopće. Mladići koji su igrali pošli su u Župu i osnovali novi klub. Savez mora reagirati na anomalije u sportu. Osuditi ljude i prozvati ih imenom i prezimenom. - rekao je Franković.

Potom se Caporu obratio Željko Raguž (DUSTRA) koji je išao dosta nisko kad je kazao kako Capor zbog ravnih stopala nije igrao tjelesni.

- Vijećniče Capor, vas sport zanima kao i modnog mačka Liga prvaka. Došli ste ovdje zbog provokacije. Vi sa sportom nemate ništa zajedničko, osim ravnih stopala i oslobođenja od tjelesnog. - rekao je Raguž kojemu Capor nije ostao dužan.

- Možete provjeriti jesam li ikad presjedao tjelesni kod mog profesora iz srednje škole. Ne znam zašto tako govorite. Mislim da svaki vijećnik treba pročitati sve materijale i kad ga ne zanimaju, to je naš posao. Valjda ćete i Vi u DUSTRA-i uskoro shvatiti. Mislim da trebamo shvatiti zakonske obveze Saveza. Ovo što ste ovdje rekli bilo bi kao da na nalog gradonačelnika Zagreba da njihov tajnik Saveza sportova uskrati financiranje Dinamu zbog Mamića. - rekao je Capor.

Nakon što je gradonačelnik Iva Dragića prozvao za malverzacije, nezavisni Andro Vlahušić kazao je kako mu rasprava na Vijeću nalikuje na suđenje jednom čovjeku.

- Ovo se čini kao suđenje jednom čovjeku, članu moje bivše stranke, protiv kojega nema pravomoćne presude. Ovo je linč nad jednim čovjekom organiziran od Potrebice i Frankovića. - istaknuo je Vlahušić.

Da vijećnici ne bi trebali biti suci upozorila je i vijećnica Anita Bonačić Obradović (SDP), dodavši kako klubovi u Dubrovniku ipak nisu odvojeni od politike, iako bi trebali biti.

- Mislim da mi ovdje nismo suci, postoje institucije koje se time bave. Mi govorimo kako politiku treba maknuti iz sporta, a predsjednici klubova su političari i jasno je da političari vuku svojim klubovima. Dakle politika je u sportu, a ako sumnjamo na kriminal, pozovimo institucije koje se time bave. - rekla je Bonačić Obradović.